Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetusliike Knuutiselle uuden sukupolven Fassi-nosturi

Siilinjärveläinen Kuljetusliike Knuutinen Oy vastaanotti marraskuun lopulla maailman ensimmäisen asiakkaalle toimitetun Fassi F1450HXP -kappaletavaranosturin. Laite on valmistajan uutta Techno-mallisarjaa, ja se täyttää jo nyt nostokoneita koskevan EN12999-standardin. Kyse on 145 tonnimetrin nostolaitteesta, jossa puomin jatkeiden 10-kulmainen rakenne jäykistää konstruktiota ja kasvattaa nostotehoa. Laitteen ostanut ja sitä nyt käyttävä Jarkko Knuutinen on tyytyväinen hankintaansa jo muutaman päivän kokemuksen perusteella.

Jarkko Knuutinen edustaa perheyrityksen kolmatta sukupolvea. Mies luotsaa nykyisin yrityksen toimintaa isänsä Hannun kanssa. Alkutahdit autoilulle löi Hannun isä Aarne, joka kuljetti Kuopion seudulla jo 1950-luvulla muun muassa tiiliä ja puutavaraa sekä hiekkaa TVH:lle. Jarkko muistelee isoisän kertoneen, miten hän oli tehnyt tiilikuormaa käsin, ja purkanutkin lastin samalla menetelmällä. Siinä meni päivä yleensä pitkäksi. Nostolaitteita ei tuolloin ollut kuin jotain vaijeritoimisia laitteita puutavaran käsittelyyn. Muihin töihin ne eivät juurikaan soveltuneet.

Knuutisen perheen neljäskin sukupolvi on pian tyrkyllä kuljetusliikkeen toimintaan. Jarkon kohta teini-ikäinen poika on jo tottunut nosturin käyttäjä ja kerää usein kokemusta apumiehen roolissa. Jarkko itse on ollut mukana toiminnassa heti peruskoulusta päästyään. Nostovipuja on tullut heiluteltua jo parisenkymmentä vuotta.

Kuljetusliike Knuutisen uusi nosturiauto. Alustana Scania R650 ja nosturina maailman ensimmäinen, uuden mallisarjan Fassi F1450HXP. Kyse on 145 tonnimetrin nosturista. Ulottuvuutta on tarjolla jopa 37 metriä.

Kaikkea mahdollista nostetaan

Kuljetusliike Knuutisella on tällä hetkellä kuusi nosturiautoyksikköä, joista kaksi on niin sanottua isoa nosturiautoa. Toinen niistä on juuri tuo äskettäin vastaanotettu kokoonpano, jossa alustana on Scania R650 ja nosturina Fassi F1450HXP. Neljä muuta nosturiautoa edustavat nostoteholtaan pienempää kokoluokkaa toimien paljon rautakauppa-ajossa. Toimeksiantajia kysyttäessä Jarkko luettelee pitkän listan asiakkaita, jotka pitävät Knuutisten nosturiautot kiireisinä. Niitä ovat muun muassa alueen rakennusliikkeet, kaupunki, konepajat ja teollisuus, siltatyömaat, sähkö- ja betonifirmat, hirsitalo- ja talopakettitoimittajat, konevuokraamot ja jo mainitut rautakaupat.

Isoilla nosturiautoilla tehdään paljon talopakettien kasausta, betonisten muuntoasemien asennuksia ja betonielementtien nostoja maatiloilla. Ja paistaa se joskus aurinko nosturikuskillekin. Varsinkin silloin, kun pääsee kasaamaan hirsitaloa jonnekin luonnonkauniille paikalle. Siinä viikko vierähtää vikkelästi usein upeita järvimaisemia ihaillen. Jarkko sanoo juuri äskettäin olleensa mukana hirsitalon kasauksessa, jossa pinottiin 1,8 kilometriä hirttä taloksi.

Nosturiautonkuljettajia Knuutisilla on kuusi Jarkko ja Hannu mukaan lukien. Kuljetus- ja nostotoiminta painottuu 150 kilometrin säteelle Kuopiosta, mutta paljon nostoja tehdään muuallakin Suomessa. Nostopalvelun lisäksi Knuutisten miehet osallistuvat usein myös itse asennuksiin apumiehen ominaisuudessa. Lisäkädet eivät niissä hommissa ole koskaan haitaksi.

Jarkko Knuutinen on tyytyväinen uuteen hankintaan jo lyhyen tutustumisen jälkeen. Kauko-ohjaimen lisäksi myös kannen alla olevassa laitekotelossa on toimintojen digitaalinen näyttö.

