Uutiset

Kuljetuskalusto

K-S Bulk Oy – turvallisuutta ja taloudellisuutta Volvo Älykäs Rengaspalvelulla

Volvo Älykäs Rengaspalvelu

Rengasrikoilla ja niistä aiheutuneilla välillisillä kustannuksilla on ollut K-S Bulk Oy:lle merkittäviä vaikutuksia yhtiön talouteen. Yritys lähti selvittämään, miten rengasrikoista aiheutuneita kustannuksia voisi vähentää ja päätyi Volvo Älykäs Rengaspalveluun.

K-S Bulk Oy on vuonna 2015 perustettu keskisuomalainen kuljetusliike, joka on erikoistunut rakeisten ja jauhemaisten aineiden painesäiliökuljetuksiin sekä nestemäisten kemikaalien säiliökuljetuksiin. Metsä-, rakennus- ja energiateollisuutta palvellaan noin 20 ajoneuvoyhdistelmällä, ja yhtiö työllistää noin 60 henkilöä.

Volvo Älykäs Rengaspalvelu
K-S Bulk Oy:n logistiikkapäällikkö Oskari Lehtonen kertoo, että lähes poikkeuksetta pieni vuoto renkaassa johtaa lopulta suuriin vaurioihin, ellei vuotoa huomata ajoissa.

”Selvitimme yritystoimintamme kehittämismahdollisuuksia ja havaitsimme, että rengasrikoilla ja niistä aiheutuneilla välillisillä kustannuksilla on ollut merkittävä vaikutus yhtiömme talouteen”, K-S Bulkin logistiikkapäällikkö Oskari Laaksonen sanoo ja jatkaa: ”Business Finlandin tuella ryhdyimme selvittämään, miten voisimme saada rengasrikoista aiheutuneet kustannukset vähenemään. Päädyimme ottamaan käyttöön Volvo Älykäs Rengaspalvelun.”

Rikkoutumista edeltää lähes aina pieni vuoto

K-S Bulk otti Volvo Älykäs Rengaspalvelun käyttöön marraskuussa 2020. Tähän mennessä palvelu toimii kahdeksassa K-S Bulkin yhdistelmässä. Laaksosen mukaan renkaan rikkoutumista edeltää yleensä vuoto, jonka seurauksena ilmanpaine alenee vähitellen. Lopulta vajaapaineinen rengas rikkoutuu kokonaan.

K-S Bulkin logistiikkapäällikkö Oskari Laaksonen: ”Usein rikkoutunut rengas vaurioittaa ajoneuvon rakenteita ja varusteita, matka keskeytyy ja aikataulut menevät uusiksi. Tuntuu ainakin siltä, että rengasrikot sattuvat tyypillisesti iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin avun saanti on hankalampaa ja arvokkaampaa. Lopulta itse rikkoutunut rengas on vain pieni osa kustannuksista.”

Keskimäärin yhden rengasrikon hinta on noin tuhat euroa, Oskari jatkaa. Hän muistuttaa, ettei kyse ole pelkästään kustannuksista, sillä rengaspaineen valvonta parantaa kuljettajan ja muiden tielläliikkujien turvallisuutta.

Laaksosen mukaan suurin hyöty Volvo Älykäs Rengaspalvelusta on saatu siitä, että vuoto havaitaan nopeasti eikä rengas pääse tyhjenemään niin, että se lopulta rikkoutuu käyttökelvottomaksi.

Volvo Älykäs Rengaspalvelu seuraa jokaisen renkaan painetta ja lämpötilaa. Kun arvot poikkeavat sallitusta, järjestelmä antaa hälytyksen sekä kuljettajalle autoon että K-S Bulkin ajojärjestelijöille. Autossa on erillinen merkkivalo järjestelmän hälytykselle.

”Kun vuoto havaitaan, voidaan korjaustoimenpiteet suunnitella niin, että ne saadaan hoidettua mahdollisimman sujuvasti. Jos vuoto on vähäinen, niin kuin usein on, voidaan tarkalla seurannalla ja tarvittaessa ilmaa lisäämällä renkaan korjaaminen sovittaa optimaaliseen ajankohtaan.”

Helpottaa kuljettajan työtä

Volvo Älykäs Rengaspalvelu tuo helpotusta myös kuljettajan päivittäiseen työhön, sillä rengaspaineet voi tarkastaa mobiililaitteen näytöltä vaivattomasti ja paljon tarkemmin kuin jokaista rengasta vasaralla kopauttamalla. Oikealla rengaspaineella voidaan ehkäistä renkaiden ennenaikaista kulumista ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Volvo Älykäs Rengaspalvelu hälyttää paitsi alhaisesta paineesta myös liiaksi kohonneesta lämpötilasta. Oskari Laaksosen mukaan lämpötilahälytys voi olla merkki häiriöstä jarruissa tai pyörälaakerin vauriosta. Ajoissa havaittu lämpötilan kohoaminen voi säästää vakavilta ja kalliilta vaurioilta.

