Uutiset

Kuljetuskalusto

Mennään rakennuksille ja maastoon

Mercedes-Benz Actros soveltuu niin maantielle kuin maastoonkin, kunhan ajokin tilausvaiheessa muistaa ruksata oikeat kohdat. Maantieautossa vaaditaan muun muassa alhaista lastauskorkeutta ja ilmanvastusta, metsässä ja soramontulla korostuvat maavara ja etenemiskyky.

Mercedes-Benzin filosofian mukaan maastokelpoinen kalusto kulkee tunnusten K ja B alla, eli kyseessä ovat kipperit ja betoniautot. Juuri tähän segmenttiin tuodaan lukuisia tuottavuutta ja toimintavarmuutta parantavia yksityiskohtia.

Keskeytyksettömän matkanteon takaamiseksi kaikkiin K-malleihin tuodaan yhdistetty pohjapanssari ja etuaskelma, joka suojaa jäähdytintä ja moottoria alapuolisilta iskuilta. Painoltaan 20 kilon, ruostumattomasta teräksestä valmistettu suojaus on tilauksesta saatavilla myös muihin etupään suojausta vaativiin malleihin.

Niin kippi- kuin muissakin maastossa liikkuvissa autoissa on vaarana ajaa alimmat astinlaudat kiinni kantoihin ja kiviin. Vaurioita voidaan vähentää joustavalla askelmalla, jonka rakenteessa yhdistyvät kumi ja teräs. Uuden askelman kiinnitys on yhtäläinen edeltävien mallien kanssa, joten tämä on asennettavissa myös vanhoihin Actros-malleihin.
Varsinkin puumiehiä ajatellen mainio seikka on maantieautoihin suunniteltu maavaraa parantava maasto-etupää, joka koostuu teräspuskurista, uudesta ala-askelmasta ja etualleajosuojasta. Polttonestesäiliön vaurioilla saattaa olla jopa matkanteon keskeyttäviä vaikutuksia. Niinpä Mercedeksen miehet ovat tuoneet markkinoille myös jälkiasennettavaksi soveltuvan pohjapanssarin, joka suojaa polttonestesäiliötä alapuolisilta iskuilta.

Soramiehet haluavat usein tarkistaa lavan täyttymisen tai tyhjenemisen lokasuojan päältä seisten. Tämä on huomattu myös autotehtailla, jotka ovat tuoneet markkinoille työtä helpottavia kattokaiteita ja askelmia lokasuojan päälle. Myös Actros on mahdollista varustaa näillä turvallisuutta lisäävillä yksityiskohdilla. Takapään muotoilu on erityisen tärkeä ominaisuus asfaltinajossa, koska liian alhaalla sijaitsevat takavalot tai puskuri haittaavat kippausta asfaltinlevittäjälle. Ilmajousitettu Actros on saatavilla asfaltinajoon soveltuvalla, ylöstaittuvalla takapuskurilla, joka suojaa myös ilmapalkeita.

Mihin autokauppa menee?

Muun muassa näiden eväiden turvin koettaa Mercedes-myyjä selättää paljon puhutun ja pikkuisen pelätyn taantuman, joka varjostaa niin kuorma-autoalan kauppiaita kuin kuljetusyrittäjiäkin. Johtaja Raimo Hatakka Vehosta arvelee monen muun toimijan tavoin kuluvasta vuodesta tulevan viimevuotista rauhallisempi.

– Vuosi 2008 oli kuitenkin ennätyksellinen kausi hyötyajoneuvokaupassa, esimerkiksi yli 16 tonnin autojen rekisteröinnit lisääntyivät reilulla 22 prosentilla 3431 kappaleeseen, mikä on yksi parhaista saavutuksista kautta aikojen.

Vuoden 2009 rekisteritilastot saavat alkusysäyksen viime vuonna tehdyistä kaupoista, sillä pitkien toimitusaikojen johdosta syksyllä tilattuja autoja on vielä luovuttamatta asiakkaalle.

– Kuluvan vuoden myyntimäärien ennustaminen on sitten jo vaikeampia asia, toteaa Hatakka varovaisesti.

Auto- ja kuljetusala on muutoinkin melkoisessa myllerryksessä, mikä näkyy myyntimäärissä. Muun muassa Sprinter-luokan autoja on verotuksellisista syistä rekisteröity kuorma-autoksi, mutta nyt käyttäjät ovat siirtymässä takaisin pakettiautoihin muun muassa kuorma-autoissa vaadittavasta ajopiirturista ja nopeudenrajoittimesta johtuen. Perinteinen pakettiautokauppa on nojannut paljolti tonniluokkaan, mutta tuleva autoverouudistus ohjannee käyttäjiä ”oikeankokoisiin” autoihin, eli suosiotaan lisäävät niin pienet kuin suuretkin pakettiautot.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi