Uutiset

Kuljetuskalusto

Kohti alhaisempia päästöjä

Ihmisen toiminta vapauttaa tällä hetkellä kestämättömän määrän hiilidioksidia ilmakehään. Liikenne ja kuljetukset kumipyörillä saavat pääsääntöisesti energiansa fossiilisista polttoaineista, ja niiden käyttäminen tuottaa tunnetusti hiilidioksidia. Kuorma-autovalmistajat tekevät ahkerasti töitä löytääkseen taloudellisesti ja ekologisesti kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden kuljetustarpeisiin. Volvo Groupiin kuuluva Renault Trucks esitteli omia näkemyksiään kotikulmillaan Lyonissa lokakuun lopulla.

Renault Trucksilla uskotaan sähkökäyttöisten autojen olevan tulevaisuuden kuljetuskalustoa kaupungeissa. Lyhyeen koeajoon tarjoutui tilaisuus D Wide Z.E. -jätepakkaajan alustalla ja Master Z.E. -pakettiautolla.

Melko tarkkaan 50 vuotta sitten ilmakehän hiilidioksidipitoisuus alkoi kasvaa hyvin jyrkästi. Siihen saakka pitoisuuden kasvu oli ollut maltillista 1700-luvulta lähtien, huolimatta yhteiskunnan teollistumisesta. Kuten on tunnettua, hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, ja aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Kuorma-autoliikenne aiheuttaa noin viisi prosenttia hiilidioksidipäästöistä.

Toinen merkittävä ympäristöä kuormittava tekijä on kaupungistuminen. Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan viime vuonna kaupungeissa asui 4,2 miljardia ihmistä, joka on noin 55 prosenttia maailman väestöstä. Arvio on, että vuonna 2050 kaupungeissa asuisi 68 prosenttia väestöstä eli 6,7 miljardia ihmistä.

Väestönkasvun ja kaupungistumisen myötä kuljetusten tarve kasvaa, mutta tarve pitäisi tyydyttää ympäristön kuormitusta lisäämättä. Haaste on kova.

François Savoye valotti Renault Trucksin strategiaa päästöjen vähentämisessä. Sähköllä tulee olemaan tärkeä asema kuorma-autojen voimanlähteenä.

Renault Trucksin vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämisestä vastaava johtaja François Savoye sanoo, että vastaisuudessa on kehitettävä useita erilaisia energiamuotoja, joiden joukossa ovat myös dieselpolttoaineet.

”Vuoteen 2025 mennessä monet kaupungit ovat kieltämässä dieselit, vuoteen 2030 polttomoottorit kokonaan. Ranska suunnittelee kieltävänsä polttomoottoriautot vuoteen 2040 mennessä. Myös EU:n lainsäädäntö edellyttää entistä alhaisempia hiilidioksidipäästöjä, ja rajojen ylittämisestä lankeaa tulevaisuudessa rangaistusmaksu”, Savoye sanoo. ”Dieselmoottorin pahin ongelma on sen imago. Tällä hetkellä suurimmat pienhiukkasten lähteet kuorma-autoissa ovat renkaat ja jarrut”, hän jatkaa.

Sähköllä kaupungeissa

Savoyen mukaan sähkö tulee olemaan kaupunkiympäristössä erittäin tärkeä kuorma-autojen käyttövoima. Valtaosa kaupunkien jakeluliikenteestä ja jätteiden keräilystä voidaan suorittaa sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla, sillä reittien pituudet, ainakin eurooppalaisen mittapuun mukaan, ovat niin maltilliset, että akkujen kapasiteetti riittää. Sähköautot ovat paikallisesti päästöttömiä ja hiljaisia, joten ne sopivat hyvin kaupunkeihin, myös yöaikaan.

”Sähköistä voimalinjaa voidaan käyttää akkusähköllä tai tulevaisuudessa polttokennolla”, Savoye sanoo ja jatkaa, että pitkän matkan kuljetuksiin sähkökäyttö ei sovellu: ”Puoliperävaunuyhdistelmässä pitäisi olla yhdeksän tonnia akkuja, jotta sillä päästäisiin tuhat kilometriä.”

Renault Trucksilla on valmiina sähkökäyttöiset Z.E.-versiot D- ja D Wide -kuorma-autoista sekä Master-pakettiautosta. Niitä ei vielä tuoda Suomeen, mutta lyhyt koeajo tuotekehityskeskuksen alueella oli tarjolla. Hiljaisuus ja tarvittaessa voimakas hidastuvuus energian talteenoton yhteydessä jäivät päällimmäisiksi asioiksi mieleen. Niin kuin sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla yleensäkin, ajaminen on vaivatonta.

