Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen ensimmäinen Volvo-sähkökuorma-auto liikenteeseen

Volvo FL Electric

Ensimmäinen Suomeen toimitettu sarjatuotantovalmisteinen Volvo-sähkökuorma-auto, Volvo FL Electric, luovutettiin Storemen Logistics Oy:lle elokuun lopulla. Hiljainen 16 tonnin Volvo-sähkökuorma-auto ei tuota pakokaasupäästöjä, joten se sopii hyvin Helsingin keskustan tunneleihin jakeluautoksi.

Täyssähköiset kuorma-autot ovat herättäneet paljon kiinnostusta Volvo Trucksin asiakkaissa ja niiden myynti on jo täydessä vauhdissa. Volvo Trucksin valikoimassa on tällä hetkellä kuusi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa, mikä tekee siitä alan kattavimman kaupallisen sähkökuorma-autojen valikoiman.

Storemen ensimmäisenä

Storemen Logistics Oy:llä on kovat tavoitteet energiatehokkuudelle. Raskasta vetokalustoa uusitaan vähäpäästöiseksi, ja nyt Storemen Logistics käynnistää sähköiset tavarakuljetukset Suomen ensimmäisellä Volvo FL Electric -sähkökuorma-autolla. Yhtiön uusi sähkökuorma-auto palvelee kansainvälisen pikakuljettajan DHL Expressin asiakkaita pääkaupunkiseudun alueella ennalta suunnitellulla jakelureitillä.

”Haluamme ympäristötietoisina toimijoina olla etujoukoissa uusien vähäpäästöisten tekniikoiden käyttöönotossa. Volvon monipuolisesta mallivalikoimasta on helppo valita tuottava ja ympäristöystävällinen ratkaisu kaikkiin ajotehtäviin”, kertoo Storemen Logistics Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokinen.

Jokinen painottaa DHL Expressin kumppanuuden tärkeyttä Volvo FL Electric sähkökuorma-auton hankinnassa.  

”Sähköauton hankinta vaatii tahtotilaa ja resursseja kuljetusyrityksen lisäksi myös asiakkaalta. On ilo toimia yhteistyössä DHL Expressin kaltaisen innovatiivisen ja kestävään kehitykseen sitoutuneen yhtiön kanssa. Keskeistä on se, että valjastamme ajoon sellaisen auton, kuin asiakkaamme tarvitsee”, Jokinen jatkaa.

Volvo FL Electric
Storemen Logisticsin Volvo FL Electric on varustettu Fokor-korilla ja Dhollandia-talaitanostimella. Auto tulee saamaan vielä DHL:n keltaisen värityksen.

Päästöttömämpi ja hiljaisempi, silti tuttu malli

Alustan teknisiltä ratkaisuilta Volvo FL Electric on samanlainen kuin diesel- tai kaasukäyttöinen Volvo FL -malli. Erona on kuitenkin voimansiirtolinja, joka on täysin sähköistetty. Kuorma-autoa liikuttaa 200 kW:n tehoinen 425 Nm:n vääntömomentin tuottava sähkömoottori, jonka jatkona on kaksivaihteinen vaihteisto. 

Sähkökuorma-autojen akkukapasiteetti suunnitellaan aina asiakkaan tarpeen mukaan, jolloin saadaan käyttöön paras mahdollinen toimintasäde sekä hyötykuormapotentiaali. 

”Volvo FL Electric -malliin on saatavilla akkupaketteja alkaen 200 kWh:sta aina 395 kWh:iin asti. Storemenin FL Electric -sähkökuorma-autossa akkukapasiteettia on 265 kWh, jonka toimintasäde on noin 200 kilometriä”, kertoo Volvo Trucksin sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Janne Silvonen.

Volvo FL Electric -kuorma-autoa voidaan ladata vaihtovirtalatauksella (AC) 22 kW:n teholla tai tasavirtapikalatauksella (DC) jopa 150 kW:n teholla. Latausajat vaihtelevat auton akkukokoonpanon, sekä akuston vallitsevan varaustason mukaan.

Volvo FL Electric
Tehoelektroniikkamoduuli sijaitsee siinä, missä tavallisesti on diesel- tai kaasumoottori. Sähkömoottori ja kaksivaihteinen vaihteisto ovat taaempana rungon välissä.

Jari Jokisen mukaan Storemen Logistics tavoitteena on ladata autoa aurinkokennoilla tuotettavalla sähköllä. Siksi suunnitteilla on latausjärjestelmää, jossa valoisana aikana ladataan aurinkoenergialla sähköä akkuihin, joista yöllä, kun auto on varikolla, ladataan auton akkuja.

