Uutiset

Kuljetuskalusto

Malmikuljetuksia 90 tonnin kokonaispainoilla

Normaali 60 tonnin kokonaismassa ei aina takaa riittävää kuljetustehokkuutta. Pohjois-Ruotsissa päädyttiin nostamaan kokonaismassa 90 tonniin, mikä toi mukanaan lähes 64 tonnin kantavuuden.

Nordic Resources AB:n Pajalan Kaunisvaarassa sijaitsevasta kaivoksesta louhittava rautamalmi ajetaan poikkeusluvan turvin liikkuvilla 90-tonnisilla yhdistelmillä kaivokselta Svappavaaraan, mistä kallisarvoinen raaka-aine jatkaa kulkuaan rautateitse kohti Narvikin satamaa. Kaivostoiminnassa volyymit ovat tunnetusti suuria, joten tuntuvaa kantavuutta kaipaavaa kalustoa tarvitaan paljon.

Scania on yhdessä kahden perävaunuvalmistajan ja tilaajan kanssa räätälöinyt ajotehtävän mukaisen yhdistelmän, jonka kantavuus on 63,8 tonnia kokonaismassan asettuessa 90 tonniin. Peruslähtökohtana on neliakselinen ja telivetoinen Scania R 730, joka on varustettu sivullekippaavalla elementtikorilla. Södertäljeläisen perässä on kolmiakselinen dolly, johon on kytketty kolmiakselinen sivullekippaava puoliperävaunu. Scanian 12 tonnin akseleilla ja ilmajousituksella varustettujen perävaunujen rungot on valmistanut Parator, kippaavat elementtirakenteet sen sijaan ovat hakekalustosta tunnetun Eksjö Maskin & Truck AB:n käsialaa.

Scanian ja Peab AB:n tytäryhtiön Cliffton AB.n tekemän sopimuksen mukaan Scania toimittaa tilaajalle kaikkiaan 400 kaivostoiminnan tarpeisiin räätälöityä ajoneuvoa. Sopimus sisältää ajoneuvojen ohella myös kattavan huolto- ja korjaussopimuksen, rahoituksen ja kuljettajakoulutuksen. Tavoitteisiin on kirjattu myös polttoainetalouden ja hyötykuormien jatkuva parantaminen koulutuksen ja tuotekehityksen avulla.

Nyt 90 tonnin poikkeuslupien turvin liikkuvien yhdistelmien suunnittelussa on huomioitu myös nykyistä raskaammat ajoneuvot. Suunnitelmissa on hyödyntää nykyisiä perävaunuja kaivosalueen sisäisessä liikenteessä, jolloin yhdistelmämassat voisivat nousta 117 tonnin. Vetoauton ja toisiinsa dollyn avulla liitetyn kahden puoliperävaunun muodostaman yhdistelmän rakenteelliseksi kantavuudeksi kerrotaan 84 tonnia.

Pohjoisen kylmissä olosuhteissa tapahtuva kuljettaminen luo toiminnalle omia haasteita, sillä rautamalmi on pidettävä sulana koko 160 kilometrin matkan, minkä vuoksi korirakenteet ovat eristettyjä. Yhdistelmien varustukseen kuuluu muun muassa EBS-jarrujärjestelmä sekä rengaspaineenvalvonta, joka auttaa estämään yllättäviä rengasrikkoja.

Kaivoksen odotetaan pääsevän täyteen vauhtiin vuonna 2015, jonka jälkeen vuotuinen kuljetusmäärä asettuu viiden miljoonan tonnin tienoille. Vuositasolla tämä tarkoittaa reilua 78 000 kuormaa, mikä jakautuu edelleen 214 kuormaksi per päivä. Autojen vuotuisen suoritteen ennakoidaan asettuvan 400 000 kilometriin, joten lienee perusteltua puhua 24/7 tapahtuvasta liikenteestä.

Lue seuraavaksi