Uutiset

Kuljetuskalusto

Puolustusvoimille puhdistusajoneuvoja – Sammutin varustaa Scaniat

Puolustusvoimat on saanut käyttöönsä ensimmäisen puhdistusajoneuvon, joka soveltuu biologisesti, kemiallisesti tai radioaktiivisesti saastuneen maan puhdistukseen. Ensimmäinen tilatuista 16 autosta luovutettiin Keuruun pioneerirykmentin käyttöön helmikuussa.

Puolustusvoimille vuosina 2009 ja 2010 toimitettavien autojen hankintasopimuksen arvonlisäverollinen kokonaishinta lisähankintavarauksineen on noin 23,5 miljoonaa euroa.

Puhdistus- ja pelastustehtävien osalta pioneeriaselajin suorituskyky paranee hankittavan kaluston ansiosta. Monikäyttöisyytensä ansiosta puhdistusajoneuvoja voidaan sijoittaa jokapäiväiseen käyttöön kaikissa valmiustiloissa. Ajoneuvo on suunniteltu sotilaalliseen puolustamiseen, mutta se soveltuu yhtälailla siviilitöihin, muun muassa muiden viranomaisten tukemiseen sekä kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallinnan tuomiin tehtäviin.

Puhdistusajoneuvoja käytetään suojelujoukkojen vaativissa puhdistus- ja pelastustehtävissä, joissa voidaan joutua toimimaan kemiallisesti, biologisesti tai radioaktiivisesti saastuneessa CBRN-ympäristössä. Lisäksi puhdistusajoneuvoja tullaan käyttämään sotilaspalokuntien tehtävissä eri joukko-osastoissa. Puhdistustehtävissä puhdistusajoneuvolla voidaan toteuttaa kaluston-, tiestön- ja maastonpuhdistustehtäviä CBRN-saasteista erilaisilla ajoneuvon säiliöissä kuljetettavilla puhdistusaineilla. Pelastustehtävissä puhdistusajoneuvolla voidaan suorittaa sammutus, pelastusraivaus- ja ensiaputehtäviä.

Pitkä kehitysyhteistyö

Puhdistusajoneuvon sarjahankintavaihetta on edeltänyt proto-ajoneuvon määrittely, suunnittelu, rakentaminen ja noin kaksi vuotta kestänyt testausvaihe vuosituhannen vaihteessa. Sarjahankinnan valmistelu aloitettiin puhdistusajoneuvon vaatimusten määrittelyllä vuonna 2005. Seuraavana vuonna puolustusvoimien Materiaalilaitoksen Esikunta järjesti tarjouskilpailun, jonka perusteella toimittajaksi valittiin Kiitokori-ryhmään kuuluva Sammutin Oy Jyväskylän Säynätsalosta.

Puhdistusajoneuvon yksityiskohtainen suunnittelu, rakentaminen ja todentaminen ovat vieneet aikaa noin puolitoista vuotta. Vuonna 2007 allekirjoitettu hankintasopimus sisältää kuusitoista ajoneuvoa, varaosia, vaihtolaitteita sekä tarvittavat koulutukset. Lisäksi sopimuksessa on kahdentoista ajoneuvon lisähankintavaraus.

Puhdistusajoneuvojen toimitukset jatkuvat vuonna 2009 viidellä ajoneuvolla ja vuonna 2010 kymmenellä ajoneuvolla. Lisähankintavarauksen osuutta puolustusvoimat tulee käyttämään vuonna 2011 ainakin neljän ajoneuvon osalta.
Puhdistusajoneuvon kehittämistä on ohjannut asiakkaan ja toimittajan edustajista koostuva projektiryhmä. Hankinnassa on noudatettu alusta lähtien julkaisun AQAP-2110 (Allied Quality Assurance Publication) mukaisia laadunvarmistusmenettelyjä.
Puolustusvoimien puhdistusajoneuvohankinnan työllistävä vaikutus Sammutin Oy:ssä on noin 30 henkilötyövuotta.
– Tämä on yrityksemme historian suurin kauppa, jolla turvattiin työllisyys ainakin ensi vuoden loppuun saakka, toteaa Sammutin Oy:n toimitusjohtaja Antero Sirkka tyytyväisenä.

kuvat Scania, Puolustusvoimat / Juha Vähäkoski ja Pekka Laakso

Lue seuraavaksi