Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz GenH2 ja eActros LongHaul tarjoavat 500–1000 kilometriä toimintamatkaa

Mercedes-Benz GenH2 -konsepti

Daimler Trucks avasi tänään strategiansa ajoneuvomallistonsa sähköistämiseksi, aina kaupunkien jakeluliikenteestä kansainvälisiin pitkän matkan kuljetuksiin saakka. Samalla Daimler alleviivaa sitoutumistaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden noudattamiseen ja toteuttamiseen. Strategian julkistamisen yhteydessä Daimler Trucks esittelee Mercedes-Benz GenH2 -konseptimallin, joka merkitsee vetypolttokennoajan käynnistymistä pitkän matkan maantiekuljetuksissa. Vetykuorma-auton käytännön testit käynnistyvät vuonna 2023.

”Asiakkaamme tekevät rationaalisia ostopäätöksiä eivätkä halua tinkiä kalustonsa sopivuudesta jokapäiväiseen käyttöön eivätkä autojen kuljetuskyvystä. Konseptimallimme – Mercedes-Benz GenH2, eActros LongHaul ja eActros – yhdessä Freightliner- ja FUSO-sähkökuorma-automallien kanssa vastaavat asiakkaidemme vaatimuksiin ja tarjoavat aidosti CO2-neutraalin vaihtoehdon kuljetuspalvelujen järjestämiseksi”, Daimler Trucksin pääjohtaja Martin Daum sanoo.

Vetypolttokennoilla jopa 1000 kilometrin toimintamatka

Vetypolttokenno
Polttokenno käyttää polttoaineena vetyä, josta päästöinä syntyy vettä.

Mercedes-Benzin GenH2-kuorma-autokonsepti osoittaa, että vetypolttokennokäyttöisellä raskaalla ajoneuvolla voidaan saavuttaa jopa 1000 kilometrin toimintamatka yhdellä tankkauksella. Auton asiakastestit on määrä käynnistää vuonna 2023, ja sarjatuotantoon malli ehtii kuluvan vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Polttoaineena käytetään nestemäistä vetyä vetykaasun sijasta, jolloin auton energiatalous ja suorituskyky vastaavat perinteisen dieselkuorma-auton arvoja. Esimerkiksi GenH2-sarjatuotantomallin kokonaismassa on 40 tonnia, ja se voi kuljettaa 25 tonnin hyötykuorman. 

Sarjatuotantomallin kahteen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun polttoainesäiliöön mahtuu yhteensä 80 kiloa nestemäistä, -253-asteista vetyä. Polttokennojärjestelmä tuottaa autolle 2 x 150 kilowatin tehon, jonka lisäksi käytössä on hetkellisesti akun 400 kW:n teho. Ajon aikana akkua ladataan sekä auton jarrutusenergialla että polttokennon tuottamalla sähköllä.

Konseptimallin kaksi sähkömoottoria tuottavat 2 x 230 kW:n jatkuvan tehon ja 2 x 330 kW:n maksimitehon. Vääntömomenttia on vastaavasti 2 x 1577 Nm ja 2 x 2071 Nm.

Mercedes-Benz eActros LongHaul: sähkökuorma-autolla jopa 500 kilometriä

Mercedes-Benz eActros LongHaul
Myyntiin eActros LongHaul ehtii hieman ennen GenH2:ta, arvion mukaan 2020-luvun puolivälissä. Se täyttää sellaisenaan monen yrityksen kuljetustarpeet, sillä kaikilla pitkän matkan kuljetusreiteilläkään ei vaadita yli 500 kilometrin toimintamatkaa.

Uusi Mercedes-Benz eActros LongHaul sijoittuu samaan ajoneuvoluokkaan kuin GenH2 ja vastaa ominaisuuksiltaan vetysähkökäyttöistä sisarmalliaan ja perinteistä dieselkuorma-autoa. Auton verrattain lyhyttä toimintamatkaa kompensoi sähkökäyttöisille autoille tyypilliseen tapaan erinomainen energiatehokkuus, joka vähentää kuljetusyritysten kustannuksia. Entistä kestävämmät ja suorituskykyiset akut puolestaan alentavat auton käyttökuluja koko elinkaaren aikana.

