Uutiset

Kuljetuskalusto

Jykillä puut metsästä

Jyki-puutavaraperävaunu

Oriveteläisen Tuomisen perheen yhtiöt Kuljetusliike Juhani Tuominen Oy ja Metsä-Tuominen Oy tarjoavat asiakkailleen puunkorjuun, kuljetuksen ja maanmuokkauksen kokonaispalvelun niin sanotusti kannolta tehtaalle saakka. Maantiellä liikkuvassa kalustossa on perävaunujen osalta luotettu Jykin tuotteisiin jo vuosikymmeniä.

Kuljetusliike Juhani Tuominen Oy kuljettaa raakapuuta 14 yhdistelmällä. Lisäksi Metsä-Tuominen Oy:llä on kaksi koneenkuljetusautoa, joilla yhtiön yhteensä 18 hakkuu-, ajo- ja kaivukonetta siirtyvät työmaalta toiselle. Työntekijöitä on noin 55–60, tilanteen mukaan.

”Perävaunuja on 15, eli yksi on ikään kuin varalla tuomassa joustavuutta toimintaan”, tarkentaa Jarkko Tuominen, joka vastaa kuljetusliikkeen toiminnasta.

Kymmeniä vuosia Jyki-perävaunuilla

Tuomisella on luotettu Jykin perävaunuihin niin pitkään, ettei Jarkko Tuominen tarkkaan muista milloin hänen isänsä Juhani Tuominen on ensimmäisen hankkinut. Tarkistettuaan asian käy ilmi, että ensimmäinen Jyki on tullut taloon vuonna 1975.

”Muutamia vuosia sitten ostimme käytetyn toisen merkkisen vaunun, ja kunnostimme sen. Ei vaunu huono ollut, jälkimarkkinointipalvelut vain eivät vastanneet aivan odotuksia, joten vaunu myytiin eteenpäin”, hän sanoo.

Korkeatasoista palvelua läheltä

Taloudellisuus, siisteys ja helppohoitoisuus ovat ominaisuuksia, joita Tuomisella kalustolta toivotaan. Työvälineissä tulee olla riittävät ja tarpeelliset ominaisuudet, mutta ne eivät saa olla turhan monimutkaisia. Jykin perävaunut on todettu laadukkaiksi, ja kaiken lisäksi tehdas jälkimarkkinointipalveluineen on alle 30 kilometrin päässä.

Kääntöpaikalla
Viisiakselisessa perävaunussa toisen, neljännen ja viidennen akselin nostaminen lisää melkoisesti ketteryyttä. Puutavara-autojen kuljettajille linkuttamalla tehtävä ”intiaanikäännös” on arkipäivää.

Tuomisen mukaan Jykillä aukioloajat, korjaamon kapasiteetti ja osaaminen ovat erinomaisella tasolla. Jykin henkilöstön osaamisesta hänellä onkin kerrottavana hauska ja paljonpuhuva esimerkki:

”Kuljettaja soitti minulle, ja kehotti hakemaan vaunuunsa Jykiltä pulputinventtiilin! Minulla ei ollut aavistustakaan, mistä venttiilistä on kyse. Menin tehtaalle varaosamyyntiin, kerroin vaunun rekisterinumeron ja pyysin pulputinventtiiliä. Minulle annettiin venttiili, jonka vein hallille ja annoin kuljettajalle. Hän totesi osan olevan juuri oikea.”

”Meiltä saa valmistamiimme perävaunuihin kaikki varaosat, ja niitä on aina varastossa. Riittää, kun tietää vaunun rekisterinumeron. Sen avulla tiedämme tarkalleen, mitä osia vaunussa on käytetty”, sanoo Ville Rautiainen Jykiltä ja jatkaa: ”Länkipohjan korjaamolla pystytään reagoimaan lyhyelläkin varoitusajalla asiakkaiden tarpeisiin. Korjaamolla on aina työn alla pitempikestoisia töitä, joista voidaan ilman haittaa irrottaa mekaanikko tunniksi tai kahdeksi korjaamaan asiakkaan akuutti ongelma.”

Ville Rautiainen (vas.) on ollut Jyki Oy:n palveluksessa vuodesta 2007. Jo paljon ennen sitä, vuonna 1975, Jarkko Tuomisen (oik.) isä, Juhani Tuominen, hankki ensimmäisen Jyki-perävaunun.