Kuljetusyrittäjälle tukea Volvo Trucksin sähköistämisohjelmalla

Volvo Trucks panostaa suuresti kehitykseen kohti fossiilittomia kuljetuksia muun muassa tekemällä jatkuvaa kehitystyötä sähkökuorma-autojen saralla. Tavoitteena on, että kuljetusyrittäjät voisivat siirtyä mahdollisimman helposti ja sujuvasti käyttämään sähköisiä kuljetusratkaisuja. Tätä varten Volvo Trucks on kehittänyt erityisen sähköistämisohjelman, jonka tarkoituksena on olla asiakkaan tukena siirtymävaiheessa.

Ohjelma sisältää kokonaisratkaisuja muun muassa sähkökuorma-autojen lataukseen ja reittisuunnitteluun, huoltoon ja kunnossapitoon sekä sähkökuorma-auton rahoitukseen. Volvo Trucksin asiantuntijat tukevat myös erilaisiin latausratkaisuihin liittyvissä kysymyksissä.

Maanlaajuinen huoltoverkosto varmistaa tuottavuuden

Volvo Trucksilla on Suomessa 28 toimipisteen huoltoverkosto, joka palvelee kuljetusyrittäjiä myös sähkökuorma-autojen huoltoasioissa. Storemenin Volvo FL Electric -kuorma-autossa on asiakkaalle huoleton Gold-huoltosopimus, joka sisältää kaikki kuorma-auton korjaukset, kulumisen, ennakoivan huollon ja tiepalvelun. Autoa myös seurataan reaaliaikaisesti tärkeiden varaosien kulumisen varalta, ja auto kutsutaan huoltoon, mikäli tälle on tarvetta.

Muiden Volvo-kuorma-autojen tapaan myös FL Electriciin on mahdollista liittää erilaisia telematiikkaa hyödyntäviä palveluita, kuten Volvo Connect. Storemenin sähkökuorma-auto on myös varustettu Volvo Älykäs Rengaspalvelulla, joka seuraa renkaiden lämpötilaa ja ilmanpaineita reaaliaikaisesti.

Konkreettinen askel kohti puhtaampia tavarakuljetuksia

Nyt liikenteeseen lähtevän Storemen Logistics Oy:n Volvo FL Electric -sähkökuorma-auto on ensimmäinen konkreettinen askel kohti puhtaampia tavarakuljetuksia. Volvo Trucksin tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä vähentää myytyjen kuorma-autojensa CO2-päästöjä puoleen. 

FL Electric luovutus
Storemen Logistics Oy:n uusi Volvo FL Electric luovutettiin juhlallisesti Vantaan Volvo Truck Centerissä. Kuvassa vasemmalta: Reino Manninen (Volvo Trucks myyntijohtaja, Volvo Finland), Pekka Mäkinen (Volvo Trucks kuorma-automyyjä, Volvo Finland), Jari Jokinen (Toimitusjohtaja, Storemen Logistics Oy), Anna Müller (varatoimitusjohtaja Volvo Trucks Europe North & Central), Magnus Björklund (Toimitusjohtaja, Volvo Finland), Janne Silvonen (Volvo Trucks tuotepäällikkö, Volvo Finland).

”Sähköiset kuljetusratkaisut ovat herättäneet hyvin paljon kiinnostusta. Olemme saaneet yhteydenottoja sekä asiakkailtamme että heidän asiakkailtaan, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten he voisivat vähentää kuljetusten hiilidioksidipäästöjä”, kertoo Volvo Finlandin myyntijohtaja Reino Manninen.

Sähköä lähi- ja aluekuljetuksiin

Volvo Trucks julkisti huhtikuussa FL- ja FE-mallien rinnalle kolme uutta raskasta sähkökuorma-automallia, Volvo FH, FM ja FMX Electric. Uusien kuorma-automallien myötä Volvo Trucksin Euroopan valikoimassa on tällä hetkellä viisi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa.

”Lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla sähkö tulee näyttelemään merkittävää roolia kuorma-autojen käyttövoimana. Latausinfra ei vielä riittävästi tue tätä kehitystä, joten eurooppalaiset hyötyajoneuvovalmistajat Volvo, Daimler ja Traton ovat ryhtyneet yhteistyöhön raskaan liikenteen latausverkoston kehittämiseksi”, sanoo Volvo Trucksin varatoimitusjohtaja Anna Müller, joka oli saapunut juhlistamaan Suomen ensimmäisen täyssähköisen Volvo-kuorma-auton luovutusta asiakkaalle.


Storemen Logistics Oy:n Volvo FL Electric:
Kokonaispaino16,7 t
Akseliväli4 400 mm
Teho (huippu / jatkuva)200 kW / 165 kW
Sähkömoottorin vääntömomentti 425 Nm 
Akkujen lukumäärä4
Latausaika (nopea / normaali)Alle 2 h / 11 h 
Akkukapasiteetti265 kWh
Toimintamatka latauksellan. 200 kmLue seuraavaksi