Uutiset

Kuljetuskalusto

Murahdellen mäkeen

Automiesten baaripuheisiin saatiin kevään korvalla uutta, södertäljeläistä puhtia. 730 hevosvoimalla ja 3500 Nm:n väännöllä repivä 16,4 litran tehopakkaus piristää autotehtaiden välistä hevosvoimamittelöä kuin kevätlaidun mansikin mieltä. Uuden koneen suuruusluokka oli osin arvattavissa, sillä maailman vahvimman titteli tuli riistää rakkaalta kanssakilpailijalta.

Uusi kuningasjätkä rakentuu modulaarisuusoppien mukaan mitoitetun lohkon ympärille. 16,4 litraan kasvanut tilavuus on saatu aikaan kasvattamalla sylinterin halkaisijaa 130 millimetriin, mikä mahdollistaa rivikoneista tuttujen mäntien, sylinteriputkien ja sylinterikansien hyödyntämisen uudessa kulmakoneessa. Aikaisempaa suurempien voimien vuoksi myös kampiakselin laakerointia on vahvistettu. Lohkon materiaalina on erittäin hyvin lämpö- ja muita rasituksia sietävää CGI-terässeosta, joka on perinteistä valurautaa lujempaa ja keveämpää.

Kenties se merkittävin seikka uuden koneen rakenteessa on Scania XPI-korkeapaineruiskutusjärjestelmä, joka huolehtii polttoaineen erittäin tarkasta ja yksilöllisestä, sylinterikohtaisesta annostelusta. XPI-tekniikan avulla palotilaan voidaan suihkuttaa polttoainetta useita kertoja yhden työkierron aikana, mikä tuo mukanaan paitsi tehokkuutta myös taloudellisuutta yhdessä vihreiden arvojen kanssa. XPI-tekniikka toimii normaalioloissa 1800 barin paineella, joskin ääritilanteissa paine voidaan nostaa jopa 2400 bariin saakka. Vaihtuvageometrinen VGT-turboahdin taasen mahdollistaa ahtimen toiminnan moottorin pyörimisnopeudesta riippumatta ja tämä näkyy ajettaessa muun muassa nopeampana reagointina kaasupolkimen painallukseen.

Aina Opticruise

Päästönormit ovat yksi alan kehitystä voimakkaasti ohjaava tekijä. Scania on luottanut rivikoneidensa päästöjen hallinnassa EGR-teknologiaan, jonka piti ottaman paikkansa myös vinkkelikoneissa. Toisin kuitenkin kävi, sillä kaikki Scanian Euro 5-normin mukaiset kulmakoneet vaativat säännöllisen AdBlue-annoksen päästönormien asettamien rajojen alittamiseksi. Aikaisemmin ”ureattomuus” oli selvä kilpailutekijä, nyttemmin jakeluverkoston laajentuminen ja tietoisuuden lisääntyminen on tehnyt urean tankkaamisesta myös henkisesti helppoa, mikä helpottaa SCR-järjestelmällä varustettujen ajokkien myyntiä. 730-hevosvoimaisen koneen yhteydessä käytetään parannettua katalysaattoria ja täysin uutta ohjausjärjestelmää, jotka yhdessä takaavat puhtaat pakokaasupäästöt.

Muskelivoimalan jatkeeksi södertäljeläiset tarjoavat ylivaihteella varustettua 12+2-portaista GRSO925-vaihteistoa, joka on aina otettava Opticruise-automatiikan kera – kytkinpolkimella tai ilman. Kestääkseen ison koneen mukanaan tuomia rasituksia, on vaihteistoa vahvistettu muun muassa uusilla materiaaleilla sekä paksummilla ainevahvuuksilla.

Yksinkertainen rakenne voimalinjassa tuo mukanaan säästöä sekä painossa että polttonesteenkulutuksessa. Siksi monin automies ilahtuukin kuullessaan, että 730 hevosvoimaa ja 3500 Nm:ä on saatavilla myös akseliperäiseen ajoneuvoon, jossa on vain yksi vetävä akseli. Toki valikoimasta löytyy myös napavälitteisiä vaihtoehtoja haastavampiin olosuhteisiin.

Voimalinjan säästämiseksi muskelikoneen täysi vääntömomentti on käytössä ainoastaan kolmella suurimmalla vaihteella, muutoin vääntöä on pudotettu 5-6 prosentilla. Kannon kupeesta vastamäkeen tai satamalaiturilta vastatuuleen on polkaistava 3290-3325 Nm:n väännön turvin.

