Uutiset

Kuljetuskalusto

Porschen logistiikasta ympäristöystävällisempää

Porsche täydentää Stuttgart-Zuffenhausenin tehtaan kuljetuskalustoa täyssähköisellä MAN eTGM -kuorma-autolla. MAN eTGM on Saksassa ensimmäinen sarjatuotantoauto laatuaan, ja tästä eteenpäin nollapäästöinen. Lähes äänetön 32 tonnin puoliperävaunuyhdistelmä toimii osana tehtaan tuotantologistiikkaa.

Porschen päätoimipaikassa valmistaudutaan tällä hetkellä Porschen ensimmäisen täyssähköauton Taycanin tuotantoon. MAN:lle eTGM:n käyttöönotto merkitsee uutta virstanpylvästä sähköisen liikkumisen suunnitelmassa ja ensimmäinen pieni tuotantosarja MAN:n eTGM-mallia esitellään vuonna 2019.

Porschen tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja Albrecht Reimold kertoo, että Porsche ottaa jälleen uuden askeleen kohti ”Zero Impact Factorya” – tehdasta, jolla ei ole ympäristövaikutuksia – integroimalla eTruck-täyssähkökuorma-auton tuotantologistiikkaansa.

Täyssähkökuorma-auto on malliltaan MAN TGM 18.360 E 4×2 LL. Tyyppimerkintänsä mukaan sen kokonaispaino on 18 tonnia ja jakelukuljetuksiin tarkoitetun puoliperävaunulla varustetun ajoneuvoyhdistelmän kokonaispaino on 32 tonnia. Numero 360 kertoo eTruckin tehon hevosvoimissa, kilovatteina lukema on 265. Energia varastoidaan 149 kWh:n litium-ioniakkuihin, joilla täyssähkökuorma-auton toimintamatka on noin 130 kilometriä.

Hiljaisuuden ja hiilidioksidineutraaliuden lisäksi täyssähköajoneuvojen vahvuuksia ovat myös vähäisempi kuluminen ja huollon tarve. Esimerkiksi jarrutusenergian talteenoton avulla ajoneuvojen mekaanisia jarruja käytetään vähemmän ja myös jarrujen osat kuluvat vähemmän.  

Tätä täyssähköistä kuorma-autoa käytetään jakeluliikenteessä lähes 19 kilometrin pituisella reitillä Freibergin ja Neckarin välillä. Täyssähkökuorma-auton käytön ansiosta säästetään vuosittain yli 30 tonnin hiilidioksidipäästöt. Porschen tehtaan kuljetuksista saatuja kokemuksia hyödynnetään ensimmäisessä pienessä sarjatuotantoerässä, jonka MAN aikoo tuoda markkinoille jo tänä vuonna.

Freibergiin sijoitettu latausasema on ensimmäinen malli Porsche Engineeringin kehittämästä uudesta suurteholatausjärjestelmästä, jota tullaan käyttämään myös IONITY-yhteistyöyrityksen suurteholatausverkostossa. Tässä sovelluksessa latausteho on maksimissaan 150 kW/h, jolla eTGM:n lataus 100 kilometrin toimintamatkaan kestää vain 45 minuuttia. Kaikkien Porsche-latausasemien tapaan sähkö tuotetaan ympäristöystävällisesti uusiutuvista energianlähteistä.

Lue seuraavaksi