Uutiset

Kuljetuskalusto

Hybridikuorma-autoa kokeillaan hiljaisissa yökuljetuksissa

Kuusi tukholmalaista McDonald’s-ravintolaa on mukana pilottitutkimuksessa, jossa testataan hiljaisia yökuljetuksia. Testeissä käytetään HAVI:n liikennöimää Scanian hybridikuorma-autoa.

Yleensä raskaat ajoneuvot eivät aiheuttamansa melun vuoksi saa ajaa Tukholman keskustassa yöaikaan. Siksi kuljetukset tehdään usein aamuruuhkan aikaan, juuri kun kaupat ja ravintolat valmistautuvat uuteen päivään. Tukholman kaupunki haluaa vähentää aamuruuhkassa liikkuvien kuorma-autojen määrää ja on siksi laajentamassa yökuljetusten pilottitutkimustaan.

Hiljaisilla sähköajoneuvoilla tehdyt kuljetukset toteutetaan yhteistyössä Tukholman kaupungin, HAVI:n, KTH:n, EU:n, McDonald’sin ja Scanian välillä. Tutkimus toteutetaan osana EU:n rahoittamaa Eccentric Stockholm -projektia.

Ladattava hybridi

Testissä käytetään Scanian ladattavaa hybridikuorma-autoa, joka toimii sähköllä ja fossiilittomalla polttoaineella (HVO-biodiesel). Tämä vähentää pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä tuntuvasti.

Ladattavaan hybridikuorma-autoon on myös asennettu vyöhyketeknologiaa. Pidemmillä reiteillä kaupungin ja lähtöpaikan välillä ajoneuvo voi käyttää polttomoottorissaan HVO-biodieseliä ja saavuttaa näin jopa 90 prosentin päästövähennykset. Kun kuorma-auto saapuu kaupunkialueille, jotka ovat ympäristön suhteen herkkiä, se ottaa hiljaisen ja päästöttömän sähkömoottorin käyttöön automaattisesti Scania Zone -järjestelmän avulla.

”HAVI on McDonald’sin maailmanlaajuinen logistiikkatoimittaja, ja olemme ylpeitä siitä, että voimme olla mukana ratkaisemassa kaupunkilaisten ongelmia”, sanoo Camilla Eklöf, HAVI:n laatu-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö. ”Nämä kuorma-autot liikkuvat hiljaa ja päästöttömästi herkillä kaupunkialueilla, mutta sopivat myös pidemmille matkoille”.

Hiljaisesti ja tehokkaasti yöllä

Hybridikuorma-auto voi ajaa hiljaisesti sähköllä jopa 10 kilometriä ja jakaa tavaroita tehokkaasti, kun kadut ovat yöaikaan lähes tyhjät. Projektissa tutkitaan, kuinka paljon päästöt vähenevät, kun kuorma-autot pääsevät nopeasti kohteisiinsa eivätkä joudu odottamaan ruuhkassa.

Akkua voi ladata sekä ulkoisen voimanlähteen avulla että ajoneuvon omalla generaattorilla, jolloin kuorma-auton liikevoima muutetaan sähköksi aina jarrutettaessa. Yhden tutkimuksessa mukana olevan ravintolan lähellä on sähköautojen latauspiste, joten kuorma-auton akkua voidaan ladata kuormaamisen ja purkamisen sekä kuljettajan taukojen aikana. Näin akun lataus riittää kaupungin keskustassa.

”Pilottihanke perustuu innovaatiohankeprosessiin, jonka Scania voitti. Se soveltuu meille hyvin, koska meillä on muualla Euroopassa HAVI:n kanssa meneillään jo paljon muutakin yhteistyötä polttoaineen käytön optimointiin liittyen. Tämä projekti antaa meille hyvän tilaisuuden kokeilla ja arvioida verkkoon liitetyn hybridikuorma-auton hyötyjä jo saatavilla olevan teknologian kanssa. Näin voimme vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista”, sanoo Jesper Bauer, Scanian kaupunkikuorma-autojen tuotepäällikkö.

Eccentric-hanke

Eccentric Stockholm on osa EU:n rahoittamaa Civitas Eccentric -projektia, jossa tutkitaan ympäristöystävällistä liikkumista esikaupunkialueilla ja innovatiivista kaupunkilogistiikkaa. Tukholma osallistuu projektiin yhdessä Madridin, Münchenin, Rusen ja Turun kanssa.

Lue seuraavaksi