Perävaunuja myös vuokralle

Jykillä on tällä hetkellä neljä puutavaraperävaunua vuokrakäytössä. Ne ovat kunnostettuja vaihtoperävaunuja, joita vuokrataan ensisijaisesti päivävuokralla lyhytaikaiseen tarpeeseen, esimerkiksi siksi ajaksi, kun oma vaunu on huollossa. Ville Rautiainen muistuttaa, että toki Jykiltä voi vuokrata vaunun myös pidemmäksi ajaksi.

”Vuokrakäyttöön valitut vaunut on varusteltu niin, että ne ovat nopeasti ja helposti sovitettavissa asiakkaan auton kanssa yhteen”, hän jatkaa.

Tuomisen uusin Jyki

Kun Konepörssi kävi vierailulla Tuomisella, oli uusin Jyki-perävaunu ollut liikenteessä vasta runsaan viikon ajan. Uusi vaunu on viisiakselinen, ja 265/70 R 19,5 -kokoisilla renkailla runkokorkeutta on 1 130 millimetriä. Vaunu on pituudeltaan yleinen 10,7-metrinen. Ville Rautiaisen mukaan hieman pidempi eli 11,3-metrinen on viime aikoina kasvattanut suosiotaan. Vaikka tietyt pituudet ovatkin suosittuja, Jykiltä saa perävaunun juuri sen pituisena kuin asiakas haluaa.

”Suurta kuormatilaa tarvitseville meillä on uutuusmalli Ultra Low, joka on 100 millimetriä matalampi. Se mahdollistaa 3 350 millimetrin tolpat”, Ville Rautiainen kertoo.

Levyjarruin varustetuista, ilmajousitetuista akseleista toinen, neljäs ja viides ovat nostettavia ketteryyden parantamiseksi. Testimielessä osalle akseleista on asennettu uudenlainen jarrulaitteiden suojaus, jonka toimivuutta testataan. Asiasta ei tässä vaiheessa enempää.

Sen sijaan perävaunussa olevasta telematiikkajärjestelmästä on hyvä mainita. Järjestelmän avulla perävaunusta on saatavissa reaaliaikaisesti hyvinkin paljon erilaista tietoa. Valitun palvelupaketin mukaisesti se on asiakkaan käytettävissä.

Jyki-puutavaraperävaunu lastattavana
Perävaunun rakenteisiin kertyvä lumi on yksi talvikelien mukanaan tuomista haasteista. Jykin tuotekehityksessä tehdään jatkuvasti työtä sellaisten rakenneratkaisujen löytämiseksi, jotka vähentäisivät lumen aiheuttaman loiskuorman kertymistä.

”Esimerkiksi jarrupalojen seurantatoiminnolla voidaan saada hälytys jarrusatulan jumiutumisesta, joka johtaa ilman korjausta satulan tuhoutumiseen”, antaa Ville Rautiainen käytännön esimerkin järjestelmän toiminnasta.

Jarkko Tuominen nostaa järjestelmän eduista esille huoltoseurannan, joka on erityisen hyödyllinen sellaisessa toimintaympäristössä, jossa perävaunua vedetään eri autoilla. Silloin kilometrien karttumista ja huollon tarvetta ei pysty seuraamaan oikein millään muulla luotettavalla tavalla.

Helppohoitoinen

Kuljetus Juhani Tuominen Oy:ssä on valittu tietty peruslinja kaluston valinnoissa. Pitkän kokemuksen perusteella on päädytty tuotteisiin, jotka soveltuvat parhaiten omiin toimintatapoihin ja mieltymyksiin.

”Meillä toimivaksi paketiksi on todettu Volvon alusta, Alucarin päällirakenteet ja Logliftin nosturi. Perään Jykin perävaunu, kun siinä on niin vähän huollettavaa”, tiivistää Jarkko Tuominen. Vaikka peruspaketti noudattaakin vakiintunutta kaavaa, uskalletaan uusia asioitakin kokeilla. Niistä käyvät esimerkeiksi jo mainittu telematiikkajärjestelmä sekä uutta vaunua vetävän auton sadan tonnin yhdistelmäpainolle mitoitettu akseliperäinen teliveto.

Kuljetus Juhani Tuominen Volvo FH16 650
Tuomisella autot ovat Volvoja, nosturit Logliftejä ja päällirakenteet Alucarin tuotantoa.

Lue seuraavaksi