Uutiset

Kuljetuskalusto

Raskaan kaluston nosturiasennukset ja huollot uudessa osoitteessa – SCT Service

Kappaletavaranostureiden asennuksia ja päällirakenteita tekevä SCT Service Oy muutti kesällä 2023 uuteen osoitteeseen Avantin teollisuusalueelle Lietoon. Uusi toimipiste näkyy Turun ohikulkutietä ajettaessa. Samoissa tiloissa toimii myös kuorma- ja nosturiautojen, päällirakenteiden, mininostureiden sekä erilaisten nostoapulaitteiden kauppaa harjoittava Scandinavian Crane Trucks Oy. SCT Servicen Ville Lahtonen kiittelee uuden toimipisteen suurta pihaa sekä hyviä kulkuyhteyksiä. Avantin alue kasvaa koko ajan. Siellä toimii myös paljon saman alan toimijoita, mikä helpottaa SCT Servicenkin arkea.

Vuonna 2020 perustettu SCT Service Oy kuuluu samaan yritysryhmään Mikko Seppälän luotsaaman Scandinavian Crane Trucksin kanssa. Yritykset toimivat täysin erillisinä yksikköinä, vaikka samoissa tiloissa operoivatkin. Ville Lahtonen toimii SCT Servicen toimitusjohtajana. Yritys työllistää viitisentoista henkeä, joista kolme on luokkahitsaajaa. Vaativaa hitsaustyötä on paljon juuri nosturiasennuksiin liittyvissä apurunkojen valmistuksissa.

SCT Service Oy on toiminut kesästä alkaen uudessa toimipisteessä Turun ohikulkutien varressa, Avantin teollisuusalueella. Yritys tekee kuorma-autojen päällirakenteita, kuten nosturiasennuksia ja lavoja. Niiden lisäksi tehdään nosturiautojen ja jatkossa myös maarakennuskaluston korjauksia ja huoltoja. Samassa Mursketie 1 -osoitteessa Liedossa toimii myös nosturiautokokoonpanoja ja erilaisia nostolaitteita myyvä Scandinavian Crane Trucks.

Lahtonen laskeskelee lämmintä hallitilaa olevan kahdessa rakennuksessa yhteensä noin tuhat neliömetriä ja päälle se edellä mainittu suuri piha. Se on erittäin tärkeä seikka tässä lajissa, kun operoidaan isojen autojen ja jatkossa myös entistä enemmän isojen työkoneiden kanssa. Aina on autoja tulossa ja menossa laiteasennuksiin sekä huoltoihin. Toisessa korjaamohallissa on myös pieni näyttelytila Scandinavian Crane Trucksin edustamille laitteille. Tosin Lahtonen haluaisi tämänkin tilan korjaamokäyttöön toiminnan koko ajan kasvaessa. Myynnin ohella Scandinavian Crane Trucks myös vuokraa laitteita.

Monimerkkitoimija

Niin nostureiden kuin alustojen osalta SCT Service on merkkiriippumaton. Monen merkkisiä nostureita asennetaan erimerkkisiin uusiin ja käytettyihin kuorma-autoihin. Päällirakenteista puhuttaessa on kyse lähinnä nosturi- ja kippiautoihin liittyvästä varustelusta apurunkoineen ja moninaisine lisävarusteineen. Kappaletavaranostureiden ohella asennetaan myös koukku- ja vaijerilaitteita. Asennus- ja varustelutöihin liittyvät suunnittelut hoidetaan itse nykyaikaista 3D Cad -ohjelmistoa hyödyntäen. Lisäksi pajalta syntyy asiakkaan toiveiden mukaan valmistettuja rahtilavoja ja lavetteja.

Ville Lahtonen vierellään jo autossa kiinni oleva teräsvalmis peräasenteisen nosturin apurunko ja selän takana erikoisvalmisteinen lavarakenne. Molemmat ovat SCT Servicen suunnittelua ja tuotantoa. Kokoonpano on juuri lähdössä maalaukseen.

Teräsrakenteiden osalta käytetään paljon ulkoa ostettuja teräsleikkeitä, mutta hitsaaminen tehdään kokonaan omana työnä. Hitsauksen jälkeen uusi rakenne käy alihankkijalla märkämaalauksessa, jonka jälkeen se palaa SCT Servicen halliin kokoonpanoa varten. Kokoonpano käsittää tänä päivänä myös nosturilaitteiston kalibroinnin ja ohjelmoinnin niin turvallisuusnäkökohtien täyttämiseksi kuin asiakkaan mahdollisten tarpeiden huomioimiseksi.

