Uutiset

Kuljetuskalusto

NTM:ltä kalustoa tehokkaaseen selluliikenteeseen

Kemin seudulla on syksystä saakka liikkunut yhdistelmä, jonka ominaisuuksiin voidaan keveyden ohella liittää myös turvallisuuteen ja helppokäyttöisyyteen viittaavia adjektiiveja.

Kemiläisen kuljetusyrittäjä Tapio Ylisuvannon syksyllä käyttöönottama kovakylkinen yhdistelmä saattaa kiinnittää kanssa-autoilijan huomion kuormatilan mataluuden vuoksi. Selluliikenteen ehdoilla rakennetun moduulimittaisen yhdistelmän kokonaiskorkeus kun jää kolmen metrin tietämille. Mataluus on kuitenkin yhdistelmän erikoisuuksista maltillisin, sillä kuorman sidonta, sidonnan avaaminen yhdessä kyljen avaamisen ja sulkemisen kanssa tapahtuvat kaikki kauko-ohjaimen avulla vaikka ohjaamossa istuen.

”Viime keväänä alkanut ajotehtävämme pitää sisällään Metsä Fibren Kemin tehtaan valmistaman sellun kuljettamista tehtaalta Ajoksen satamaan”, kertoo yrittäjä Ylisuvanto työtehtävästä, joka jatkuu keskeytyksettä läpi viikkojen ja kuukausien 365 päivänä vuodessa.

Ylisuvannon ja tämän asiakkaan, Metsä Fibren tavoitteena ja toiveena oli – ja osin edelleenkin on kuljetusten tehostaminen yhdessä työturvallisuuden kasvattamisen kanssa. Aikaisemmin käytössä oli perinteinen nousukapelliyhdistelmä, joka tahkosi 17 kilometrin siirtymää sataman välillä 36 tonnin kuormassa. Tavoitteeksi määriteltiin yksi sellunippu lisää, mikä käytännössä tarkoitti kantavuudeltaan 42 tonnin yhdistelmän suunnittelua ja hankintaa.

Kauaskantoinen työ alkoi syksyllä 2011, jolloin Ylisuvanto aloitti uuden yhdistelmän suunnittelun NTM:n myyjän, Simo Isohannin kanssa.

”Ylisuvannolla ja NTM:llä on takanaan pitkä ja luottamuksellinen asiakassuhde, jonka ansiosta tähän projektiin oli helppo ryhtyä. Alkujaan suunnittelimme kapelliautoa, joka vaihtui jossakin vaiheessa kokosivuaukeavaksi umpikaapiksi. Lopulta päädyimme hydraulisesti avautuvaan lokisiipiratkaisuun, joka mahdollistaa automaattisen kuormansidonnan”, summaa Isohanni huomattavan määrän suunnittelua vaatinutta hanketta.

Kuormansidonta hoituu närpiöläisen NWE Network Engineering Oy:n toimittaman FIX-kuormansidontapeitteen avulla. Kuormatilan katossa roikkuvan sidontapeitteen vasemmanpuoleiset sidontaliinat ovat kiinteästi seinässä lukittuen reunaprofiiliin. Ojan puolelta löytyvät sidontaliinat taasen ovat kiinni paineilmatoimisissa kiristäjissä, jotka huolehtivat sidonnasta.

”Kummassakin kuormatilassa on kamera, jonka avulla kuljettaja voi seurata lastausta ja purkausta sekä kuormansidontaa”, kertoo Isohanni yhdistelmästä, jonka ominaisuuksien hionta ja suunnittelu on paljolti NTM:N suunnittelijan, Anders Sidbäckin käsialaa.

Ari Perttilä

”Lopullisiin mittoihin päätyminen vaati runsaslukuisen joukon piirustuksia ja suunnitelmia”, naurahtaa Isohanni kuuden tonnin sellunipulle mitoitetusta yhdistelmästä, jonka päällirakenteiden ohjaaminen hoidetaan langattoman kauko-ohjaimen avulla. Kauko-ohjauksen ansiosta kuljettajan ei periaatteessa tarvitse lainkaan poistua ohjaamosta, mikä tuo mukanaan turvallisuutta toimittaessa tehdasalueella ja satamassa.

”Tehtaalle tullessaan kuljettaja avaa lokisiivet, jonka jälkeen lastaus hoidetaan trukilla. Kuormauksen jälkeen siivet lasketaan alas ja lukitaan reunaprofiiliin totuttua järeämmillä lukituksilla”, valottaa Ylisuvanto yhdistelmän ominaisuuksia.

Lue seuraavaksi