Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetuskalustoa Jylhänvuoren juurelta

Aki ja Otto SIrén

Jyki on yksi tunnetuimmista suomalaisista perävaunuvalmistajista. Vuonna 1966 perustetun Jylhänvuoren Teollisuus Oy:n Länkipohjassa sijaitsevasta tehtaasta ensimmäinen perävaunu valmistui vuonna 1967. Tänään Jyki Oy on osa Jyki Group Oy -perheyhtiötä, ja perävaunuja valmistuu vuosittain noin 350.

Länkipohjassa, Jylhänvuoren juurella on ajo- ja kuljetuskalustoa valmistettu teollisesti jo 1960-luvulla. Suomalaisten kuorma-autoilijoiden toimesta 1966 perustettiin Jylhänvuoren Teollisuus -niminen osakeyhtiö valmistamaan kuorma-autojen perävaunuja ja päällirakenteita. Aluksi Kilaforsin kunnassa toimivan valmistajan kanssa tehtiin yhteistyötä, joka auttoi suomalaiset alkuun. Pohjimmiltaan paikkojen nimien alkukirjaimet ovatkin Jyki-nimen taustalla.

Mainos Konepörssin numerossa 3/82.

Ensimmäinen valmistunut yksikkö oli avolavainen puoliperävaunu, joka toimitettiin hyvinkääläiselle M. Nikkaselle. Ensimmäinen puutavaraperävaunu oli valmistenumeroltaan 11, ja sen omistaja oli oman kylän autoilija Erkki Ouni. Ounin edelleen omistama perävaunu on entisöity Jykillä ja asetettu nähtäville tehtaan portin pieleen.

Yhteisostot

Kuorma-autoliiton Yhteisostot Oy oli Jykin ja Joutsenossa toimineen Joka Oy:n omistaja. Vuonna 1988 omistuspohja muuttui, ja omistajaksi tuli sijoitusyhtiö Spontel. Yhteisostot-nimestä luovuttiin, ja uudeksi nimeksi tuli Scantrailer Ajoneuvoteollisuus Oy, johon myöhemmin liitettiin muitakin saman toimialan yrityksiä.

1990-luvun alkuvuosina Suomessa elettiin taloudellisesti ahtaita aikoja. Kesällä 1993 Scantrailer Ajoneuvoteollisuus hakeutui saneerausmenettelyyn, joka ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta ja helmikuussa 1994 edessä oli konkurssi.

Uusin voimin

Konkurssista huolimatta joukko Jykin työntekijöitä näki toiminnassa menestymisen mahdollisuuden. Niinpä Juha Inkiläinen, Mikko Virolainen, Esko Nurmi, Jouko Sokka, Jaakko Lindström ja Tapani Heinonen päättivät ostaa vanhan Jykin konkurssipesän. Päällirakennealan ammattilaiset olivat sitä mieltä, että olisi hyvä, jos joukossa olisi myös juristi. Niinpä mukaan osakkaaksi kutsuttiin myös asianajaja Aki Sirén.

Vuonna 1999 perävaunuja valmistava Jyki sai oman yritystunnuksen ja vanha tunnus jäi Jyki Group Oy -nimen saaneen emoyhtiön käyttöön. Vuosien saatossa niin sanotun uuden Jykin omistajien joukko on muuttunut niin, että vuodesta 2012 omistajina ovat olleet Aki Sirén ja hänen perheensä. Tällä hetkellä Aki Sirénin lapsista Otto on konsernin palveluksessa, ja työskentelee Jykin toimitusjohtajana.

Vuosi 2003 oli Jykille merkittävä vuosi. Yhtiö esitteli menestyksekkääksi osoittautuneen niittaamalla kootun puutavaraperävaunun. Samana vuonna vienti Ruotsiin sai uutta voimaa, kun Jyki solmi Tomas ja Peter Sjögrenin omistaman Sjögrens Lastvagnar Ab:n kanssa maahantuonti- ja jälleenmyyntisopimuksen.

Toimitilat kuntoon

Aikojen saatossa tuotantotiloja on Jykillä laajennettu ja ajanmukaistettu. Vuonna 2008 saatiin varusteluhallin laajennus valmiiksi, ja kuinka ollakaan, erään amerikkalaispankin konkurssi sysäsi maailmantalouden hetkeksi raiteiltaan. Aki Sirénin mukaan vaikutukset eivät jääneet näkymättä Jylhänvuoren juurellakaan, mutta tilanteesta kuitenkin selvittiin kunnialla.

Varusteluhallissa olevista perävaunuista osa menee vientiin, osa jää suomalaisten kuljetusliikkeiden käyttöön.

Seuraava suuri investointi ajoittui vuosille 2012–2015, jolloin tiloja laajennettiin ja modernisoitiin miltei kauttaaltaan.

”Niin kuin muistetaan, tuohon aikaan tuli tieto merkittävistä massamuutoksista, ja kauppa keskeytyi täysin. Pidimme kuitenkin kiinni investointipäätöksestä, ja tavallaan olimme onnekkaitakin. Ehdimme saada tuotantotilamme hyvään kuntoon, ennen kuin lopullinen päätös uusista painoista tuli, ja kysyntä uusien painojen mukaisista perävaunuista suorastaan räjähti”, Aki Sirén kertoo.

Kun tehdasinvestoinnit tältä erää oli saatu päätökseen, oli Otto Sirénin aika istahtaa Jykin toimitusjohtajan tuoliin vuonna 2016. Vaan eipä uusi toimitusjohtaja ehtinyt pitkään tahtipuikkoa heiluttaa, kun jo jälleen tartuttiin lapioon. Vuonna 2018 laajennettiin hitsaamoa.

