Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania päivitti V8-moottorit ja esitteli uuden vaihteistosukupolven

Scania 770 S V8

Scania esitteli uudet päivitetyt V8-moottorit ja täysin uuteen tekniikkaan perustuvan vaihteistosukupolven ensimmäisen edustajan. Kuninkaaksi kukkulalle nousi 770-hevosvoimainen moottori, joka on yksi maailman tehokkaimmista sarjavalmisteisista kuorma-auton moottoreista. Vääntömomenttia moottorista irtoaa parhaimmillaan 3 700 newtonmetriä.

Uudet V8-moottorit

Scanian V8-moottorimallistoon kuuluu edelleen neljä tehovaihtoehtoa. 770-hevosvoimainen (566 kW) malli korvaa aiemman 730-hevosvoimaisen tehomallin. Muut tehoversiot moottorista ovat 530-, 590- ja 660-hevosvoimaisia (390, 434 ja 485 kW), eli päivitystä on tullut kymmenen hevosvoiman verran edellisiin versioihin.

Uudet moottorit ja vaihteistot mahdollistavat Scanian mukaan jopa kuuden prosentin polttoainesäästön. Tehokkaimmassakaan mallissa ei enää ole pakokaasujen takaisinkierrätystä, ja kaikkien mallien pakokaasujen jälkikäsittelyä on parannettu entisestään muun muassa kaksivaiheisella urealiuosruiskutuksella. Kaikkien tehoversioiden polttoaineensyötön korkeapainepumppu on entistä etevämpi ja moottorinohjausjärjestelmä ohjelmistoineen on uusi. Oleellinen osa polttoaineen kulutuksen pienentämistä on älykäs apulaitteitten tarpeen mukainen käyttö.

Vastoin vankkoja huhuja, Scanian 770-hevosvoimaisessa moottorissa on edelleen vain yksi turboahdin, joka on kiinteäsiipinen ja kuulalaakeroitu. Eikä moottorin käyntiäänestäkään tarvitse olla huolissaan, sen tunnistaa edelleen Scanian V8:n ääneksi.

Scania Suomen myyntijohtaja Frej Svartsjö (vas.) ja tuotepäällikkö Mika Jukkara kertoivat, että uudistuneille V8-moottoreille on yhä enemmän tarvetta ympäri Eurooppaa.

Uudet vaihteistot

Scania esittelee uuden vaihteisto-ohjelman, joka vähitellen korvaa kaikki nykyiset automatisoidut Opticruise-ratkaisut. Aluksi uuden sukupolven ensimmäinen jäsen – G33CM – on yhdistetty päivitettyihin V8-moottoreihin 770-hevosvoimaista versiota lukuun ottamatta, sekä 13-litraisiin 500 ja 540 hevosvoiman moottoreihin.

Uusi automatisoitujen vaihteistojen valikoima on kehitetty ajettavuuden ja kestävyyden ehdoilla. Uuden sukupolven vaihteistot ovat aiempaa kevyempiä ja pienikokoisempia. Painoa on 60 kilogrammaa vähemmän verrattuna esimerkiksi GRS 905 -vaihteistoon. Voitelujärjestelmä on uudenlainen ja perinteistä synkronointia ei enää ole, vaan vaihteiston tahdistaminen hoidetaan akselijarrujen avulla.

Uutuusvaihteiston nopeusalue on aiempaa laajempi. Suurin vaihde on ylivaihde, jota voidaan hyödyntää kevyissä kuormitustilanteissa. Peruutusvaihteet on uudessa vaihteistossa toteutettu planeettapyörästön avulla, ja niitä voi olla enimmillään jopa kahdeksan. Peruutettaessa nopeus on rajoitettu 50 kilometriin tunnissa.

Scania on investoinut yli 400 miljoonaa euroa uuteen vaihteisto-ohjelmaansa. Uusi automatisoitujen vaihteistojen valikoima varmistaa, että Scanialla on tarjolla alhaisilla kierrosnopeuksilla toimivat ja energiatehokkaat voimalinjat nyt ja tulevaisuudessa.

Lue myös: Scanian ensimmäinen sähkökuorma-automallisto

Lue seuraavaksi