Sähkökäyttöisen Renault Trucks D Wide Z. E.:n rungossa on ahdasta. Erilaisia pumppuja ja kompressoreita on useita. Rungon sivuilla olevien akkujen kapasiteetti on 200 kWh, minkä kerrotaan riittävän keski-eurooppalaisittain tyypillisen 65 kilometrin jätteenkeräilylenkin tekemiseen.

Dieselillä pitkälle matkalle

François Savoyen mukaan diesel tulee säilymään vielä pitkään kaukoliikenteen käyttövoimana. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kymmenen vuoden kuluttua moottorit tai polttoaineet olisivat samalaisia kuin nyt.

”Erilaiset synteettiset ja biomassasta valmistetut polttoaineet tulevat valtaamaan vähitellen tilaa fossiiliselta dieseliltä. Sähköä tuodaan dieselin rinnalle ja energiatehokkuutta parannetaan sekä moottoreissa itsessään että ajoneuvoissa kokonaisuutena”, hän sanoo.

Tilaisuudessa olikin esillä Renault Trucksin Optifuel Lab 3 -testiauto, joka edusti voimalinjaltaan perinteistä, tälläkin hetkellä myynnissä olevaa tekniikkaa. Testiauton polttoaineen kulutusta on onnistuttu vähentämään 13 prosenttia vastaavaan tavanomaiseen yhdistelmään verrattuna. Ilmanvastusta on vähennetty uudelleen muotoillulla keulalla ja muilla pienemmillä muotoilun muutoksilla sekä korkeudeltaan säädettävällä perävaunulla. Voiteluaineita on kehitetty ja moottorin apulaitteet ovat älykkäitä, eli ne toimivat vain tarvittaessa. Renkaiden vierintävastus on tietysti huippualhainen. Lisäksi telemetria valvoo auton kuntoa ja auttaa kaikin tavoin kuljettajaa käyttämään autoa taloudellisesti. Parasta Optifuel Lab 3:een toteutetuissa muutoksissa on, että ne ovat helposti otettavissa tuotantoon.

Optifuel Lab 3 -testiajoneuvo perustuu tuotannossa olevaan Renault Trucks T -malliin. Testiajoneuvosta saatuja kokemuksia hyödynnetään tuotantomallien tuotekehityksessä.

Kaasu on yksi vaihtoehto

Renault Trucksin näkökulmasta myös kaasu on ensisijaisesti kaupunkikäyttöön parhaiten sopiva polttoaine. Kovin merkittävässä asemassa kaasukäyttöiset autot valmistajan mallistossa eivät ole, sillä tarjolla on vain D Wide -malli CNG-versiona.

Autoa vauhdittaa 8,9-litrainen Cummins-kaasumoottori, jonka jatkeena on kuusivaihteinen Allison-automaattivaihteisto. Jakeluun ja jätteiden keräilyyn tarkoitettua alustaa toimitetaan 4×2- ja 6×2-vetotavalla.

Kaikkia tarvitaan toistaiseksi

Tulevaisuuden logistiikassa tiekuljetukset tulevat säilymään tärkeimpänä kuljetusmuotona vielä pitkään. Kuorma-autot tulevat vastaisuudessakin kuljettamaan tavaraa, mutta niiden käyttämä energia voi olla peräisin erilaisista lähteistä.

Renault Trucksin tuotekehityskeskuksessa on ideoitu HDD Express. Sitä voitaisiin kuljettaa B-luokan ajokortilla, ja mukana kulkevat modulit olisivat vastaanottaja- ja lähettäjäkohtaisia. Eräänlaista kaupungin sisäistä konttiliikennettä.

Tehokas tapa vähentää kuljettamisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta olisi kuljettamisen vähentäminen. Siihenkin autovalmistajat ovat pyrkineet vaikuttamaan visioimalla uudenlaisia tehokkaita kuljetusjärjestelmiä ja toimintamalleja. Realismia kuitenkin on, että kuljettamisen tarve vain lisääntyy maailmassa. Siksi se on tehtävä mahdollisimman tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Lue myös: Petri Simonaho Renault Trucks myyjäksi Tampereelle

Lue seuraavaksi