Uutiset

Kuljetuskalusto

Kivilavoja raskaaseen maansiirtoon – OK-Konehuolto

OK-Konehuolto Oy tekee nimensä mukaisia töitä pääasiassa suuren kokoluokan työkoneille. Yritys toimii Järvenpäässä, Valmetin entisen paperikonetehtaan tiloissa, joten sisätilaa on käytettävistä todella isojenkin koneiden korjaukseen. Huolto- ja korjaustoiminnan ohella yritys valmistaa järeitä kivilavoja maansiirtoon. Lavavalmistuksessa pääpaino on kestävyydessä.

OK-Konehuolto aloitti toimintansa vuonna 2016. Huoltotoimintaa helpottavat hallin avarat tilat ja isot ovet. Näin suuretkin koneet saadaan hoidettua sisätiloissa. Oman helpotuksensa koneiden huoltoon ja korjaukseen sekä lavojen valmistukseen tuovat 40 tonnin siltanosturit.

Kivilavojen valmistus alkoi puolestaan vuonna 2017, kun sipoolainen yritys Talman Asennus Oy lopetti lavojen valmistuksen omistajan eläkkeelle siirtymisen johdosta. Tänä päivänä maansiirtolavoja tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti 3-, 4- ja 5-akselisten autojen päälle. Kivilavojen ohella OK-Konehuolto valmistaa myös vaativaan käyttöön soveltuvia vaihtolavoja.

”Pyrkimyksenä on tehdä kestäviä tuotteita hinnankin kustannuksella. Ohutlevylavoja, niin sanottuja roskalavoja, valmistamme vähemmän”, sanoo OK-Konehuollon omavalmisteiden myynnistä vastaava Jari Seppä. Toki mies palvelee myös konehuoltoasioissa, mutta päivät kuluvat enimmäkseen lavojen valmistusta ja myyntiä hoidellen.
”Maansiirtolavojen toimitukset ovat keskittyneet Helsinki-Turku-Tampere-kolmioon, mutta totta kai lavoja toimitetaan ympäri Suomen. Kaivospuolen asiakkaammehan sijaitsevat kaikki Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa”, sanoo Seppä.

Järvenpääläinen OK-Konehuolto valmistaa järeitä kivilavoja maansiirtokäyttöön. Tässä kivilava-auto valmiina ajoon.

Paketti valmiina ajoon

OK-Konehuollon lavatoimitus tapahtuu aina auton päälle asennettuna ja kokoonpanon katsastukset tehtynä. Näin asiakas voi vaikka lähteä OK-Konehuollon pihalta suoraan montulle.

Lavojen valmistus käynnistyy suunnittelulla, jossa huomioidaan asiakkaan vaatimukset niin rakenteissa kuin varusteissa. Itse lavan valmistus alkaa teräsleikkeiden hankinnalla. Ne ostetaan alihankkijalta. Materiaalina käytetään pääosin Hardox 450 -suurlujuusterästä, joskus myös pykälää vahvempaa Hardox 500 -terästä. Pohjalevyn ainevahvuus on yleisimmin kymmenen millimetriä ja laitojen kuusi (10/6). Myös 8/5-vahvuuksisia lavoja tehdään. Kaivospuolelle tehdään jopa 16/10-ainevahvuuksisia erikoislavoja suojauksineen ja vahvennuksineen.

Varsinainen kokoonpano alkaa hitsauksella, joka tehdään kaikki itse. Lavan rakenteiden ohella hitsaamossa syntyvät myös lavan ajoneuvon päälliseen asennukseen tarvittavat apurungot, jotka nekin tehdään tapauskohtaisesti.
Jari Seppä korostaa, että hitsaustöitä ei koskaan tehdä auton päällä, jolloin kipinät saattaisivat aiheuttaa vahinkoa alustalle. Seuraavassa vaiheessa valmiit teräsrakenteet maalataan alihankkijan toimesta kaksikomponenttisella uretaanimaalilla. Värin voi asiakas valita RAL:n runsaasta värikartasta.

Maalauksen jälkeen osat siirtyvät kokoonpanoon, jossa varusteet asennetaan kuorma-auton päälle. Varustelussa pyritään suosimaan kotimaisia valmistajia esimerkiksi kippien ja muiden varusteiden osalta.
Viimeisenä vaiheena syntynyt kokoonpano katsastetaan, jonka jälkeen se voidaan luovuttaa asiakkaalle.

Kivilavojen materiaalina käytetään pääosin Hardox 450 -suurlujuusterästä. Varusteissa suositaan kotimaisia valmistajia. Kuvan auto on muuten OK-Konehuollon omaisuutta ja se on myynnissä. Eli pikainenkin toimitus onnistuu.

Asiakkaan alustoille, mutta myös omille

Kivilavavarusteisen maansiirtoauton alustana käytetty ”aihioauto” on yleensä asiakkaan tai autoliikkeen omaisuutta. Silloin tällöin myös OK-Konehuolto ostaa auton, jonka päälle lava sitten rakennetaan. Näin saadaan tasattua valmistuksen kuormitusta, mutta näin pystytään myös tarjoamaan asiakkaalle valmis paketti nopealla toimitusajalla. Muutoin lavan toimitusaika on noin kuusi viikkoa, edellyttäen että alusta saadaan linjalle tiettyyn aikaan. Vuodessa järeitä kivilavapaketteja syntyy parisenkymmentä kappaletta.

Paljon muutakin

Työkoneiden huoltokorjaustoiminnan ja kivilavavalmistuksen ohella OK-Konehuolto tekee myös kappaletavaranostureiden ja koukkulavalaitteiden asennuksia lähinnä raskaamman pään kalustoon. Merkkinä nostureissa on Effer ja vaihtolavalaitteissa Multilift. Lavavalmistuksen rinnalla tehdään paljon myös lavojen muutos- ja korjaustöitä sekä varusteluja ja huoltoja.

OK-Konehuollossa työskentelee reilut parikymmentä henkeä, joista kivilavojen ja muiden päällirakenteiden parissa jatkuvasti 3–4.Lue seuraavaksi