Uusi Fassi F1450HXP

Nyt ajoon saatu Fassi F1450HXP edustaa italialaisvalmistajan uutta nosturisukupolvea. Kuopioon toimitettu yksilö on mallisarjan ensimmäinen koko maailmassa. Siinä on nostotilanteet nopeammin huomioiva, uusi vakaudenvalvontajärjestelmä, joka nopeuttaa työntekoa huomattavasti. Puomiston jatkeiden kymmenkulmainen profiilirakenne tarjoaa enemmän nostokapasiteettia pienemmällä omapainolla, etenkin pystysuoriin nostoihin. Jarkko sanoo tutkineensa, että tämä uusi nosturi nostaa jopa enemmän kuin Fassin aikaisempi, pykälää suurempi malli. Jatkeita tässä Knuutisten uudessa nosturissa on kahdeksan ja jibissä kuusi, joiden lisäksi on kolme mekaanista jatketta. Maksimi ulottuvuus mekaanisilla jatkoilla on 37 metriä, jonne pystyy nostamaan 330 kilogramman taakan. Muutoin nostokapasiteetti on 145 tonnimetriä. Nosturi toimitettiin nykyvaatimusten mukaisella henkilönostokorivarustuksella.

Nosturissa on rajaton kääntö, joka hoituu kahdella kääntömoottorilla. Nosturi paketoituu siististi nippuun auton ohjaamon taakse lisäten näin kuljetuskapasiteettia. Toiminto tapahtuu myös tarvittaessa yhtä vipua käyttäen.

Jarkko kiittelee uuden nosturin automaattista, hetkellistä tehonlisäystoimintoa, jonka jälkeen järjestelmä palautuu takaisin normaalitilaan ilman erillistä käskyttämistä. Kiitosta saa myös mahdollisuus nosturin käyttöön, vaikka kaikki tukijalat eivät olisikaan kokonaan levitettynä. Järjestelmä laskee sallitut kuormat ja nostoradat. Se tuo helpotusta ahtaissa paikoissa tapahtuviin nostoihin toimittaessa vajailla tukijaloilla. Tukijalkojen kaikille toiminnoille on nyt omat hallintavipunsa, mikä nopeuttaa operointia.

F1450HXP on rajattomasti kääntyvä nosturi ja se menee siististi nippuun ohjaamon taakse yhdellä napin painalluksella. Niputus mahdollistaa suuremman kuormatilan hyödyntämisen.

Heti työmaalle

Fassi-nostureiden maahantuoja ja jälleenmyyjä Grutech Oy toimitti tämän Fassin uutuusmallin Knuutisille. Nosturin apurungon valmistus, nosturin asennustyö sekä tukijalkojen ja muiden päällirakenteiden varustelutyöt tehtiin KKP-Tuotanto Oy:ssä Kuusamossa. Sieltä kokoonpano käväisi vielä pääkaupunkiseudulla säätöjen teossa, kunnes se toimitettiin asiakkaalle. Toimituksen yhteydessä annettiin myös käyttökoulutus, jota Jarkko piti erittäin hyvänä. Ja jo seuraavana päivänä auto ampaisi töihin lumiseen Savoon. Lyhyen käytön jälkeen kokemukset ovat hyvin positiivisia.

Laite istuu Jarkon mukaan hyvin käteen, sitä on jouheva käyttää ja liikkeet ovat nopeita. Kokoonpano tulee vielä täydentymään etädiagnostiikka- ja etähallintatoiminnoilla, jolloin nosturin tilatietoja saadaan luettua etänä ja tiettyjä säätöjä tehtyä maahantuojan tai valmistajan taholta. Myös liitäntä käyttäjän älypuhelimeen on olemassa.
Kuljetusliike Knuutisella on aikaisempaakin kokemusta Fassin nostureista. Grutech on hoitanut jälkimarkkinoinnin hyvin vuosien saatossa ja valmistajaltakin on saatu nopeasti vastauksia.
”Siinä muutama hyvä syy jatkaa töitä uudella Fassi-nosturilla”, toteaa Jarkko Knuutinen lopuksi.


Tässä Fassin uudessa Techno-sarjan nosturissa on uusi vakaudenvalvontajärjestelmä, joka nopeuttaa työntekoa. Lisäksi mahdollisuus tehdä nostoja ilman, että kaikki tukijalat ovat kokonaan levitettynä helpottaa käyttöä ahtaissa paikoissa.Lue seuraavaksi