Volvo Älykäs Rengaspalvelu
Volvo Älykäs Rengaspalvelu sopii kaikkiin auto- ja perävaunumerkkeihin.

Kuljetusyrityksessä on tärkeää, että tiedonkulku on hyvin hallittua. K-S Bulk Oy:ssä on alusta saakka ollut käytössä Silvasti Software Oy:n kehittämä LogiApps-toiminnanohjausjärjestelmä, jolla hallinnoidaan käytännössä kaikkea päivittäiseen toimintaan liittyvää tietoa. Myös Volvo Trucksin kehittämä Volvo Älykäs Rengaspalvelu on integroitu LogiApps-järjestelmään. Näin varmistetaan, että tärkeä tieto renkaiden kunnosta saavuttaa oikeat tahot.

Volvo Älykäs Rengaspalvelua varten autoon on asennettava tietoliikenneyksikkö, anturisignaalien vastaanotin sekä jokaiseen renkaaseen painetta ja lämpötilaa mittaava anturi. Anturit sananmukaisesti tipautetaan renkaan sisään vannetyön yhteydessä, jonne ne kiinnittyvät magneetin avulla. Käyttövoimansa anturit saavat integroidusta paristosta, ja virran riittävyys lasketaan vuosissa. Yhdistelmissä myös perävaunuun suositellaan omaa vastaanotinta, joka toimii linkkinä autoon päin.

Turvallisuutta ja kustannussäästöjä

”Aiemmin meillä sattui viikoittain rengasrikkoja, joissa renkaan lisäksi rikkoutui lokasuojia, valopalkkeja ja milloin mitäkin. Joskus jopa säiliö saattoi saada osansa. Nyt sellaisia rengasrikkoja ei käytännössä enää ole niissä yhdistelmissä, joihin valvontajärjestelmä on asennettu. Ei tule ennakoimattomia matkan keskeytyksiä, polttoainetalous on parempi, renkaiden runkoja säästyy ja turvallisuus paranee”, Oskari Laaksonen sanoo.

Vähennä rengasvaurion riskiä:

Volvo Älykäs Rengaspalvelu seuraa renkaiden tilaa reaaliajassa

  • Volvo Älykäs Rengaspalvelu soveltuu kaikkiin kuljetustehtäviin kaukoliikenteestä jakeluun.
  • Voidaan asentaa kuljetusliikkeen koko kalustoon, merkistä riippumatta.
  • Renkaiden tai akselien määrä ei ole rajoitettu.

Näin palvelu toimii:

  1. Renkaiden ilmanpainetta ja lämpötilaa seurataan renkaisiin asennettavien antureiden avulla.
  2. Ohjausyksikkö välittää tiedot Volvon pilvipalveluun, jonne mittaustieto tallentuu.
  3. Kuljettaja tai auton omistaja saa mittaustiedot ja hälytykset älypuhelimen sovellukseen.
  4. Volvon jälleenmyyjät hallinnoivat ja aktivoivat sovellukset.
  5. Vuotava rengas voidaan korjata esimerkiksi seuraavana päivänä ajotauon aikana. Näin on mahdollista välttää renkaan täydellinen vaurioituminen, ja työt voivat jatkua suunnitelmien mukaisesti.

Kokonaispalvelua: Polttoainetaloudellinen kuorma-auto, huoltopalvelut ja renkaat

20 prosenttia liian alhainen rengaspaine nostaa polttoainekulutusta kolme prosenttia ja lyhentää renkaan käyttöikää 25 prosenttia. Myös ympäristön kannalta on järkevää, että samoilla renkailla pystytään ajamaan pidempään ja rengashuollot voidaan hoitaa ennakoivasti. Volvo Älykäs Rengaspalvelun ansiosta renkailla voi ajaa turvallisesti. Samalla säästyy rahaa, kun tien päällä vältytään turhilta rengasvaurioilta. Palvelun avulla kuljetusliike voi hallita ja ennakoida rengaskulut ja samoilla renkailla on mahdollista ajaa pidempään, jolloin rengashankintojen tarve vähenee.

”Kehitimme Volvo Älykäs Rengaspalvelun Suomessa 2019. Asiakkaamme ovat todenneet sen erittäin toimivaksi. Palvelu on merkistä riippumatonta ja koko kalusto – perävaunut mukaan lukien – voidaan liittää mukaan seurantaan. Meille on tärkeää, että voimme tarjota kokonaispalvelua, sisältäen kuljetustehtävään optimoidun kuorma-auton, kattavat huoltopalvelut ja turvalliset renkaat. Yhdistelmän käytettävyys nousee”, Volvo Finland Ab:n jälkimarkkinajohtaja Tommy Lindholm sanoo.Lue seuraavaksi