Uutiset

Kuljetuskalusto

Savikko kuljettaa työkoneet ja veneet

Pitkän linjan kuljetusliike Transport Savikko Yhtiöt Oy aloitti viime vuosikymmenellä työkoneiden ja veneiden kuljetukset lavettikalustolla. Myös monenlaiset muut erikoiskuljetukset lisättiin palveluvalikoimaan. Kyse ei ole mistään paikallisista siirroista, vaan koneita kuljetetaan pitkiäkin matkoja koko Skandinavian alueella Tanskaa myöden. Suurimmillaan Savikon lavettien ja perävaunujen kyydissä kulkee 40-tonninen työkone, koneenosa tai vaikkapa Suomessa valmistettu vene.

Oulun kupeessa Kempeleellä toimiva Savikko Yhtiöt on toiminut kuljetusalalla jo yli 70 vuotta. Toimitusjohtaja Erkki Savikon isä Eero ja veljensä Lauri aloittelivat liiketoimintaa puutavarakuljetuksilla jo 1940-luvun lopulla. Noina aikoina puutavara-auto ajettiin maastoon, kaadetun puun viereen. Rangat nostettiin auton kyytiin Record-tukkinosturilla välillä lihasvoimia hyödyntäen ”kannolta ajettaessa”. Eipä siinä tarvinnut tuolloin enää illalla käydä kuntosalilla. Tekniikan kehittyessä nosturihommiin saatiin Hiabin nosturi. Näin tekeminen nopeutui ja keveni. Erkki mainitsee vielä Veljekset Savikko ky:n puhelinnumeron noilta toiminnan alkuajoilta. Se oli lyhyesti ja ytimekkäästi 16.

Puutavaran ajo loppui 60-luvun lopulla, ja veljekset siirtyivät Paraisten Kalkin vuorivillan ajoon. Siihen asti toiminta tapahtui pääosin yhdellä autolla, kunnes 70-luvulla ajoneuvojen määrä alkoi uuden kuljetussopimuksen myötä kasvaa. Nyttemmin molemmat veljekset ovat jo siirtyneet autuaammille puutavaran ajomaille.

Tilannekuva Savikko Yhtiöiden alkuajoilta. Eero ja Lauri Savikko tässä tekemässä rankakuormaa lihasvoimin Record-tukkinosturia hyödyntäen. Noina aikoina puuauto ajettiin maastoon, kaadetun puun viereen.

Pikkupojasta mukana

”Kyllä V8 aina automiestä säväyttää”, kuten Erkki tässä kuvanoton hetkellä totesi.

Erkki Savikko sai jo varhaisessa nuoruudessa tuntumaa työntekoon, kun hän oli auttamassa puukuormien tekoa kahteen autoon, niin nosturilla kuin käsipelin. Ajokortti-ikäisenä työt jatkuivat vuorivillakuormien ja Parocin sementtikuormien teolla, niin ikään käsipelillä. Yhdistelmäkortin mies sai varusmiespalveluksen jälkeen, ja sieltä kotiuduttuaan alkoi ratin pyörittely toden teolla. Erkki toimi kuljettajana kymmenisen vuotta kuskaten villaa, betonielementtejä, sahatavaraa sekä rehua. Reviirinä oli Suomi, Ruotsi, Norja ja silloinen Neuvostoliitto. Mies muistelee myös, ei niinkään kaiholla, Norjasta ajettua jätekalaa, jota toimitettiin paljon suomalaisille kettutarhoille. Sitä kuormaa ei juuri turhaan viitsinyt pitää pitkään kyydissä. Ei varsinkaan lämpimillä keleillä, koska tuolloin kuorma haisi todella eltaantuneelle.

Erkin ensimmäinen oma ajokki oli vuonna 1975 hankittu täysperävaunuyhdistelmä, jossa alustana oli Scania 110. Sen kyydissä kulki eristevillaa ja betonia ympäri Suomen sekä myös Norjaan ja Neuvostoliittoon. 1990-luvulla alkoi silloisen Rautaruukin, nykyisen SSAB:n, kanssa teräksen kuljetukset niin kotimaahan kuin vientiin. Nämä ajot jatkuvat edelleen. Myös kalaa ajetaan vieläkin paljon Norjasta Suomeen, tosin tällä kertaa lähes kokonaisina vonkaleina. Hätälä Oy Oulussa jalostaa kalat edelleen, jonka jälkeen ne jatkavat matkaansa Savikon autojen kyyditsemänä Ruotsin ja Tanskan markkinoille.

Savikko Yhtiöt tekee pitkiäkin työkoneiden siirtoja lavettikalustolla lähinnä Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Mukaan mahtuu maksimissaan yli 40-tonninen kone.

Uusi palvelu

Savikko Yhtiöiden tarjonta kasvoi viime vuosikymmenellä, kun kapelli- ja umpikorikuljetusten rinnalla alettiin tarjota lavettikuljetuksia erilaisille työkoneille ja veneille. Myös erikoiskuljetukset tulivat ohjelmaan.
Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa toimii paljon veneveistämöitä, jotka myyvät tuotteitaan Keski-Eurooppaa myöden. Näitä suomalaisten kätten tuotoksia Savikon autot sitten rahtaavat lähinnä Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Venekuljetuksissa pystytään monesti hyödyntämään auton koko kapasiteettia ottamalla sinänsä ”kevyen” veneen alle jotain painavaa, jos se sattuu olemaan menossa samaan suuntaan. Venekuljetuksissa käytetään venevalmistajan omia pukkeja, joidenka päällä veneet kulkevat tukevasti. Tämä ratkaisu jouduttaa toimintaa oleellisesti, kun kuormaus käy nopeasti ja sidonta tehdään venevalmistajan ohjein. Erkki Savikko ei myöskään poissulje yksityishenkilöiden veneiden siirtoja, esimerkki vaihtoveneiden kuljetuksia vaikkapa Ruotsista tai Norjasta, tai jopa Keski-Euroopasta. Pienemmät veneet saadaan kulkemaan kuralta suojassa umpiautoissa. Isommat liikkuvat sitten lavetin kyydissä.

