Uutiset

Kuljetuskalusto

Täyssähköinen Mercedes-Benz eActros 600 kaukoliikenteeseen

Mercedes-Benz eActros 600

Mercedes-Benz Trucks on julkistanut sarjatuotantoversion ensimmäisestä akkusähköisestä kaukoliikennekuorma-autosta, jossa on kolmikärkinen tähti. Valmistaja esitteli Mercedes-Benz eActros 600:n Hampurin eteläpuolella järjestetyssä tapahtumassa. Tällä raskaalla sähkökuorma-autolla Daimler Truck kertoo asettavansa uuden standardin maanteiden tavaraliikenteessä.

Yli 600 kilowattitunnin akkukapasiteetti, josta mallimerkintä 600, ja uusi, erityisen tehokas sähköinen vetoakseli mahdollistavat toimintamatkaksi yli 500 kilometriä ilman välilatausta. Siksi eActros 600 pystyy kulkemaan huomattavasti yli 1 000 kilometriä päivässä, kun välilataus tehdään lakisääteisten kuljettajien taukojen aikana, jopa ilman MCS-latausta (Megawatt Chrching System).

Mercedes-Benz eActros 600

CCS-pikalatausta (Combined Charging System) eActros 600 pystyy ottamaan 400 kW:n teholla, MCS-latauksessa maksimiteho on 600 kW, jolloin akkujen varauksen nosto 20 prosentista 80 prosenttiin tapahtuu 30 minuutissa. Tarkkaan ottaen eActros 600:ssa on kolme 207 kWh:n litiumarautafosfaattiakkujen muodostamaa akkupakettia, eli akkujen kokonaiskapasiteetti on 621 kWh. akkujen kestoiäksi luvataan 1,2 miljoonaa kilometriä ja 10 vuotta.

Mercedes-Benz sallii uutuudelle tässä vaiheessa 44 tonnin yhdistelmäpainon ja kantavuutta kaksiakselisena vetoautona normaalin eurooppalaisen puoliperävaunun kytkettynä 22 tonnia.

Tärkeä osa eActros 600:n toimintamatkan maksimointia on ollut pienentää ilmanvastusta. Suurella säteellä pyöristetyt ohjaamon muodot ja erittäin tarkasti sovitetut koripaneelit kertovat pienestä ilmanvastuksesta. Ohjaamo on perustaltaan sama kuin perinteisessä uudessa Actrosissa, mutta esimerkiksi turvavarusteiden anturit on nyt integroitu tiiviimmin muihin komponentteihin, kuten ajovaloihin. Sisätilat ovat kuvien perusteella samanlaiset kuin dieselmalleissa.

Kaukoliikenteeseen suunnitellun Mercedes-Benz eActros 600:n myynti alkaa heti, mutta tuotantoon se tulee vasta noin vuoden kuluttua, eli vuoden 2024 lopussa.

”60 prosenttia kaukoliikenteestä Euroopassa on alle 500 kilometrin matkoilla, joihin eActros 600:n toimintamatka riittää. Nyt tarvitaan vain lisää julkisia latauspisteitä, jotta myös kaukoliikenne saadaan sähköistettyä”, totesi Mercedes-Benz Trucksin johtaja Karin Rådström.

Mercedes-Benz eActros 600
Karin RådstömLue seuraavaksi