Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania Suomen direktiivikoulutus lunasti paikkansa

Lauantaisena talviaamuna Scania Keskuksen Huoltokoululle kokoontui kolmisenkymmentä kuljetus- ja logistiikka-alan ammattilaista Scania Pro -koulutukseen.  Tällä kertaa aiheina olivat digipiirturiasiat sekä kuormansidonta ja siihen liittyvät vastuukysymykset. Scanian Pekka Yrttiaho kertoi heidän järjestävän noin yhden koulutuspäivän kuukaudessa ja kehotti alan ihmisten muistavan koulutukselle annetut aikarajat. ”Direktiivikoulutuksien määräajat tulevat vastaan nopeasti ja varsinkin linja-autopuolella saattaa loppuaikoina olla kursseille ruuhkaa, joten kaikkien alan yritysten kannattaa käydä henkilökunnan koulutusajankohdat läpi mahdollisimman nopeasti”, muistutti Yrttiaho.

Koulutus puhuu samaa kieltä kuljettajien kanssa

Päivän kouluttajan valinta oli onnistunut loistavasti, sillä päivän luentoja veti itsekin kuljetusalan pitkän linjan ammattilainen Erno Sirviö. Hänellä on vuosien mittainen kokemus kuljetusyrittäjänä toimimisesta ja alan kokemusta miehelle on kertynyt niin byrokratian rattaiden kanssa vääntämisestä kuin pitkistä päivistä ratin takana Suomen ja Euroopan maanteillä. Sirviön vankka kokemus ja runsaat, usein värikkäät käytännön esimerkit antoivat luennoitsijalle riittävän auktoriteetin ja uskottavuuden suomalaisten automiesten joukossa. On helppo uskoa, että pelkästään teoriapohjalta koulutusta vetänyt henkilö ei olisi alan ammattilaisia samaan tyyliin vakuuttanut. Sirviö onnistui omilla esimerkeillään saamaan aikaan vilkastakin asiantuntevaa keskustelua ja moni autoilija avautui omista kokemuksistaan sekä ongelmistaan viranomaisten ja muuttuvan teknologian kanssa.

Kuljettajan vastuu korostui koulutuksessa

Päivän kuluessa käytiin läpi tuoreimmat lakimuutokset sekä digipiirtureita että kuormansidontaa koskien. Kaikessa korostettiin kuljettajan vastuuta, sillä ristiriitatilanteissa täytyy kuljettajan pystyä todistamaan aukottomasti oman toimintansa virheettömyys. Piirturipuolella tasaisin väliajoin tapahtuvat tallennukset sekä tulostukset ovat oleellisen tärkeitä ja sidonnassa kuljettajan täytyy olla varma kuorman liikkumattomuudesta. Sirviö korosti, että kuorman kiinnityksessä tärkeintä on kuljettajan oikea asenne ja vastuu rahtikirjojen tarkistuksesta, kuljetettavasta tavarasta, ajoneuvosta sekä etenkin omasta ja muiden kanssaliikkujien turvallisuudesta. Sirviö myös muistuttaa, että sidontaliinoja ei voi olla koskaan liikaa ja samalla hän toivoi Saksassa käytettävien kitkamattojen yleistyvän myös Suomessa

Kahdeksan tunnin kuluttua Scanian koulutustiloista poistui harvinaisen virkeä joukko kuljetusalan ammattilaisia. Eräs pitkän linjan ammattilainen kertoi päivän herättäneen paljon uusia ajatuksia ja oli helpotus huomata muidenkin tappelevan samankaltaisten ongelmien kanssa kuin itse. Tietenkin oli hyödyllistä myös kuulla Sirviön tai muiden ammattilaisten ratkaisuehdotuksia näihin käytännön pulmiin. Yrittäjä oli myös sitä mieltä, että Scanian järjestämä kurssi täytti tavoitteensa ja siitä on selkeää hyötyä sekä taloudellisesti että turvallisuuden lisääntymisen kautta.

Lue seuraavaksi