Uutiset

Kuljetuskalusto

OK-Konehuollolta nosturiauto E. Helaakoski Oy:lle

E. Helaakosken nosturiauto

Järvenpäässä toimiva OK-Konehuolto Oy on toimittanut Suomen suurimpien nostopalveluita tuottavien yhtiöiden joukkoon kuuluvalle E. Helaakoski Oy:lle uuden nosturiauton. Effer 955 -nosturilla varustetun viisiakselisen Volvo-nosturiauton nostokyvyn suhde kantavuuteen on optimoitu, ja ergonomia sekä työturvallisuus on erityisesti otettu huomioon.

Vuonna 2016 perustettu OK-Konehuolto Oy on vakiinnuttanut paikkansa monipuolisena raskaan maansiirto-, nosto- ja kuljetuskaluston vaativienkin huolto- ja korjauspalveluiden tarjoajana. Yrityksen yhtenä toiminnan haarana on kuorma-autojen päällirakenteiden valmistus ja asennus. Tarjontaan kuuluvat maansiirto-, vaihtolava- ja nosturiautojen tuotanto.

Hyväksi todettua palvelua

Raahessa pääkonttoriaan pitävä Suomen suurimpiin nostoalan yrityksiin kuuluva E. Helaakoski Oy on jo aiemmin käyttänyt OK-Konehuollon palveluita nosturikalustonsa kunnossapidossa. Kun tarve tuli uuden nosturiauton hankinnalle, jo tutuksi tulleen yhteistyökumppanin puoleen oli matala kynnys kääntyä.

”OK-Konehuollon kanssa yhteistyö on toiminut hyvin. Asiakkaan toiveet otetaan hyvin huomioon ja osaaminen on korkeatasoista. Aiempien kokemuksien perusteella luottamus on hyvä, ja tämänkin projektin osalta voi todeta, että kaikki on loppuun asti hoidettu”, sanoo E. Helaakoski Oy:n kalustosta vastaava korjaamopäällikkö Petteri Mykkänen.

E. Helaakosken nosturiauto
E. Helaakoski Oy:n nosturiauton hankinnassa on huomioitu tarkoituksen mukainen nostokyvyn ja kantavuuden suhde. OK-Konehuolto Oy:n tekemässä päällirakenteessa lavan takapäähän on toteutettu hydraulisesti käytettävä, 2 000 mm iskulla oleva jatke, jonka kantavuus täydessä mitassaa on 6 000 kg.

”Esimerkiksi se, että jokainen autoon asennettu osa on dokumentoitu omalla osanumerollaan, on ensiarvoisen tärkeää. Rekisterinumeron perusteella löytyvät oikeat varaosat pienintä nippeliä myöten. Kalustossamme on satoja koneita, joten kaluston ylläpidon hallinta onnistuu vain, kun kaikki on kunnolla dokumentoitu.”

Nostokykyä ja kantavuutta

Nosturiautoja E. Helaakoski Oy:llä on kaikkiaan kymmenen, joista seitsemän luokitellaan raskaiksi. Effereitä on talossa jo ennestäänkin ja niistä kokemukset ovat myönteisiä, joten uuteenkin autoon valittiin Effer, mallimerkinnältään 955 8S + Jib 6S.

Perusnosturin kahdeksalla ja jibin kuudella hydraulisella jatkolla ulottumaa on 33,55 metriä ja nostokykyä 720 kg. Kahdella mekaanisella jatkolla nosturilla ylletään vielä runsaat neljä metriä kauemmas. Täyteen pituuteen venytetyn puomin päässä nostokyky on 475 kg.

”Nosturin koko mietittiin tarkasti, koska autoon haluttiin myös riittävästi kantavuutta. Meillä autoa käytetään paljon myös kuljettamiseen, joten hyvä kantavuus on eduksi”, Mykkänen kertoo.

Turvallisuus ja ergonomia

E. Helaakosken nosturiauto
Nostovälineet ovat helposti saatavissa kekseliäästi toteutetussa, uloskäännettävässä laatikossa, jonka kantavuus on 400 kg.

E. Helaakoski Oy:n Oulun toimipisteeseen vahvuuteen kirjatussa uuden nosturiauton varustelussa on kiinnitetty huomiota turvallisuuteen ja ergonomiaan. Esimerkkinä voi mainita OK-Konehuollon toteuttaman, auton alta esiin käännettävän nostovälinelaatikon, jonka ansiosta raskaita nostoketjuja voi käsitellä maassa seisten.

”Myös valaistukseen on kiinnitetty huomiota. Auton ympärillä on niin sanottu aluevalaistus kuljettajan turvallista liikkumista varten. Niissä on myös viivetoiminto, jotta autolta poistuminen voi tapahtua turvallisesti. Työvalot on puolestaan sijoitettu niin, etteivät ne häikäise”, Petteri Mykkänen kertoo.

”Oikea määrä oikeanlaista terästä oikeaan paikkaan”, kertoo OK-Konehuollon Jukka Lainio reseptiksi, kun tiedustellaan, miten nosturiautoon saadaan optimoitua nostoteho, kantavuus ja kuormatilan koko.

OK-Konehuollon päällirakenteissa kokoonpano tapahtuu pulttaamalla, ja kaikki osat maalataan ennen asennusta. Kaikki käytettävät osat mallinnetaan ja dokumentoidaan, ja auton alustasta saatavan etukäteen saatavan tiedon perusteella päällirakenteen esivalmistelu voidaan aloittaa jo ennen auton saapumista.

”Ennakkovalmistelulla saamme lyhennettyä läpimenoaikaa, ja asiakas saa autonsa nopeammin tuottavaan työhön”, Lainio sanoo päätteeksi.Lue seuraavaksi