Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvolla piikkipaikka raskaissa kuorma-autoissa

Volvo FH16

Vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana kuorma-autojen rekisteröinnit ovat noin kymmenen prosenttia jäljessä vuoden takaisesta. 16 tonnin ja sitä raskaammissa autoissa pudotus on ollut reilut neljä prosenttia, mutta keveissä, alle kuuden tonnin autoissa melkein 22 prosenttia. Keskiraskaissa rekisteröintien laskua on ollut vieläkin enemmän, eli yli 30 prosenttia.

Epäilemättä rekisteröintien määrään ja markkinaosuuksiin ovat vaikuttaneet geopoliittisesta tilanteesta johtuneet toimitusvaikeudet ja näkymien epävarmuus. Näinä aikoina autokaupassa yhä ratkaisevammaksi tekijäksi on noussut uuden auton toimitusaika.

Raskaissa autoissa kolmen kärjessä ovat tutut merkit. Volvo pitää kärkipaikkaa melko selkeästi (520 ensirekisteröintiä), Scania toisena (391) ja Mercedes-Benz kolmantena (155). Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna edellä mainituista vain Volvo on onnistunut kasvattamaa rekisteröintejä.

Daf uusine malleineen on tilastossa neljäntenä (56), jonka jälkeen Renault (45) ja Man (41) käyvät tasaista keskinäistä kamppailua Ivecon (21) ja Sisun (18) tapaan.

Kevyemmissä luokissa selkeää laskua

Keskiraskaiden kuorma-autojen rekisteröinneissä Mercedes-Benz (28), Iveco (20) ja Volvo (12) jakavat 75 prosenttia yhteensä 80 auton kokonaispotista.

Kevyitä kuorma-autoja rekisteröitiin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yhteensä 376. Kolmen kärjessä ovat Toyota Truck Masters (88), Mercedes-Benz (80) ja Ford (75). Tässä painoluokassa merkkien kirjo on todella laaja, yhteensä 27 automerkkiä. Mainittakoon, että paljolti tähän liittyen Suomessa rekisteröidään eniten bensiinikäyttöisiä kuorma-autoja Euroopassa.Lue seuraavaksi