Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks K – koviin töihin

Renault Trucks uudisti raskaat mallinsa viime vuonna. T ja T-High ovat selkeästi maantiekäyttöön pitkille matkoille tarkoitettuja malleja, ja C puolestaan soveltuu hyvin yleiskäyttöön vaikkapa sora-, nosturi- tai vaihtolava-autoksi. Kun tarvitaan oikein järeää autoa, oikea kirjain on K.

Renault Trucksin erittäin laajan kuorma-automalliston kaikkein raskain ja järein malli on nimetty kirjaimella K. Kestävyys ja suuri tekninen kantavuus sekä hyvä maastokelpoisuus ovat K-mallien keskeisiä ominaisuuksia.

K-mallissa ajovalot ovat perinteiset halogeenit. Jos kaikilla pyörillä vetävä K-malli jää jumiin, ollaankin todennäköisesti melko syvällä ja lujassa. Vahva hinauspiste on silloin tarpeen.

Renault Trucks kuorma- ja pakettiautojen maahantuoja Volvo Finland Ab toi keväällä Suomeen esiteltäväksi neliakselisen, kaikilla pyörillä vetävän järeän maansiirtoauton. Päällirakenteena esittelyautossa oli puolalainen KH-Kipper W1MV -kivilava, joka valmistajan mukaan on tarkoitettu erittäin kovaan kaivoskäyttöön.

Tielle ja työmaille

Esittelyauton tieliikennelain mukainen kokonaispaino on siltasäännön rajoittamana hieman vajaa 33,7 tonnia. Suurella ja tukevatekoisella lavalla varustetun auton omapaino lähentelee 20 tonnia, joten kantavuus ei tieliikenteessä kovin suuri ole.

Toisin on suljetulla alueella, ja sellaisille työmaille tämänkaltaiset autot onkin tehty. Tekninen kokonaispaino on 50 tonnia, joten kuormaa voi ottaa runsaat 30 tonnia. Maahantuoja näkeekin jämäkän K-mallin vaihtoehtona dumpperille.

”Tällainen auto on kilpailukykyinen hankintahinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan. Lisäksi tieliikenteeseen rekisteröitynä sillä voi ajaa tiellä myös kuormattuna, kun vain sovittaa kuorman suuruuden tieajoon. Työmaalta toiselle siirtyminenkin käy nopeasti ja ilman erityisjärjestelyitä”, kertoo Volvo Finlandin Renault Trucks myyntijohtaja Pasi Gerpe.

Myyntijohtaja Pasi Gerpe kertoo, että uudistunut Renault Trucksin raskas mallisto on käynyt hyvin kaupaksi.

Automaattinen etuveto

8×8-vetoisen K-mallin maastokelpoisuus ja etenemiskyky ovat vakuuttavia. Maavaraa on akseleiden kohdalla noin 33 senttimetriä ja runkopalkkien alareuna 87 senttimetrin korkeudella, joten aivan heti ei pohjakosketuksia tapahdu.

Vetokykyä hallitaan kiertokytkimellä.

Upottavissa olosuhteissa vetävät etupyörät lisäävät etenemiskykyä merkittävästi. Etuvedon voi asettaa kytkeytymään automaattisesti tai sen voi kytkeä manuaalisesti. Automaattikytkentä on paikallaan, kun etuvedolle on tarvetta vain ajoittain.

Kun etuvetoa ei tarvita, se kannattaa paremman kääntyvyyden ja pienemmän polttoaineen kulutuksen vuoksi pitää pois päältä. Hyvin toimiva automaattikytkentä ottaa etuvedon käyttöön, kun pelkkä takaveto ei riitä. Etuvedon ja tasauspyörästöjen lukitusten kytkentöjä hallitaan yhdellä kierrettävällä nupilla kojelaudassa.

Uudistunut ohjaamo

Etuvedolla varustetun K-mallin ohjaamo on korkealla, joten sinne on sanan mukaisesti kiivettävä. Kahvoja on onneksi reilusti, ja ne näkyvät selkeästi.

Muiden raskaiden Renault Trucks -kuorma-autojen tapaan myös K-malli on uudistunut viime vuonna. Kuljettajan kannalta merkittävin asia on reilusti parantuneet ohjauspyörän säätömahdollisuudet. Korkeuden ja etäisyyden lisäksi ratin kallistuskin on nyt säädettävissä.

Avaimettoman käynnistyksen ansiosta moottorin käynnistämiseen ja sammuttamiseen riittää napin painaminen, kunhan avain vain on mukana.  Enää ei kuljettajan oikean jalan polvi ole alttiina kivuliaille kohtaamisille virta-avaimen kanssa.

Vetävien etuakseleiden takia ohjaamo on korkealla. Alimmalle astinlaudalle on maasta matkaa 61 cm, mikä on syytä pitää mielessä myös autosta poistuttaessa. Ylempänä askelmia on tiheämmin, ja kuljettajan oven takapuolelle ulos on upotettu ylimääräinen astinlauta, jonka avulla pääsee kurkistelemaan lavalle. Sekä astinlautojen reunat että nousukahvat olivat saaneet kirkkaankeltaisen huomiovärin, jotta ne varmasti löytyisivät hämärässäkin.

Maarakennukseen, kaivoksille, metsään

Suomessa K-malli ei ole kovin yleinen, mutta maarakennuskuljetuksia suorittavat yritykset ovat niitä hankkineet. Pasi Gerpen mukaan neljällä akselilla vetävään Renault Trucks K -autoon ei vielä ole suomalaisia rekisterikilpiä ole ruuvattu, mutta kertoi sellaisen olevan erinomainen niihin töihin, joissa tarvitaan ehdottoman hyvää etenemiskykyä. Esimerkkeinä hän mainitsee maarakennusajon lisäksi, kaivostoiminnan tai puun ajon haastavissa olosuhteissa.

Renault Trucks K 520 8X8 Xtreme

MoottorinDTI 13
– suurin teho382 kW (520 hv)
– suurin vääntömomentti2 550 Nm
– iskutilavuus12,8 l
VaihteistoOptidriver Xtended
– välitykset12 + 4R
– ryömintävaihteet1 + 1R
Painot tieliikenteessä (tekniset) 
– etuakselit yhteensä18 000 kg (18 000 kg)
– taka-akselit yhteensä21 000 kg (32 000 kg)
– kokonaispaino33 664 kg (50 000 kg)
– alustan omapaino12 154 kgLue seuraavaksi