Uutiset
Piako ja LCT Group aloittivat yhteistyön
Artikkelikuva: Tommi Laurinaho (vasemmalla), Harri Kovanen ja Jarmo Laine niin sanotusti lyövät kättä päälle LCT Groupin ja Piakon yhteistyön merkiksi.
Päällirakenteita ja perävaunuja valmistavat parkanolainen LCT Group ja Pieksämäen Naarajärvellä toimiva Piako ovat aloittaneet yhteistyön. Alkuvaiheessa yhteistyö koskee erityisesti myyntiä, sillä toukokuun alussa LCT Groupissa myyntijohtajana aloittanut Jarmo Laine on marraskuun puolivälistä alkaen toiminut myös Piakon tuotteiden myyjänä. Yhteistyöstä huolimatta yritykset jatkavat itsenäisinä yrityksinään.
Suomalaisia perheyhtiöitä
Piakon tarina alkaa vuodesta 1984, jolloin Jukka Kovanen perusti metallipajan ja toiminnan pyörittämistä varten kommandiittiyhtiön. Jo toiminnan alkuvuosina yritys aloitti muiden metallitöiden ohella päällirakenteiden valmistuksen paketti- ja kuorma-autoihin, joihin yhtiö keskittyi myöhemmin kokonaan.
Kolmenkymmenen toimintavuoden jälkeen vuonna 2014 yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi muuttaneessa Piakossa tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin Harri ja Hannu Kovasesta tuli yhtiön omistajia. Piakosta voidaan perustellusti puhua perheyhtiönä, joka valmistaa noin 300 yksikköä vuodessa ja työllistää 81 henkilöä. Piako on panostanut tuotteitten konseptointiin ja tuotannon automatisointiin.
LCT Group Oy:n, joka aiemmin on tunnettu nimellä Laurinaho-Yhtiöt Oy, toiminta sai alkunsa, kun vuonna 2007 Parkanossa tuli myyntiin teollisuushalli, jossa aiemmin oli toiminut kuljetusliike. Tuolloin 23-vuotiasta Tommi Laurinahoa kiinnostivat kovasti sekä halli että kuljetuskalusto. Pääomia hallin ostoon vain ei omasta yrityksestä haaveilevalle nuorelle ollut ehtinyt kertyä. Pankissa kuitenkin luotettiin Laurinahon yritysideaan, ja tarvittava rahoitus hallin hankintaan ja yritystoiminnan aloittamiseen järjestyi.
Tällä hetkellä LCT työllistää noin 30 henkilöä. Ammattitaitoisella joukolla valmistuu vuosittain yhteensä noin sata perävaunua, lavaa, tai muuta päällirakennetta.
Sekä Piakolla että LCT:llä raskaan kaluston korjaamotoiminta sekä esimerkiksi nostureiden ja vaihtolavalaitteiden asentaminen kuuluvat palveluihin.
Yhteistyöstä voimaa
LCT:n ja Piakon yhteistyön alun voisi sanoa kulminoituvan yhteen henkilöön. Hän on pitkään alalla myyntityötä tehnyt Jarmo Laine.
”Piakon Hannu Kovanen otti minuun yhteyttä ja kysyi, olisinko käytettävissä vahvistamaan Piakon myyntiä. Vastasin, että olin keväällä aloittanut LCT:n myynnissä, mutta ehkä mahdollisuus olisi jakaa aika kahdelle yhtiölle. Lopulta asiat johtivat siihen, että yhteistyö kahden yrityksen välillä aloitettiin koskien myyntiä, markkinointia sekä muita yhteisiä toimintoja palvelevana”, Jarmo Laine kertoo.
”Myynti sekä koti- että vientimarkkinoilla on ensimmäinen asia, jolla Piakon ja LCT:n yhteistyö on nyt aloitettu. Jatkossa tarkastelemme muita toimintoja erikseen, mutta ostoissa ja valmistuskapasiteetin hyödyntämisessä varmasti on löydettävissä synergiaetuja”, Piakon toimitusjohtaja Harri Kovanen sanoo.
Toisiaan täydentävät tuotevalikoimat
”Tuotevalikoimassa päällekkäisyyttä on hyvin vähän, ja kummallakin yhtiöllä kehitys on menossa siihen suuntaan, että päällekkäisyys vähenee entisestään. Kumpikin yhtiö jatkaa vahvasti itsenäisinä ja kehittää vahvuuksiaan, joilla tarvittaessa sitten tuemme toisiamme”, LCT Groupin yrittäjä Tommi Laurinaho sanoo.
LCT:n vahvaa osaamisaluetta ovat sorakasettiyhdistelmät, vaihtolavat ja vaihtolavaperävaunut, sekä kapellirakenteet. Uusimpina tuotteina ovat alumiinirakenteiset päällirakenteet ja perävaunut hakkeen, kierrätysmateriaalien ja muiden vastaavien tuotteiden kuljetuksiin. LCT tunnetaan myös joskus hyvinkin pitkälle asiakaskohtaisesti räätälöityjen ja erikoistenkin päällirakenne- ja perävaunuratkaisujen toteuttajana.
Piako on viime vuosina investoinut voimakkaasti uusiin tuotantotiloihin ja -välineisiin. Viimeisimpänä on tänä vuonna käyttöön otettu elementtitehdas, jonka myötä eristettyjen korielementtien tuotanto tapahtuu omissa tiloissa. Yhtiö onkin panostanut voimakkaasti ATP-luokiteltujen ja luokittelemattomien korien ja perävaunujen valmistukseen.
Kovasen mukaan Piakon tuotteet ovat konseptoituja, mikä tarkoittaa, että kukin tuote valmistetaan kerta toisensa jälkeen samalla tavalla. Konseptiajattelun ansiosta tuotteiden laatu on korkea ja tuotannossa on ollut mahdollista panostaa automatisointiin. Siitä esimerkkeinä ovat robottiasema hitsaamossa ja elementtitehtaan automaattinen työstökeskus.
Mahdollisuudet kasvuun paranevat
Sekä Kovanen, Laine että Laurinaho ovat sitä mieltä, että yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia kummankin yhtiön kasvutaipaleelle. Tähtäimessä on vahvistaa markkinaosuutta kotimaassa ja pohjoismaisilla markkinoilla. Lisäksi ostoissa, logistiikassa ja tuotannon resurssien hyödyntämisessä osapuolet näkevät mahdollisuuksia.