”SCT Service tarjoaa yhden tiskin toimintamallia. Asiakas ajaa auton pihalle asennusjonoon ja käy noutamassa myöhemmin käyttövalmiin ja rekisteröidyn ajoneuvon. Me hoidamme siinä välissä kaiken, kuten suunnittelun, laite- ja nippelihankinnat, osavalmistuksen, kokoonpanon nosturi- ja lisävarusteasennuksineen, ohjelmoinnit sekä katsastukset”, mainostaa Lahtonen.

Tähän rautakaupan jakeluautoon haluttiin reilusti tukevia sidontapisteitä. Sidontalenkit ovat pois tieltä, kun niitä ei tarvita, mutta ovat helposti saavutettavissa ilman työkaluja. Poikittain on rakennettu kolme riviä ”kiinnityskaltereita”, kuvassa yksi niistä. Ne mahdollistavat vankan sidonnan myös lavan keskelle. Lisäksi näihin kaltereihin voidaan kiinnittää pystytolppia eri tarkoituksia varten.

Valtakunnanlaajuinen

SCT Servicen asiakkaita on jo ympäri Suomen, vaikkakin suurin työllistäjä on toki Scandinavian Crane Trucks. Lahtonen listaa potentiaalisiksi asiakkaiksi kuljetusliikkeet, nosto- ja maarakennusyritykset, rahti- ja vaihtolavatoimijat sekä viime aikoina vahvasti kasvaneen jätteenkäsittelyalan. Kokonaisten nosturiautopakettien valmistuksen ja toimitusten lisäksi yritys toki palvelee suunnittelu- ja asennustarpeissa kaikkia, myös pienemmissä mitoissa.

Nosturiasennuksia tehdään noin 20 kappaleen vuosivauhdilla määrän kokoajan kasvaessa. Suurimmat asennetut nosturit ovat yli 100-tonnimetrisiä laitteita.

Verstaan puolella on täysi hyörinä. Työn alla on niin uudisrakenteita kuin kolarikorjauksia ja laitepäivityksiä. Sisätiloihin mahtuu Lahtosen laskelmien mukaan parhaimmillaan kymmenkunta autoa. Yleensä yhtä ajoneuvoa operoi yksi taistelupari eli kaksi henkeä.

Huoltoa unohtamatta

Meelis Mäeots poraamassa lisäreikiä.

Olennainen osa SCT Servicen toimintaa on valmistamiensa nosturiautojen huolto ja korjaus. Yhtälailla huoltoa on tarjolla muidenkin valmistajien nosturikokoonpanoille. Pääpaino on nosturipuolen laitteissa, mutta myös pieniä autoon liittyviä huoltoja tehdään. Nostureiden huoltoa tukee runsas varaosa- ja tarvikevarasto, jota sitäkin kasvatetaan koko ajan nyt uusien toimitilojen myötä. Huoltotoimintaan kuuluvat myös nostokaluston kymppitarkastukset.

Ville Lahtonen sanoo korjaamotoiminnan olevan lähellä hänen sydäntään. Koneasentajana itsekin toimineena hän tuntee hyvin kuljetus- ja konepuolen teknologiaa. Joitain aikoja sitten hän osallistui silloin tällöin korjaus- ja asennushommiin, mutta nyt työporukan jo kasvettua reilusti yli kymmenpäiseksi, kuluu aika enimmäkseen hallinnollisissa asioissa ja töiden järjestelyissä.

”Meillä on vahvaa osaamista niin sähkö- kuin hydrauliikka-asioissa. Korjaamotoimintaan on panostettu uusien tilojen ohella ja myötä myös laajentamalla hydrauliikkaosien sekä muiden tarvikkeiden varastoa. Nykyaikaisten laitteiden huollossa välttämättömät testilaitteistot löytyvät ja henkilökuntaa koulutetaan niiden käyttöön jatkuvasti”, sanoo Lahtonen.

Kuorma-autokaluston kappaletavaranosturien ja kippilaitteistojen huoltojen ohella SCT Service tekee myös maarakennuskoneiden huoltoja ja korjaustöitä, varsinkin teräsrakennetöitä, mutta myös hydrauliikan puolta. Nyt näin uusien tilojen myötä siihenkin on paremmat valmiudet.

Kenttätyötä varten on käytössä huoltoauto, joka liikkuu paljon Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueella. Liikkuvaa huoltokalustoa on Lahtosen mukaan pian tulossa lisääkin.
Lue seuraavaksi