Uutiset

Kuljetuskalusto

Uuden MAN eTruckin myynti alkaa

MAN eTGX

MAN Truck & Bus on aloittanut yrityshistoriansa ensimmäisen raskaan sähkökäyttöisen kuorma-auton myynnin. Tilauksia on saatu 600 kappaletta, ja ensimmäiset 200 ajoneuvoa toimitetaan jo vuonna 2024, ennen kuin tuotanto MANin Münchenin tehtaalla käynnistyy tilausmäärien kasvaessa täydessä mittakaavassa vuodesta 2025 alkaen.

MAN aloittaa sähkökuorma-autojen tuotannon kahdella mallilla. MAN eTGX on suunniteltu kaukoliikenteeseen ja MAN eTGS jakeluajoon. Akkukokoonpanojen muunneltavuus on hyvä, ja alkuvaiheessa päivittäiseksi toimintamatkan kerrotaan olevan 600–800 km, myöhemmin jopa 1 000 km.

Akkujen ja moottoriyksikön sijoittelu mahdollistaa myös hyvin lyhyet akselivälit alkaen 3,75 metristä. Akkujen kompaktin rakenteen ansiosta uutta eTruck on tarjolla myös ultramatalarunkoisena suurtilavuuskuljetuksiin.

MAN eTruck tukee suuritehoisia MCS- (750 kW) ja CCS-standardien (375 kW) mukaisia latausvaihtoehtoja. Tulevaisuudessa latausteho voi olla jopa yli megawatin. Latauspistorasian paikka on valittavissa, ja niitä voi autossa olla enemmän kuin yksi.

Akkuteknologia on MANin erityisesti hyötyajoneuvoja varten kehittämä, ja akut valmistetaan Saksassa. Autossa voi olla kolme, neljä, viisi tai kuusi modulaarisesti sijoitettavaa akkupakettia sen mukaan minkälainen määrä katsotaan optimaaliseksi auton käyttötarve ja päällirakenne huomioiden. Suppeimman ja laajimman akkupakettivaihtoehdon painoero on 2,4 tonnia.

Kolme tehovaihtoehtoa

Sähkömoottorin teho on 254 kW (333 hv), 330 kW (449 hv) tai 400 kW (544 hv) ja vastaava maksimivääntömomentti 800, 1150 tai 1250 newtonmetriä. Sen jatkeena on kaksi- tai nelivaihteinen automaattinen vaihteisto. Sähkömoottori ja vaihteisto sijaitsevat keskellä runkoa.

MAN eTGX

Vaihteistolta voima välitetään tavanomaisella kardaaniakselilla taka-akselille, joka on tavanomainen polttomoottoriautoissakin käytetty akseli.

MAN eTruckin ohjaamovaihtoehdot noudattavat polttomoottoriautojen linjaa: MAN TGX:n ohjaamo on leveä ja MAN TGS:n kapeampi, ja kummastakin on saatavana kolme kattokorkeusversiota. Hallintalaitteiden toimintalogiikka noudattelee dieselmalleista tuttua linjaa. Sähkömalleissa tosin on mahdollista käyttää niin sanottua yhden polkimen ajotapaa, jossa kaasupolkimella hallitaan myös hidastamista.

Apua sähkökäyttöisen kuorma-auton käyttöönottoon ja latauksen järjestämisen suunnitteluun saa MAN eMobility Consultingista. MAN on valmistajayhtiönsä Tratonin kautta mukana yhdessä Volvo Groupin ja Daimler Truckin kanssa perustetussa Milence-yhtiössä, joka rakentaa suomalaisen Kempowerin lataustekniikkaan nojautuvaa hyötyajoneuvojen latausverkostoa Eurooppaan. Vuonna 2027 valmiina on 1 700 latauspistettä, teholtaan 300–1 000 kW.Lue seuraavaksi