Uutiset

Kuljetuskalusto

Inter-Hinaus otti uuden kalustoluokan käyttöön

Inter-Hinaus Oy hinaa pulaan joutuneita ajoneuvoja pääkaupunkiseudulla. Yhtiö otti hinauskalustoonsa käyttöön uuden keskiraskaaseen sarjaan luokiteltavan hinausauton. Uuden auton alustaksi valikoitui Oberaigner 6×6. Varustelun toteutti Inter-Hinaus itse. Yhtiön kalustosta vastaava Tuomas Saarinen kertoo valmiin hinausauton olevan juuri sellainen kuin he halusivat. Inter-Hinaus palvelee jatkossa muitakin alan toimijoita tarjoamalla hinausautojen rakennus- ja korjaustoimintaa.

Inter-Hinauksen Tuomas Saarinen ja Ville Happo olivat iloisella mielellä, kun Oberaigner 6×6 hinausauto peruutti täysissä hinausvarusteissa hallista ulos. Auton alustan erikoisuus on monipyöräveto. Kaikki auton kolme akselia ovat vetäviä. Kuorma-autoluokkaan kuuluvan Oberaignerin kokonaismassa on seitsemän tonnia. Hinausvarustukseltaan auton erikoisuutena on Inter-Hinauksen osaajien oma suunnittelu ja toteutus.

Hinauspuomi ulottuu taakse kolmeen metriin. Oberaigner 6×6:n saa ankkuroitus maahan hyvin paikoilleen käyttämällä takajalkoja tai kiinnittämällä ajoneuvo esimerkiksi puuhun.

”Kyllä tämä aika lailla sellainen on kuin suunniteltiin. Intohimosta hinaustoimintaan tehtiin jotain melkein mahdotonta”, tokaisee Tuomas Saarinen hymy korvissa. Tuomas ja Ville ovat olleet uuden auton kimpussa tiiviisti viimeiset kaksi kuukautta, kuten moni muukin Inter-Hinauksen henkilöstöstä. Nyt auto on valmis töihin. Se tosin lähtee ennen varsinaisia hinaushommia tekemään suomalaista osaamista tutuksi hinausalan messuille Saksaan. Hinauslaitteiston CAD-suunnittelu, lujuuslaskelmat ja teräsmateriaalivalinnat on tehty optimoiden rakenteiden kestävyys ilman ylimääräistä painoa.

”Tämän auton ominaisuudet ovat kyllä huippuluokkaa. Vaikka kyseessä ei ole kevyt eikä raskas hinausauto, vaan siltä väliltä, pystyy tällä auttamaan kalustoa pinteestä lähes

Inter-Hinauksen Oberaigner 6×6 hinurin laitteistoa voi käyttää ajoneuvon sisältä joystickillä tai ulkoa kauko-ohjaimella.

laidasta laitaan”, Ville kertoo. Hän esittelee esimerkkinä kahta vinssiä takana. Niiden valmistaja on amerikkalainen Warn. Kolmentoista ja yhdeksän tonnin vetokykyisillä vinsseillä saa vedettyä ajoneuvon tiukastakin paikasta pois. Väkipyörien avulla vetosuuntaa voi muuttaa monipuolisesti. Auton edessä on lisäksi kolme tonnia vetävä vinssi. Auto itsessään joudutaan joskus ankkuroimaan paikalleen. Ankkurointia varten auton takana on tukijalat ja rakenteen sivuilla vetolujuutta kestävät kiinnityskoukut.

Suorituskykyä riittää

 ”Yhdessä monista Oberaignerin suorituskykyä mittaavista testeistämme asetimme kolmeen metriin jatkettavan hinauspuomin päähän poikittain noin puolentoista tonnin painoisen auton. Auto nousi kevyesti kokonaan ilmaan ja uskomatonta kyllä, hinausautolla pystyi edelleen liikkumaan lähes normaalisti”, Ville Happo kertoo. Inter-Hinauksen uuden hinausauton rajoitus on sen oma koko. Maantiehinauksessa sillä ei saa hinata niin suurta ajoneuvoa kuin mihin se pystyy.

”Oikeastaan parhaimmillaan kaikilla kolmella akselilla vetävä hinausauto on maastossa tai esimerkiksi lumessa. Aina kun pääkaupunkiseudullekin saadaan kunnolla lunta, tulee paljon eri kokoluokan autoja ojista ja kinoksista hinattavaksi. Sellaiseen tämä sopii mainiosti. Myös maasto-olosuhteissa työskentelevät ajoneuvot saavat mahdollisissa kiinnijäämis- tai rikkoutumistilanteissa meiltä apua”, Tuomas Saarinen jatkaa. Hänen mukaansa Inter-Hinauksen osaava henkilöstö pystyy siirtymään uuden Oberaignerin käyttöön sujuvasti. Auton perusvarustelu vinssien, paineilman- ja sähköntuotannon, siirtoapupyörästöjen eli -dollyjen ja kaiken muun lisäksi on tuttua muista Inter-Hinauksen kalustoista. Alkuun voi toki tulla jopa ylitarjontaa uuden ajoneuvon halukkaista käyttäjistä. Todella tehokkaalta Oberaigner 6×6 hinaustoimintaan vaikuttaa, näin mahdollisen asiakkaan silmin.

Verkossa

www.inter-hinaus.fi

factory.inter.fi

www.vehotrucks.fi

Lue seuraavaksi