Työkoneiden lisäksi laveteilla ja perävaunuilla kulkee paljon suomalaisvalmisteisia veneitä. Myös vaihtoveneitä kuljetetaan paljon, joskus jopa Keski-Eurooppaan tai sieltä tänne.

Erkki Savikko määrittelee konekuljetusten painopisteen olevan juuri kaukokuljetuksissa lähisiirtoja kuitenkaan ylenkatsomatta. Tällä hetkellä työkoneita ja koneen osia kuljetetaan lähinnä koneliikkeiden piikkiin. Työkonepuolelta Savikko mainitsee Kärsämäellä sijaitsevan Konesillan (ja Koneselän), jonka kanssa Savikko Yhtiöillä on ollut kiinteää yhteistyötä. Konesilta ostaa vaihtokoneita Euroopasta ja Savikon lavettiautot tuovat ne maahan, sekä myös siirtelevät niitä Suomessa.

Tänä päivänä koneurakoitsijat siirtävät koneitaan pitkiäkin matkoja, kun työmaat sijaitsevat usein ympäri Suomen. Savikko uskoo heidän pystyvän tekemään kilpailukykyisen tarjouksen myös näihin kuljetuksiin. Kyydissä kulkevat helposti niin kaivukoneet, pyöräkuormaajat, kivenmurskaimet, poravaunut, dumpperit kuin metsäkoneetkin. Ja kun illalla ajaa koneet kyytiin pääkaupunkiseudulla, niin seuraavana päivänä voi purkaa kuorman Pohjois-Suomessa.

Osina kyytiin

Savikon ajossa olevilla laveteilla kulkee suurimmillaan yli 40-tonninen kone. Omilla pyörillään tai teloillaan kulkevien koneiden lisäksi kuljetetaan koneita myös osina. Autoissa on myös vaa’at, jotta painorajat eivät ylittyisi. Perävaunujen kyydissä nähdäänkin usein Havatorin ja E. Helaakosken nostureiden osia. Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa rakennetaan koko ajan paljon tuulivoimaloita. Näillä työmailla tarvitaan jättimäisiä nostureita, joita ei saa millään yhtenä palana työmaalle. Erkki naurahtaa kerrankin hämmästelleensä kyydissä ollutta nosturin telaa, joka jo yksin painoi lähes 40 tonnia. Monesti kuljetukset tapahtuvat myös erikoiskuljetuksina etu- ja taka-autoineen. Myös niiden järjestelyistä vastaa Savikko Yhtiöt.

Edellä mainittujen ”potilaiden” lisäksi tehdään myös parakkien ja merikonttien siirtoja. Kaikki kuulemma sopivat Erkin mukaan hyvin autojen kyytiin, niin isot kuin pienetkin koneet. Ja muitakin konenimikkeen alle sopivia laitteita kuskataan ympäri Skandinavian. Ruotsista tuodaan muun muassa paljon käytettyjä moottorikelkkoja suomalaisille yrityksille ja yksityisille henkilöille. Kelkkoja kuljetetaan niin yksittäisinä kuin täysinäkin kuormina kumpaankin suuntaan.

Isompia kuormia teille

Erkki Savikko sanoo saaneensa aikoinaan paljon kummastelua, kun hän alkoi puhua pidempien ja painavampien yhdistelmien puolesta. Ja sanoista tekoihin, Savikko Yhtiöillä tulee olemaan tänä vuonna yhdistelmiä, joiden peräpeiliä koristaa kyltti ”PITKÄ”.

”Tyhjänä ajoa pyritään välttämään – pituutta sekä painoa on hyvä olla niin paljon kuin laki sallii, ja tiestö antaa myöden”, on Erkin motto kuljetusasioissa.

Savikko Yhtiöiden toimipiste sijaitsee Kempeleellä, näköetäisyydellä Vt 4:sta, Oulun eteläpuolella. Samalla tontilla sijaitsee Wetteri Powerin toimipiste. Yritys hoitaa kaikki Savikon autojen huollot ja rengasasiat automerkistä riippumatta. Erkki Savikko pitää sitä hyvänä asiana, että huollot ja korjaukset hoituvat kätevästi saman aidan sisällä.

Savikko Yhtiöllä on omaa useammasta merkistä koostuvaa autokalustoa noin 70, perävaunuja reilut 160 ja lavetteja parisenkymmentä kappaletta. Henkilökuntaa on sadan paikkeilla, joista noin 80 on kuljettajia. Lisäksi yritys tarjoaa ajoja suurelle joukolle alihankkijoita. Parhaimmillaan Savikon ajoissa voi olla parikin sataa autoa.

Savikon toimipiste näkyy moottoritieltä Oulua etelästä lähestyttäessä.


Lue myös: Maanteiden sankareita tarvitaan ja arvostetaan


Lue seuraavaksi