Uutiset

Kuljetuskalusto

Räätälöity ratkaisu kierrätyskuljetuksiin

Tommi Laurinaho, Martti Saksala ja Reino Rissanen

Kierrätysmateriaalien kuljetukseen käytettävältä ajoneuvolta odotetaan monipuolisia ominaisuuksia. Toisinaan tarvitaan suurta tilavuutta, toisinaan hyvää kantavuutta. Ketteryyskään ei ole pahasta. Jos tarkoitus on keräillä tuotteita ja kuormata ne omalla nosturilla, päällirakenteen toteutus saa lisää haasteita.

VR-Yhtymä Oy:n VR Transpoint -liiketoimintayksiköllä on Suomessa merkittävä asema kiertotalouden kuljetuspalveluiden tuottajana. Transpoint kuljettaa erilaisia kierrätystuotteita metallista paperiin ja sähkölaitteista energiajakeisiin, eli melkeinpä kaikkea, mitä kuluttajat ja yritykset kierrättävät. Logistisen palapelin kokoamisessa on työkaluina muun muassa lähes 1 000 vaihtolavaa.

Keräilyyn nosturilliset autot

VR Transpointin palveluihin kuuluu myös kierrätysmateriaalin keräily, jossa käytetään nosturilla varustettuja autoja. Nosturi kierrätyskuljetuksissa tuo tietysti monipuolisuutta, mutta tuo myös haasteita.

Kesällä Laurinaho Custom Trailers (LCT) Parkanosta toimitti kahteen VR Transpointin Volvo FH 540 -kuorma-autoalustaan Joab-koukkuvaihtolavalaitteen, Palfinger Epsilon -nosturin ja räätälöidyn LCT-teräslavan käsittävän päällirakennepaketin.

Nosturi takana

”Halusimme näihin autoihin peräasenteiset, irrotettavat nosturit. Ne mahdollistavat autojen käytön tavanomaisten vaihtolava-autojen tapaan silloin, kun nosturille ei ole käyttöä. Nosturiajot ovat sesonkiluonteisia, joten on hyvä, että nosturi on irrotettava”, sanoo liikennepäällikkö Janne Törrönen VR Transpointilta.

Törrösen mukaan aiemmin heillä oli käytössä kiinteällä, ohjaamon taakse sijoitetulla nosturilla olevia koukkuautoja. Niissä kuitenkin kulki liian usein nosturi mukana turhana painona.

Laurinajo Custom Trailers toimitti VR Transpointille kaksi kierrätyskuljetuksiin suunniteltua päällirakennepakettia avaimet käteen -periaatteella asiakkaan alustoille asennettuna.

Tilavuutta tarvitaan

VR Transpointilla haluttiin autoihin lava, johon nosturi saadaan tukevasti kiinni ja jossa on paljon tilavuutta. LCT toteutti toiveen rakentamalla 6 500 millimetrin pituisen lavan kokonaan Hardox Tuf 500 -teräksestä. Lava on takaosastaan muotoiltu nosturikäyttöön soveltuvaksi. Työturvallisuuden kannalta tärkeä lavan lukitus koukkulaitteeseen tapahtuu vankoilla lukoilla sekä etu- että takapäästä. Kuorma peitetään hydraulisesti toimivilla verkkopeitteillä.

”Hydraulisesti toimivat peitteet ovat työturvallisuusasia. Kuljetamme paljon kuormia, jotka on varmistettava peittämällä verkolla. Irtoverkkojen käyttäminen ja niiden kanssa kiipeileminen kuorman päällä ei ole turvallista”, Törrönen sanoo.

”Lava ja nosturiteline on rakennettu niin, että lavan voi laskea maahan myös nosturi kiinnitettynä. Z-mallin nosturin puomi vain on kuljetusasennossa sen verran alhaalla, että sitä on nostettava tai mieluummin käännettävä kuormatilan suuntaiseksi, jotta se ei ota maahan kiinni”, kertoo Laurinaho-Yhtiöiden toimitusjohtaja Tommi Laurinaho.

Perusteltuja valintoja

Edellisistä nostureista kertyneiden kokemusten perusteella uudetkin nosturit ovat Palfinger Epsilon -merkkisiä. Malliltaan ne ovat Q150Z96 kierrätysnosturivarustein. Törrösen mukaan aiempien nostureiden toimintavarmuus ja huoltoverkoston toiminta vaikuttivat siihen, että merkki ei vaihtunut.

Koukkulaitteeksi autoihin asennettiin Joab L24. Valintaan vaikutti erityisesti laitteen matala rakennekorkeus.

”Jokainen senttimetri korkeudessa merkitsee, kun tavoitellaan suurta tilavuutta. Lisäksi matalalla koukkulaitteella painopistettä saadaan alemmas, mikä parantaa auton vakautta kaikissa tilanteissa”, sanoo Janne Törrönen.

Avaimet käteen

VR Transpointin tapauksessa autojen alustat tulivat asiakkaalta, muuten päällirakenteet ja niiden asennukset toimitti Laurinaho Custom Trailers avaimet käteen -periaatteella. Ensimmäisen autoista kävivät Parkanossa vastaanottamassa VR-Yhtymän Martti Saksala ja RKK-Kuljetuksen Reino Rissanen.

”Tarvittaessa toimitamme koko yhdistelmän samalla periaatteella; alustan, päällirakenteet varusteineen ja perävaunun. Kaikki katsastettuna ja valmiina töihin. Tuttuun tapaan teemme huoltoja, korjauksia, nosturiasennuksia ja muutostöitä. Varaosia ja raaka-aineita pidetään varastossa hyvä valikoima, joten pystymme palvelemaan nopeallakin aikataululla”, Tommi Laurinaho päättää.Lue seuraavaksi