Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN voitti Truck Innovation Award 2024 -palkinnon

Autonominen MAN-vetoauto

MAN Truck & Bus on saanut Truck Innovation Award 2024 -palkinnon International Truck of the Year -raadilta. Hyötyajoneuvovalmistaja palkittiin autonomisen ajamisen tutkimus- ja kehityshankkeistaan ANITA ja ATLAS-L4.

Tuomariston puheenjohtaja Gianenrico Griffini korosti kiitospuheessaan hankkeiden edistyksellisiä ominaisuuksia, panosta hub-to-hub- ja intermodaalikuljetusten automatisointiin, sekä hedelmällistä hankeyhteistyötä MAN Truck & Busin, logistiikkatoimittajien, komponenttitoimittajien, tutkimuslaitosten ja julkisten infrastruktuurien ylläpitäjien välillä. Ne olivat olennaisia tekijöitä, joiden perusteella Truck Innovation Award 2024 -palkinto myönnettiin MANin autonomista ajoa koskeville hankkeille ANITA ja ATLAS-L4.

”Palkinto on suuri kunnia ANITAlle, ATLAS-L4:lle ja yhteistyökumppaneille. Se on myös tunnustus kaikkien niiden MAN-kollegoillemme, jotka ovat jo vuosia kehittäneet autonomista ajamista suurella asiantuntemuksella ja intohimolla. Digitalisaation ja hiilidioksidipäästöttömien kuljetusten ohella tämä on kolmas keskeinen pilari muutoksessa kohti ilmastoystävällistä, turvallista, tehokasta ja älykkäästi verkottunutta tulevaisuuden liikennettä. Vuodesta 2030 alkaen haluamme tarjota autonomisia kuorma-autoja sarjatuotantona kuljetuksiin määritellyillä reiteillä logistiikkakeskusten välillä”, sanoo MAN Truck & Busin tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtokunnan jäsen Frederik Zohm.

Truck Innovation Award 2024 MANin automaatioprojekteille: Vasemmalta Lukas Walter, Senior Vice President Engineering Truck MAN Truck & Bus, Andreas Zimmermann, Head of Electrics and Electronics Automation System, Amelie Jacquemart-Purson, Head of ANITA project, Sebastian Völl, Head of ATLAS-L4 project.

Autonomiset kuorma-autot parantavat turvallisuutta auttamalla välttämään väsymyksestä johtuvia peräänajoja, ovat aina energiatehokkaita ja vakauttavat logistiikkavirtaa. Ne voivat myös auttaa lievittämään kuljettajapulaa vapauttamalla kuljettajia monipuolisempiin ja houkuttelevampiin kuljetustehtäviin.

ATLAS-L4: autonominen ajaminen moottoritiellä

”Autonominen liikenne moottori- ja pikaraitioteillä tasolla 4 -tutkimus- ja kehityshankkeessa (ATLAS-L4) kehitämme autonomista ajamista moottoritiellä erityisesti hub-to-hub-käyttötapausta varten. Käytämme apuna Saksassa vuonna 2021 hyväksyttyä autonomista ajamista koskevaa lakia, joka sallii jo nyt kuljettajattomien kuorma-autojen käytön määritellyillä reiteillä teknisessä valvonnassa. Haluamme testata vastaavaa prototyyppiajoneuvoa maanteillä vuoden 2024 loppuun mennessä”, sanoo Sebastian Völl, MAN Truck & Busin autonomisen ajamisen projektipäällikkö.

MAN Truck & Bus, Knorr-Bremse, Leoni, Bosch, Fernride, BTC Embedded Systems, Fraunhofer AISEC, Technische Universität München, Technische Universität Braunschweig, TÜV SÜD, Autobahn GmbH ja Würzburgin liikennetieteiden instituutti (WIVW GmbH) työskennelleet ovat Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriön rahoittamassa ATLAS-L4-hankkeessa tammikuusta 2022 lähtien.

ANITA: autonominen ajo konttikeskuksessa

MAN tutki yhdessä Deutsche Bahnin, Fresenius-ammattikorkeakoulun ja Götting KG:n kanssa autonomisten kuorma-autojen integrointia logistiikkakeskuksiin osana Autonomous Innovation in Terminal Operations (ANITA) -tutkimus- ja kehityshanketta, jota rahoittaa myös Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriö. Tätä varten MAN kehitti itseohjautuvan kuorma-auton, joka digitaalisen tehtäväsuunnittelun avulla hoitaa itsenäisesti konttien lastauksen maanteiltä rautateille.

Autonominen MAN-vetoauto

DB Intermodal Servicesin konttivarikolla ja DUSS:n konttiterminaalissa Ulmissa suoritetut kuuden kuukauden käytännön testit osoittivat, että autonominen kuorma-auto oli jopa 40 prosenttia tuottavampi kuin tavanomaiset ajoneuvot, ja osoitti suurta potentiaalia ympäristöystävällisten yhdistettyjen maantie- ja rautatiekuljetusten tehostamiseen, ennustettavuuteen ja joustavuuteen.

”Erityistä ANITA-hankkeessa oli autonomisen kuorma-auton täydellinen digitaalinen integrointi terminaaliprosessiin. Tämä on yleinen edellytys autonomisten kuorma-autojen käytölle logistiikassa”, sanoo MAN Truck & Busin ANITA-projektipäällikkö Amelie Jacquemart-Purson.

MAN Truck & Busille toinen kuorma-autojen innovaatiopalkinto

Tämä on toinen kerta, kun arvostettu Truck Innovation Award 2024 -palkinto myönnetään MANin automaatioprojektille. Vuonna 2019 automatisoitu rakennustyömaan turva-auto AFAS voitti himoitun alan palkinnon heti ensimmäisellä kerralla.Lue seuraavaksi