Hyvä työpaikka

Jykillä työskentelee tekijöitä, joiden työsuhteen voi hyvällä syyllä sanoa kestäneen pitkään. Tällä hetkellä pisimpään talossa on ollut Ari Lehtinen. Vain noin puoli vuotta sen jälkeen, kun Konepörssin ensimmäinen näytenumero oli ilmestynyt, hän aloitti oppisopimuksella Jykin korjaamolla toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 1982. Lähes 40 vuoden työura on pitänyt sisällään miltei kaikkea tuotantoon liittyviä töitä.

Ari Lehtinen
Ari Lehtinen on tällä hetkellä pisimpään – lähes 40 vuotta – Jykillä ollut työntekijä. Enimmäkseen hän on tehnyt perävaunujen varustelua. Omaa kieltään ammattitaidosta kertoo Otto Sirénin Lehtisestä käyttämä Jarrukeisari-titteli.

”Olen ollut teräsrakennepuolellakin, mutta eniten varustelussa. Luottamushenkilönäkin olin jossain vaiheessa. Hyvin olen viihtynyt. Täällä on hyvä porukka hommissa, ja onhan meillä Jyki-bändikin. Silloin tällöin käydään keikalla”, sanoo Lehtinen. Korkeasta ammattitaidosta ja Jykillä vallitsevasta hyvästä ilmapiiristä kertoo omaa kieltään Otto Sirénin Lehtisestä käyttämä Jarrukeisari-titteli.

Ari Heidenberg
Ari Heidenberg on ollut pitkään Jykillä töissä ja hitsannut satoja perävaunuja. Hän sanoo arvostavansa Jykiä työnantajana ja viihtyvänsä työpaikan hyvässä ilmapiirissä.

Toinen pitkään Jykillä töissä ollut Ari, Heidenberg sukunimeltään, kertoo tulleensa ensimmäisen kerran taloon töihin 1984. ”Olin välillä tekemässä Hornetin osia, mutta vuonna -94 tulin takaisin. Aivan tuhatta vaunua en ole tainnut hitsata, mutta satoja joka tapauksessa. Kaikkea muutakin on vuosien varrella tullut Jykillä tehtyä, ei pelkkiä teräsrakennetöitä”, Heidenberg kertoo.

Perävaunutehdas

Aikain saatossa Jykillä on valmistettu monenlaisia tuotteita liikkuvaan kalustoon. Tänään Jyki on selkeästi perävaunuvalmistaja ja erilaisten autojen päälle asennettavien päällirakenteiden tuottaminen on Jyki Groupin muiden yhtiöiden toimialaa.

Ehkä parhaiten Jyki tunnetaan puutavara- ja vaihtolavaperävaunuistaan, sekä muille valmistajille toimitettavista hake- ja kasettiperävaunualustat. Dollyt ja lavaperävaunut kuuluvat myös tuotanto-ohjelmaan.

Vuonna 2013 Jyki osti tuoteoikeudet Malkki-autonkuljetusperävaunuihin. Käyttäjien arvostamaa tuotetta on sen jälkeen kehitetty tuotantotalouden ja muuttuneiden mittasäädösten tuomien mahdollisuuksien näkökulmasta vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

Autonkuljetusperävaunu on mitä suurimmassa määrin erikoistuote, joka poikkeaa teknisesti oikeastaan täysin Jykin muusta tuotannosta. Jykin osaaminen tämänkin vaativan tuotteen suhteen on tiedossa laajalti, ja autonkuljetusvaunujen vienti on lähtenyt tänä vuonna käyntiin.

Konepörssin vierailupäivänä hankasalmelaiselle Viljo Vehviläinen Oy:lle luovutettiin uusi Jyki-puutavaraperävaunu. Vaunu on perinteinen niittirunkoinen, vielä ei ollut aika uuden Ultra Low -mallin, vaikka sekin Mika Vehviläisen mukaan oli harkinnassa.

”En tiedä koska meille on ensimmäinen Jyki tullut. Pitäisi kysyä isältä. Ei ole tarvinnut merkkiä vaihtaa”, sanoo Mika Vehviläinen. Hänen mukaansa muun muassa keveys ja omien toiveiden toteuttaminen ovat tekijöitä, joiden vuoksi valintana on jo vuosia ollut Jyki.

Mika Vehviläinen
Mika Vehviläinen Viljo Vehviläinen Oy:stä oli tullut noutamaan uutta puutavaraperävaunua. Hän kertoo, että Vehviläisen perheyrityksessä Jykillä on ajettu niin pitkään kuin hän muistaa.

Ajan hermolla

Vaikka Jykillä on pitkät perinteet perävaunuvalmistajana, ei pelkillä perinteillä pärjää kilpailussa, vaan on katsottava eteenpäin. Tuotannon on oltava tehokasta ja laadukasta, ja siinä Jykillä on jonkin aikaa apuna ollut oma tuotekonfiguraattori.

”Konfiguraattorin avulla myyjämme laatii yhdessä asiakkaan kanssa toiveitten mukaisen vaunun. Muutoksia tehtäessä nähdään heti myös vaikutus hintaan. Ohjelma huolehtii siitä, että vaunusta tulee säädösten mukainen eivätkä varusteet ole keskenään ristiriitaisia. Kun valinnat on tehty, on samalla syntynyt täydelliset ohjeet valmistusta varten, ja asiakas saa juuri sellaisen perävaunun kuin on halunnutkin”, Otto Sirén kertoo.

Sirénin esitellessä ohjelman toimintaa on helppo huomata, miten oivallisesti tietotekniikka on valjastettu palvelemaan perinteistä teollisuutta valmistamaan yhä sujuvammin laadukkaita tuotteita kuljetusalan tarpeisiin.



Lue seuraavaksi