Uutiset

Kuljetuskalusto

Laadulla ja luotettavuudella – humpuukia unohtamatta

Ylihärmässä kotiaan pitävän kuljetusliike Trans Härmä Oy:n takaa löytyy jämerä pohjalaisyrittäjä – Visa Valkonen, joka aloitti kuljetusyrittäjän värikkään uran viime vuosituhannen loppupuolella. 

”Vuonna 1998 ostin ensimmäisen auton, jolla aloin ajaa paikallisen ikkunatehtaan, Skaala Oy:n ajoja pääasiassa kotimaisille rakennustyömaille”, kertaa Visa yrittäjäuransa alkumetreistä. Vuosien saatossa kalustomäärä on lisääntynyt, samoin on kasvanut myös asiakaskunta yhdessä kuljettajien määrän kanssa. Kasvun vanavedessä vanhoista asiakassuhteista on kuitenkin pidetty tiukasti kiinni, sillä paikallinen ikkunavalmistaja on edelleen kahdeksan autoa työllistävän kuljetusliikkeen merkittävä tukijalka.

”Oikeastaan meillä on kuusi autoa ja kaksi Volvoa”, naljailee Visa leikkisästi luoden samalla silmäyksen pihassa lepäävään kalustoon ja jatkaa: Hyvin ovat pelanneet kumpikin merkki, joten sen suhteen autoissa ei ole eroa. Polttoainetalouden suhteen autot ovat myös hyvin samanlaisia. Toiset tykkäävät enemmän jostakin, meidän käteen tuo södertäljeläinen tuntuu kaikkein sopivimmalta”, jatkaa Visa kalustonsa esittelyä.

”Yhteen merkkiin ei kuitenkaan pidä itseään liiaksi sitoa, sillä vertailupohjaa on aina haettava. Tämä on kuitenkin liiketoimintaa, jossa viivan alle jäävä tulos ratkaisee menestymisen tai menetyksen”.

Kuljetusliike kaipaa kuljettajia

Härmäläisen kuljetusyrittäjän mukaan liiketoimintaa on muistettava jatkuvasti kehittää – mieluiten yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Visan mukaan yhteistyö Skaalan kanssa onkin ollut kiinteää ja kumpaakin osapuolta hyödyttävää. Tästä esimerkkinä hän nostaa esiin ajoneuvotrukit, jotka rantautuivat härmäläisyritykseen pari vuotta sitten takalaitanostinten ja kappaletavaranostureiden kaveriksi.

”Ajoneuvotrukki on lyömätön laite ikkunoiden jakelutehtävissä ja niitä olisi pitänyt hankkia jo vuosikymmen sitten”, kehuu Visa yrityksensä käytössä olevia Moffett-ajoneuvotrukkeja, joilla ikkunat saadaan ajettua lähelle asennuspaikkaa ja asentajia. Nosturiautolla ikkunanipun saa vietyä kymmenen metrin päähän autosta, mutta trukilla paketin voi viedä useimmiten aina seinänviereen saakka.

”Ja trukin myötä telaaminenkin on vähentynyt, sillä muutaman lavan voi helposti kantaa pidemmänkin matkan”, jatkaa Visa vuolasta suitsutusta trukkikaluston eduista.

Maailma ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen, sillä nosturikalustolla on edelleen vankka asema tämän yrityksen toimintamallissa.

”Monessa tehtävässä, kuten maatalouskoneiden tai ”raaempien” rakennustarvikkeiden jakelussa nosturi on edelleen lyömätön varuste”, jatkaa Visa, jonka mukaan kaluston erilaisuudesta johtuen ajojärjestelyn merkitystä ei voi väheksyä. Ajojärjestely kuuluukin olennaisena osana Visan arkipäivän rutiineihin, joihin lukeutuu myös Pohjanmaan lakeuksilla tapahtuva paluukuormien purku.

”Ajo- ja lepoaikalakia on pyrittävä noudattamaan varsin tarkoin, joten paluukuormien purku ja uusien menokuormien lastaus jää usein allekirjoittaneelle”, kertoo Visa, jonka luotsaama yritys työllistää kymmenkunta vakituista kuljettajaa yhdessä muutaman tuurarin kanssa.

”Henkilökuntaa on kehuttava ja kiiteltävä, sillä ilman osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstä ei olisi kuljetusliikettä. Meillä on erittäin omatoiminen ja motivoitunut henkilöstö, joka ajattelee asioita myös kuljetusliikkeen menestymisen kannalta”, kiittelee Visa kuljettajiaan.

Kiivasta kabotaasia

Pelkät menokuormat eivät kuitenkaan mahdollista taloudellisesti mielekästä toimintaa, joten laajalla alueella ympäri Suomea ja Ruotsia liikkuvat punasävyiset autot kulkevat ”rahapyörät” alhaalla myös kotiinpäin.

”Valtaosa paluukuormista koostuu paikallisten yritysten ja yrittäjien materiaalivirroista, joskin päivittäin ajamme myös maanlaajuisten logistiikkayritysten kuormia”, summaa Visa, jonka mukaan laaja toimialue tuo mukanaan tehokkuutta ja hyvät mahdollisuudet laajan asiakaskunnan palveluun.

”Huomenna meillä on autoja niin Ruotsissa, Hangossa, Ylläksellä kuin pääkaupunkiseudullakin”, luettelee yrittäjä kalustonsa tulevia suuntia.

Heilahtelut maailman finanssipiireissä eivät ole liiemmälti vaikuttaneet pohjalaisyrityksen työllisyyteen, sillä notkahdukset rakentamisessa ovat kompensoituneet paljolti saneerauskohteiden määrän kasvulla. Valkosen mukaan tämän ajan ongelmana on ennemminkin työstä saatavan korvauksen jääminen monin paikoin turhan alhaiseksi.

”Maanteillämme liikkuu mielestäni huolestuttavan paljon ulkomaisin rekisterikilvin varustettua kalustoa, joka taitaa osallistua myös maan rajojen sisäpuolella liikkuvien kuormien kuljettamiseen. Tämä ulkomainen kalusto taitaa määritellä monin paikoin hintatason, jonka turvin tavaraa Suomessa siirretään”, pohtii kuljetusyrittäjä Ylihärmästä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi