Uutiset

Kuljetuskalusto

Laineen Hiabit

Rakentamisen hyvä vire näkyy myös kovana kysyntänä nostopalveluita tarjoavissa yrityksissä. Turun seudulla palveluita tarjoaa raisiolainen kuljetusliike R & M Laine oy. Pitkät perinteet omaavan yrityksen kalustoon kuuluu 14 autoa, joista suurimmassa osassa on kappaletavaranosturi. Järein niistä on viime kesänä käyttöön otettu Hiab X-HIPRO 1058, joka on asennettu Volvo FM 460 -alustalle.

Mikko Laine kertoo, että R & M Laine oy on toiminut nykymuodossaan vuodesta 1982 alkaen. Suvussa autoilun perinteet ulottuvat kuitenkin paljon kauemmaksi. Kasvu noin parikymmentä henkeä työllistäväksi, 14 auton yritykseksi on tapahtunut vasta viimeisten vuosien aikana.

Autot ovat joko nosturilla, vaihtolavalaitteella tai niillä molemmilla varustettuja. Nosturiautojen lippulaiva on viime kesänä käyttöön otettu Volvo FM 460 8×4, jonka päälle on asennettu Hiab X-HIPRO 1058 E-8+JIB 150X-6 -nosturi.

Työmailla nosturi pyritään saamaan mahdollisimman lähelle, minkä takia auto ajetaan usein etuperin kohteeseen. Sen seurauksena nostoja tehdään usein auton etusektorissa. Jotta auto olisi riittävän vakaa myös ohjaamon yli työskenneltäessä, on Laineen autossa lisäpainoja taka-akseleiden takapuolella.

Laineen isossa Hiabissa ulottumaa on enimmillään 34,5 metriä. Se saadaan aikaan peruskoneen kahdeksalla hydraulisella ja yhdellä mekaanisella jatkolla sekä jibin kuudella hydraulisella jatkolla. Ilman jibiä ulottumaa on 19,4 metriä.

Nostokapasiteettia Hiab 1058 tarjoaa 90 tonnimetriä. Täydellä ulottumalla puomin päästä nousee 620 kilogrammaa. Ilman jibiä, peruskoneen täydellä ulottumalla nousee lähes kolme ja puoli tonnia. Tukijalkaparit auton edessä, nosturin kohdalla ja taka-akseleiden takapuolella huolehtivat auton pysymisestä pystyssä. Autoon on lisäksi asennettu lisäpainoa takaosaan, jotta vakaus riittää myös suoraan auton etupuolelta nostettaessa.

”Tämänkaltaisen auton pääsääntöiset tehtävät liittyvät nostamiseen, eivät niinkään kuljettamiseen. Tietysti hyvä kantavuus olisi eduksi, mutta tässä tapauksessa täysi nostokapasiteetti myös etusuunnasta on tärkeämpää. Kuljetusta varten on sitten käytettävissä perävaunuja”, Mikko Laine sanoo.

Napsun verran pienempi

Hyvä työtilanne rohkaisi R & M Laine oy:tä investoimaan toiseenkin autoon, johon lopulta asennetaan vain hieman edellistä pienempi nosturi. Nosturit Laineelle on myynyt pitkän linjan nosturikauppias Börje Laakso, joka tätä kirjoitettaessa jo nauttii vuosilomastaan ennen heinäkuun alussa tapahtuvaa eläköitymistä.

Mikko Laine luotsaa raisiolaista R & M Laine oy:tä. Laineen autoista valtaosassa on nosturi ja niiden työkohteet sijaitsevat pääsääntöisesti Turun talousalueella.

Mikko Laine sanoo, että ensin oli suunnitelmissa 18 tonnimetrin nosturi, joka tulisi iäkkäämmän 24-tonnimetrisellä nosturilla varustetun auton tilalle. Mutta kuten aina, nälkä kasvaa syödessä. Lopulta tilaukseen meni 80 tonnimetrin Hiab X-HIPRO 858 E-7 JIB 150X-6. Hiabin Raision korjaamolla uusi Volvo FH 500 saa nosturin ja muun päällirakenteen lähiaikoina. Laine kertoo, että toisellekin isolle nosturille tuntuu olevan kysyntää ja että isolla nosturilla voi yleensä tehdä myös pienen koneen työt. Harvemmin kuitenkaan päinvastoin.

Hiab ProCare

Hiab-tuotteille on saatavissa ProCare-huoltosopimus, jonka avulla laitteen ylläpitokustannukset ovat ennakoitavissa. Huoltosopimuksen palvelutaso voidaan määritellä jokaiselle asiakkaalle sopivaksi. Myös Laineen uudella Hiabilla on ProCare-huoltosopimus ja sellaisen piiriin tulee myös rakenteilla oleva nosturi kuulumaan.

”Hiabin korjaamon sijainti kotinurkilla on tärkeä asia. Sopimuksen mukaisilla ennakkohuolloilla vältytään hyvin pitkälle yllättäen tulevilta seisokeilta. Ja jos kuitenkin jotakin rikkoutuu kesken työn, apu on lähellä. Sen verran korjataan työmaalla, että saadaan auto ajokelpoiseksi ja loput hoidetaan Raision korjaamolla. Siellä on ammattitaitoa ja varaosia saatavilla aamusta iltaan”, Mikko Laine sanoo.

Lue seuraavaksi