Puukengät jalkaan ja baanalle

Toimittajakunnan käskettäväksi Jönköpingiin oli tuotu neljä rekanveturia, joiden perävaunut herättivät yhtäällä ihailua, toisaalla kummastusta ja taisipa jossakin esiintyä kauhunsekaisiakin ajatuksia. Kaksiakselisten eurovetureiden perästä kun löytyi reilut 21 metriä kuormatilaa B-juna-tyyppisenä, tilaa vaativana ratkaisuna.

Ulkoisesti vinkkelikoneella varustetun Scanian erottaa jatkossa lauhkeammista veljeksistä muun muassa maskin ja rekanvetureiden alleajosuojien kromatuista listoista ja V8-merkinöistä. Tarkkasilmäiset huomaavat myös pakoputken pään poikkeavan perinteisestä pyöreästä muodosta. Sisälle ohjaamon on tuotu hienostuneita V8-merkintöjä muun muassa kynnyslistaan ja lisää fiilistä voi hankkia ruksaamalla tilauskaavakkeesta nahkaverhoilut istuimet, lattiamaton ja ovipaneelit, joissa kaikissa on ripaus ylevää V8-tunnelmaa.

Käännös virta-avaimesta herättää nukkuvan karhun, joka murahtaa tutunoloisella, joskin totuttua matalammalla sävyllä. Vaihteen kytkennän ja käsijarrun vapauttamisen jälkeen on aika puristaa oikeaa jalkaa lähemmäs lattiatasoa. Juna kiskaisee itsensä liikkeelle päättäväisesti, joskin rauhallisesti. Fysiikan lakeja ei ole vieläkään kumottu, joten massan saattaminen vauhtiin vie edelleen oman aikansa. Isolla koneella aika on tosin lyhyempi.

Aina 730-hevosvoimaisen koneen yhteyteen valittava Opticruise-vaihteisto on viime kesästä saakka ollut tarjolla joko kahden tai kolmen polkimen järjestelmällä. Myös tämänkertainen koeajorupeama osoittaa, että kahden polkimen vaihteiston kanssa voi tehdä sinunkaupat samoin tein. Maantieautossa kytkinpolkimen kanssa puuhailu on eilispäivää, joskin metsässä ja maastossa vasemman jalan käyttö liikkeellelähtötilanteissa ja heijauksissa saattaa olla edelleen perusteltua.

Vinkkelikone ahmii ruotsalaista maantietä nuoruuden innolla, joka laitetaan tositoimiin Göteborgin mäessä. Pituudeltaan reilun kolmen kilometrin mittaisessa mäessä on korkeuseroa noin 130 metrin luokkaa ja suurimman jyrkkyyden kerrotaan olevan seitsemän prosenttia. 730 hevosvoimaa kiskoo 58 tonnin kokonaismassan kuormattua junaa määrätietoisesti kohti mäen harjaa, joskin mäki tuntuu tappavan vauhdin isosta voimalasta huolimatta. Opticruise lapioi tupaan pienempiä vaihteita tavalla, joka pitää huolta lähes jatkuvasta vedontunteesta. Kaikkein tiukimmassa nousussa nopeusmittari näyttää marssivauhdiksi noin 40 km/h. Samaiseen mäkeen rynnätään myös veljeskaartin 500- ja 560 -hevosvoimaisilla koneilla. Kyllä nekin mäen harjalle kiipeävät, joskin alhaisemmilla nopeuksilla, sillä 500 hevosvoimainen pudotti vauhdin 30 km/h:ssa ja välimalli 35 km/h:ssa.

Missä on mäkiä noustavaksi, on niitä useimmiten myös laskettavaksi. Hidastimella varustettujen ajokkien kanssa samainen mäki voidaan lasketella alas turvallisesti, ilman vaaraa jarrujen lämpiämisestä.

Tiiviin ajopäivän perusteella voi myöntää, että isolla koneella varustetulla ajokilla on ilo ajaa, joskin ilosta ja urheilullisesta ajotyylistä saattaa joutua maksamaan lisähintaa naftamittarilla. Tehokkaalla koneella on mahdollista ajaa myös taloudellisesti, kunhan muistaa seurata Rainerin, sen herpaantumattoman ajotapavalmentajan oppeja. Scanian tekemien kenttäkokeiden perusteella uutuuskoneen polttonestetalous asettuu samalle tasolle muiden vinkkelikoneiden kanssa.

Maahantuojan mukaan suomalaisautoilijat pääsevät ottamaan ensisavuja uusista vinkkelikoneista alkusyksyn aikana maatamme kiertävällä karavaanilla. Ennakkotietojen mukaan karavaanissa kiertää myös totutusta poikkeavaa kalustoa, joten pysytäänpä taajuudella.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi