Uutiset

Kuljetuskalusto

Koulutusta liikenneyrittäjyyteen

Rekkoja moottoritiellä

Liikennepalvelulain muutoksen myötä liikenneluvan saamisen edellytyksenä ei enää ole osallistuminen määrämittaiseen koulutukseen. Luvan hakijan osaamista mitataan Traficomin järjestämällä liikenneyrittäjätutkinnolla. Tutkinto on syystäkin vaativa, joten valmentava koulutus on paikallaan, vaikka se ei pakollista olekaan.

Liikennepalvelulain uudistuksen myötä muun muassa liikenneluvan saamisen edellytykset Suomessa yhtenäistyivät muun Euroopan kanssa. Merkittävä muutos oli se, että enää ei edellytetä liikenneyrittäjäkurssin suorittamista. Sen sijaan on läpäistävä Traficomin järjestämä liikenneyrittäjätutkinto.

”Liikennepalvelulain uudistus on hyvä asia. Sen myötä tulleet eräät tiukennukset liikennelupa-asioihin vaikuttavat alaan tervehdyttävästi”, sanoo GLi-Yhtiöiden toimitusjohtaja Kristian Lella. ”Nykypäivänä kuljetusyrittäjän on osattava muutakin kuin ajaa, purkaa ja lastata autoja. Yritystä pitää johtaa ja mitata kannattavuutta koko ajan.”

Lellan mukaan valitettavan suurelle osalle kuljetusyrittäjistä ainoa mittari on pankkitilin saldo, ja se ei nykypäivänä enää riitä. Tarvitaan laajempaa osaamista, ja sitä GLi-Yhtiöt tarjoavat.

”Liikenneyrittäjätutkinto on vaativa, eikä siihen kannata mennä valmistautumatta. Valmentava koulutus on paikallaan, vaikka se ei nykyisin pakollista olekaan. Valmennuskurssin voi suorittaa etäyhteydellä kokonaankin, mutta kustannuslaskentapäivän, joka on lauantai, suosittelen vahvasti olemaan läsnä lähiopetuksessa”, Lella kertoo.

Koulutuksen kesto on neljä kolmen tunnin mittaista iltaa ja kaksi päivää viikonloppuna. Aiheina ovat kirjanpito, arvonlisäverotus, tuloverotus ja työsopimuslaki, laki liikenteen palveluista, tiekuljetussopimuslaki, ajo- ja lepoaikalaki sekä sopimusoikeus. Yksi päivä käsittää pelkästään kustannuslaskentaa, ja siitä saa myös yhden ammattipätevyysdirektiivin mukaisen jatkokoulutuspäivämerkinnän.

GLi-Yhtiöt järjestää kursseja kuukausittain, tarkemmat ajankohdat on kerrottu yhtiön internetsivuilla.  Valmennuskurssin arvonlisäverollinen hinta on 1 240 euroa. Se sisältää opetuksen lisäksi kaiken tarvittavan materiaalin ja 500-sivuisen kirjan, joka voi olla mukana liikenneyrittäjätutkinnon toisessa osiossa. Viikonlopun lähiopetukseen Tampereella osallistuville GLi-Yhtiöt kustantaa hotelliyön lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi.

Lue seuraavaksi