Myyntiin eActros LongHaul ehtii hieman ennen GenH2:ta, arvion mukaan 2020-luvun puolivälissä. Se täyttää sellaisenaan monen yrityksen kuljetustarpeet, sillä kaikilla pitkän matkan kuljetusreiteilläkään ei vaadita yli 500 kilometrin toimintamatkaa. Sähkökuorma-autoissa lain vaatima kuljettajan lepoaika voidaan hyödyntää akun lataamiseen, samoin kuin purku- ja lastausaikoja. Mercedes-Benz eActros LongHaul sopiikin erityisen hyvin säännöllisille kuljetusreiteille, jotka on varustettu sähköajoneuvojen pikalatausasemilla.

Mercedes-Benz eActrosin sarjatuotanto käynnistyy 2021

Vuonna 2016 Daimler Trucks esitteli ensimmäisenä hyötyajoneuvovalmistajana sähkökäyttöisen raskaan kuorma-auton. Edelleen kehitetty Mercedes-Benz eActros näki päivänvalon 2018, ja asiakastestit käynnistyivät samana syksynä. Käyttötesteistä saadut tulokset ovat siirtyneet suoraan tuotekehitykseen ja sarjatuotantomallin suunnitteluun. Testeissä on myös todistettu, että sähkökäyttöinen kuorma-auto sopii erinomaisesti päivittäisen raskaan jakeluliikenteen tarpeisiin.

eActros
Ensi vuonna sarjatuotantoon pääsevä eActros-mallin hyötykuorma on yhtä suuri kuin perinteisissä Actros-malleissa, ja toimintamatka latauksella on jopa yli 200 kilometriä. Autoa tullaan valmistatamaan kaksi- ja kolmeakselisina versioina.

Ensi vuonna sarjatuotantoon pääsevän eActros-sarjatuotantomallin hyötykuorma on yhtä suuri kuin perinteisissä Actros-malleissa, ja toimintamatka on jopa yli 200 kilometriä. Autoa valmistetaan kaksi- ja kolmeakselisina versioina.

Auton lisäksi Daimler Trucks auttaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti sähköisen liikenteen kehittämisessä. Konsultointi kattaa esimerkiksi reittianalyysit, mahdollisten hankintakannusteiden selvittämisen maakohtaisesti, kaluston käytön integroinnin sekä sopivien latausratkaisujen kartoitukset.

Sähköinen alustaratkaisu keskiraskaille ja raskaille kuorma-autoille

Kaikissa Daimler Trucksin sähköisissä kuorma-automalleissa käytetään jatkossa Daimlerin omaa ePowertrain-alustaratkaisua. Ratkaisun teknologinen sydän on integroitu sähköinen voimalinja eDrive, joka sisältää sähköisen akselin yhdellä tai kahdella sähkömoottorilla ja vaihteistolla. Voimalinjan kompakti muotoilu vapauttaa tilaa akustolle ja parantaa osaltaan auton suorituskykyä. Riittävä akkukapasiteetti puolestaan varmistaa jatkuvan voimantuoton ja auton suorituskyvyn.

Jatkossa eDrive-voimalinjaa käytetään Daimler Trucksin keskiraskaissa ja raskaissa täyssähkö- tai polttokennokäyttöisissä automalleissa ympäri maailmaa. Ensimmäisenä eDrivea hyödynnetään eActrosin tuotantomallissa, joka esitellään 2021. Moduulirakenne mahdollistaa eDriven räätälöinnin, ja nopeuttaa sähköisten voimalinjojen valmistamista sekä alentaa tuotekehitys- ja tuotantokustannuksia.

Mercedes-Benz GenH2
GenH2-kuorma-autossa on kaksi 40 kilon vetytankkia. Tankkaus sujuu samassa ajassa kuin vastaava dieselmoottorisen kuorma-auton tankkaus. Vetykäyttöinen Mercedes-Benz GenH2 kykenee yhdellä tankkauksella kuljettamaan 25 tonnin kuorman 1000 km päähän. Asiakastestien on määrä alkaa vuonna 2023.

Daimler konsultoi omia asiakkaitaan kaikissa sähköajoneuvoihin ja niiden lataamiseen liittyvissä kysymyksissä. Vuoden 2020 alussa Daimler lanseerasi maailmanlaajuisen eTruck Charging Initiative -aloitteen sähkökuorma-autojen latausinfrastruktuurin kehittämiseksi niin, että tarjolla olisi mahdollisimman yhtenäisiä ratkaisuja kuorma-autokaluston lataamiseen ja käyttöön.

Lue myös: Veho ja Caverion testaavat Mercedeksen täyssähköistä pakettiautoa huoltotoiminnassa

Lue seuraavaksi