Uutiset
Laskusuuntaa sekä uusien että käytettyjen hyötyautojen kaupassa
Tämän vuoden tilastojen mukaan ammattipuolen autokauppa jatkaa mollivoittoista kulkuaan. Maailmantilanteen epävarmuuden lisäksi monen autovalmistajan toimitusvaikeudet näkyvät edelleen, ja kuukausien tai jopa yli vuoden päähän sovittava auton luovutusajankohta on laittanut monet uuden auton kaupat jäihin. Luonnollinen suuntaus olisikin tällöin siirtyä käytetyn kaluston puoleen, mutta sieltäkään ei ratkaisua moneen tarpeeseen ole löytynyt, ja näin kaupankäynti on tarpeesta huolimatta usein siirtynyt tuleville vuosille.
Uusia pakettiautoja rekisteröitiin heinäkuussa 598, joka on 17,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 6 137, joka on 23,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-heinäkuussa. Merkeissä kärkikolmikko on edelleen perinteinen, mutta Mercedes-Benzin nousu kärkeen ennen Fordia ja Volkswagenia kertoo omaa kieltään tehtaiden tuotannon onnistumisesta.
Kuorma-autoja ensirekisteröitiin heinäkuussa 202 kappaletta, mikä on 16,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat alkuvuoden aikana jääneet 10,9 prosenttia viime vuoden tammi-heinäkuun määrää alemmas. Raskaita vähintään 16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 1 409, joka on neljä prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kuorma-automerkkien suosiossa kolmikko Volvo, Scania ja Mercedes-Benz on omaa luokkaansa ja merkkien yhteenlaskettu osuus kaikkien uusien markkinoista on noin 70 prosenttia ja yli 16 tonnisissa 85 prosenttia.
Heinäkuun loppuun mennessä on maassamme ensirekisteröity 195 linja-autoa, mikä on 6,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä linja-autoista peräti 63 prosenttia on ollut sähkökäyttöisiä, mikä kertoo uusien linja-autojen käytöstä lähinnä paikallisliikenteessä. Merkkitilastoja tutkittaessa Kiina-ilmiön voimakkuus korostuu, sillä Bydin ja Yutongin yhteenlaskettu osuus uusista linja-autoista on 54 prosenttia. Näissä luvuissa täytyy tietenkin huomioida suurten yksittäiskauppojen merkitys lukumäärällisesti kohtuullisen pienissä markkinoissa.
Tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista hieman yli 40 prosenttia on ensirekisteröity yritysten käyttöön. Osuus on kasvanut hieman viime vuodesta. Yritysten hankkimista autoista suurin osa, noin 85 prosenttia, on työsuhdeautoja. Yritysautoissa leasingin osuus on tänä vuonna kasvanut selvästi. Hieman yli puolet yritysten autoista on tänä vuonna hankittu leasingillä.
Myös käytettynä myytyjen hyötyajoneuvojen markkinatilastot näyttävät laskevaa käyrää, sillä paketti- ja kuorma-autoissa on alas tultu noin kymmenen prosenttia ja linja-autoissa vähennystä on 15 prosenttia.
Kaiken kaikkiaan täytyykin vain toivoa, että maailmassa saataisiin edes jonkinlainen rauhallisempi tilanne aikaan, mikä antaisi myös yrityksille rohkeutta panostaa investointeihin. Valitettavasti ainakin tämän artikkelin kirjoitushetkellä ollaan menossa juuri päinvastaiseen suuntaan ja sapelinkalistelu tuntuu vain leviävän moneen suuntaan. Kannattaisi muistaa vanhan sanonnan opetus, jonka mukaan sodilla ei ole voittajia, jotkut häviävät vain hieman vähemmän kuin toiset…