Uutiset

Kuljetuskalusto

Puu liikkuu tarkasti Renault Keraxilla Metsä Fibren tehtaalla Raumalla

Metsä Fibren Rauman sellutehtaalla puu kulkee vauhdilla. Tehtaan puuhuollosta vastaava Mantsinen Group Ltd Oy on kehittänyt logistiikan, jolla tehtaan käyttämä havupuu siirtyy kellon tarkkuudella laivoista ja autoista linjansyöttökoneelle ja edelleen tuotantoon.
Puulogistiikan perustana ovat Mantsisen kehittämät ja valmistamat isot materiaalinkäsittelykoneet, joilla puu siirtyy ensin laivasta autoon ja sieltä tehtaan sellulinjalle. Niiden välillä tukit ja hake kulkevat laajalla puukentällä kuudella erikoisvarustellulla Renault Kerax rekanveturilla.

Rekanveturi on aivan oikea sana tässä yhteydessä, sillä suljetulla tehdasalueella operoivilla autoilla liikutaan normaalia maantieliikennettä kovemmilla kokonaispainoilla. Autoissa on Mantsisen valmistamat järeät puoliperävaunut, joilla ajetaan yli 40 tonnin kuormilla. Siten puoliperävaunuyhdistelmän kokonaispainot liikkuvat 65-67 tonnin välillä – eli melkein saman verran kun täysperäyhdistelmillä normaaliliikenteessä.

Itse asiassa ajaminen on vähän väärä sana kuvaamaan Keraxien toimintaa Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren puukentällä. Autot nimittäin seisovat 95 prosenttia ajasta, kertoo Mantsisen logistiikan kehittämisestä Raumalla vastaava työnjohtaja Jani Hujanen.
”Autojen seisominen taas johtuu siitä, että ajomatka laivoista linjansyöttökoneelle on alle kilometri, jolloin koko lenkin pituudeksi tulee kaksi kilometriä. Suurin osa ajasta kuluukin lastaamiseen ja purkamiseen”, Hujanen selvittää.
Mutta ei siinäkään turhaan odotella. Tehokkuutta on haettu esimerkiksi siitä, että vaikka autot seisovat, niin kuljettajat liikkuvat. Vuorossa ajaa normaalisti neljä autoa siten, että kun kuljettaja tulee tyhjällä autolla laivan viereen, siirtyy hän valmiiksi lastattuun autoon ja ajaa sen punnituksen kautta linjansyöttökoneelle. Sillä aikaa lastataan seuraava auto ja kun seuraava tyhjä auto tulee laiturille, ottaa sen kuljettaja taas alleen valmiiksi lastatun yhdistelmän.

Rinki pyörii parhaimmillaan kolmessa vuorossa yötä päivää. Yksi auto ajaa vuorokaudessa noin 40 kierrosta, jolloin yhdellä autolla päästään noin 2500 m3:n puumäärään. Kolmessa vuorossa ja neljällä autolla puuta kulkee pakolliset tauot huomioon ottaen noin 8000 m3 vuorokaudessa. Se on tietysti paljon, mutta kyllä puuta myös tarvitaan, sillä Metsä Fibren Rauman tehdas käyttää vuodessa täydellä teholla pyöriessään 3,3 miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta. Tehdas on erikoistunut tuottamaan aikakauslehtipapereiden valmistukseen soveltuvaa armeeraussellua ja pehmopaperisellua.

Suurin osa tehtaan käyttämästä puusta tulee laivoilla Baltiasta ja Suomen saaristosta, mutta Mantsisen hoitamaan puuhuoltoon on aikataulutettu myös maakunnasta tulevat autokuljetukset. Viikoittain tehtaalle tulee 600-700 autokuormaa, jotka pyritään saamaan purkuun puolen tunnin tarkkuudella.  Tukkipuun lisäksi laivoilla tulee myös haketta, jota ajetaan kahden Keraxin vetämällä erikoismitoitetulla puoliperävaunulla.

Osa Metsä Fibren käyttämästä puusta tulee laivoilla hakkeena. Laivoista hake ajetaan tuotantoon järeillä Renault Kerax puoliperävaunuyhdistelmillä.

Kaikki puukentän vetoautot ovat Renault Trucksin järeimmän malliston 6×4 Keraxeja, joissa on 11 litran 316 kW/430 hv moottori ja automatisoitu Optidriver vaihteisto. Auton vetovarustus on suunniteltu suurille perävaunupainoille ja on Mantsisen konepajan valmistama.
Autojen lisäksi Rauman tehtaan puuhuollon toimivuuden perusta ovat Mantsisen konepajan valmistamat järeät materiaalinkäsittelykoneet, joista suurimmalla M 95 ER koneella hoidetaan autojen purku sellutehtaan linjalle. Kone pystyy purkamaan autosta yhden tukkinipun kahdella nostolla, jolloin auton purkamiseen ei montaa minuuttia kulu.

Puun purku laivoista tapahtuu vauhdilla. Autot seisovat, mutta kuljettajat vaihtuvat. Kun tyhjä auto ajaa laiturille, siirtyy kuljettaja valmiiksi lastattuun autoon.

Puuhuollosta vastaavien Renault Kerax yhdistelmien vetovarustus ja puoliperävaunut ovat Mantsisen konepajan valmistamia. Runko, akselisto ja jousitus ovat kovien kokonaispainojen vaatimaa luokkaa.

Työnjohtaja Jani Hujasen (oik) pyörittämä Metsä Fibren puulogistiikka toimii kansainvälisin voimin. Latvialainen Gunars Gercăns (vas.) ajaa Keraxia, virolainen Jaak Paiba lastaa Mantsinen 40 pyöräkoneella puukentällä.

Mantsinen työllistää Rauman tehtaan puukentällä 24 henkilöä, lisäksi kaksi huoltomiestä sekä työnjohtajan. Vastuu Metsä Fibren tehtaan puuhuollosta siirtyi Mantsiselle maaliskuun alussa. Vastaavia logistisia kokonaisratkaisuja Mantsinen hoitaa mm. Stora Enson Kaukopään tehtaalla Imatralla, Enocellin tehtaalla Uimaharjussa ja romunsyöttöä Ovakon terästehtaalla Imatralla.

Hannu Kuosmanen

Lue seuraavaksi