Uutiset

Kuljetuskalusto

Nyt lautaillaan tehtaan tuella

Belgialaisen Dhollandian takalaitanostimia on markkinoitu Suomessa jo 1990-luvun lopulta alkaen. Virallisen maahantuonnin ohella belgialaisen perheyrityksen tuotteita on saatu Suomeen myös käytettyjen autojen tuonnin kautta. Onhan Dhollandia yksi Euroopan merkittävimmistä valmistajista, jonka vuosittainen tuotantomäärä asettuu 28 000 nostimen tienoille. Loppuvuodesta 2010 Suomen maahantuonti- ja markkinointitoiminnot yhdessä varaosahuollon kanssa siirtyivät yksityiseltä toimijalta tehtaan lipun alle, Dhollandia Finland Oy:n suojiin.

Belgialaistuotteiden myynti- ja markkinointitoiminnot ovat paljolti Anssi Erämeren käsissä, joilla myös luotsataan yrityksen toimintaa Suomessa. Erämeren mukaan varaosatoimitukset hoidetaan enimmäkseen Belgiassa sijaitsevan keskusvaraston avulla, joskin yrityksen Vantaan toimipisteestä löytyy useimmat kulutus- ja huolto-osat. Suomalaisasiakkaiden huolto- ja korjaustarpeeseen taasen vastataan maanlaajuisen ja osaavan, vajaan 15 toimipisteen verkoston avulla.

”Jälkimarkkinointi nojautuu paljolti tunnettuihin ja Dhollandian tuotteet tunteviin paikallisiin korjaamoihin, joilla on takanaan pitkä Dhollandia-kokemus. Huoltoverkosto ja sen laajentaminen ovat toki seikkoja, joihin panostamme lähitulevaisuudessa aikaisempaa voimakkaammin”, kaavailee Erämeri.

Standardoituja erikoisratkaisuja

Erämeren mukaan Dhollandia on osoittautunut Suomessa suosituksi vaihtoehdoksi varsinkin etsittäessä erikoisratkaisuja tai umpipakettiautoihin soveltuvia keveitä ratkaisuja.

”Keveässä, 300-500 kilon luokassa meillä on erittäin onnistunut tuote, joka on sekä luotettava että omamassaltaan kevyt. Pakettiautoissa kantavuudet ovat usein rajalliset, jolloin tuotteen keveyden merkitys korostuu”, kertoo Erämeri, joka kehuu myös pakettiautovarustelussa käytettävää hyvää kumppanuusverkostoa.

Raskaammista erikoistuotteista Erämeri nostaa esiin muun muassa moduuliyhdistelmiin soveltuvan alle liukuvan mallin. Aikaisempaa useammin samaa ajoneuvoa käytetään sekä runko- että jakeluliikenteessä, jolloin alle liukuvan takalaitanostimen edut korostuvat. Erämeren mukaan alle liukuvaa mallia suosivat lähinnä kappaletavaraliikenteen autoilijat, jotka tarvitsevat takalaitanostinta harvakseltaan, mutta kuitenkin säännöllisesti.

”Sen sijaan keveässä ja keskiraskaassa jakeluautosarjassa lähdemme markkinoimaan tuotteitamme haastajan asemasta”, myöntää Erämeri, joka arvioi Dhollandian tämänhetkisen markkinaosuuden Suomessa 10-12 prosentin tuntumaan.

Erämeren mukaan Dhollandian markkinaosuutta lähdetään pumppaamaan nousuun nykyaikaisen ja erittäin laajan malliston sekä notkean organisaation avulla. Tuotevalikoima pitää sisällään takalaitanostinten lisäksi myös invatakseihin soveltuvia pyörätuolinostimia sekä erittäin laajan valikoiman erikoisratkaisuja niin ajoneuvokalustoon kuin korjaamoillekin.

”Standardituotevalikoima kattaa nostokyvyt 250 kilosta aina 9000 kiloon saakka”, lupaa Erämeri, jonka mukaan kaikki Suomeen myydyt tuotteet varustellaan skandinaavisiin oloihin soveltuvaksi jo tehtaalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä pakkaskestävyydeltään parempaa hydrauliöljyä sekä sähkövastuksella varustettuja rasioita.

Tuotannosta pidetään kiinni

Perinteikkään valmistajan kotipaikkana on edelleen sen synnyinseutu Belgiassa, joskin tuotantoa on nykyään myös Irlannissa, Ranskassa ja Slovakiassa, missä sijaitsee yksi nykyaikaisimmista takalaitanostintehtaista. Belgiassa ja Slovakiassa valmistetaan lähinnä standardoituja nostimia tavaraliikenteen tarpeisiin, Ranskassa taasen valmistetaan enimmäkseen erikoisratkaisuja. Irlannin tehdas on erikoistunut henkilökuljettamisen vaatimuksiin valmistaen lähinnä pyörätuolinostimia niin keveisiin pikkubusseihin kuin kaukoliikenteen raskaisiin linja-autoihinkin.

Erämeren mukaan Dhollandian valmistustapa poikkeaa valtavirran suosimasta tavasta, jonka mukaan valmistaja keskittyy suunnittelun ohella niputtamaan laajan alihankkijaverkoston tuottamia komponentteja valmiiksi tuotteeksi. Tuotannon ulkoistamisen sijaan Dhollandia on päättänyt pitää osaamisen ja työn omien seinien sisäpuolella, sillä lähes 90 prosenttia nostimissa käytetyistä komponenteista valmistetaan omissa tiloissa. Erämeren mukaan ulkopuoliset komponenttitoimittajat vastaavat lähinnä sähkötarvikkeiden toimituksista.

”Muun muassa kaikki nostintasot, nostovarret ja sylinterit valmistetaan itse omissa tuotantolaitoksissa”, painottaa Erämeri edustamansa tuotteen vahvuuksia.

Ari Perttilä