Uutiset

Kuljetuskalusto

Hinauspalveluita Etelä-Pohjanmaalla

E-P:n Hinauspalvelu

Hinauspalveluiden tarve on jatkuvassa kasvussa. Yhä harvemmin ajoneuvoon tullut tekninen vika pystytään korjaamaan paikan päällä, joten ajoneuvo on hinattava korjaamolle. Kuorma-autot eivät tee tästä poikkeusta. Siksi E-P:n Hinauspalvelu päätti vastata kasvaneeseen kysyntään uudella raskaalla hinausautolla.

Seinäjoella toimivan E-P:n Hinauspalvelun juuret juontavat vuoteen 2003, jolloin Reijo Kuusela ja Pasi Kannosto aloittivat hinauspalveluiden tarjoamisen Etelä-Pohjanmaalla. Liiketoiminta- ja kalustokaupalla marraskuussa 2018 yhtiö siirtyi lapualaisen Kuljetus J&J Mäki Oy:n omistukseen.

E-P:n Hinauspalvelun tunnetusta nimestä ei haluttu luopua, ja se jäi veljesten Juha ja Janne Mäen omistaman kuljetusliikkeen aputoiminimeksi. Yritys kuuluu maan kattavaan SOS Hinaus -ketjuun. Hinausautojen asemapaikka on Seinäjoella yhtä Alavudelta käsin toimivaa autoa lukuun ottamatta.

E-P:n Hinauspalvelu
E-P:n Hinauspalvelun henkilöstöä vasemmalta lukien: yrittäjä Juha Mäki, kuljettajat Jari Palomäki ja Markku Loppi sekä yrittäjä Janne Mäki.

Tänään E-P:n Hinauspalvelu työllistää yrittäjien lisäksi neljä vakituista hinausalan ammattilaista. Kevyempää kalustoa varten on viisi liukulavahinausautoa, jotka ovat MAN- tai Mercedes-Benz-alustalle rakennettuja. Haastavampiin paikkoihin päästään Ford Rangerin alustalle rakennetulla niin sanotulla parkkitalohinausautolla.

Raskas kalusto saadaan liikkeelle 8×8-vetoisella MAN TGS:llä tai uudella, kesäkuun lopussa käyttöön otetulla neliakselisella Volvo FH540:llä. Kalustoon kuuluu myös Mercedes-Benz Actros -vetoauto konelavetteineen.

”Teemme yhä jonkin verran maarakennustöitä, ja meillä on omia kaivukoneita. Lavetilla ne saadaan nopeasti hinaustöihinkin avuksi, jos tarve vaatii. Esimerkiksi tieltä suistuneen ja kaatuneen hakeauton kuorma on purettava ennen nostoa ja hinausta. Silloin kaivukone on välttämätön”, yrittäjä Juha Mäki sanoo.

Essel Slovakiasta

Uutisoinnin ja muun julkisuuden perusteella voisi luulla, että raskaiden hinausautojen yleisin työtehtävä onnettomuuteen joutuneitten ajoneuvojen pelastaminen. Onneksi asia ei ole niin, vaan tyypillistä työtä on tekniikkamurheiden pysäyttämien raskaiden ajoneuvojen toimittaminen korjaamolle. Myös planeettamme Maan tiukkaan syleilyynsä ottamien ajoneuvojen ja työkoneiden saattaminen kantavalle pinnalle työllistää raskaita hinausautoja.

E-P:n Hinauspalvelu
Uusin lisäys E-P:n Hinauspalvelun kalustoon on raskas Volvo FH Essel-hinauslaitteistolla. Essel on slovakialaisen SL Slovakia a.s.:n tuotemerkki. Yhtiöllä on yli satavuotiset perinteet metallirakenteiden valmistamisesta. Yhtiö valmistaa myös muun muassa liukulavahinausautoja ja puutavaranostureita.

Juuri teknisten ongelmien pysäyttämien raskaiden ajoneuvojen hinaamiseen E-P:n Hinauspalvelun uusi slovakialaisella Essel-hinauslaitteistolla varustettu Volvo on mitä sopivin. Se on riittävän suorituskykyinen, ja silti maantiellä verraten taloudellinen. Haasteellisemmissa tehtävissä kahdella jatkolla oleva teleskooppinen yläpuomi tuo ulottuvuutta, ja proportionaaliventtiilit mahdollistavat tarkan käyttämisen myös kauko-ohjaimella.

Juha Mäki kertoo, että ajatusta toisen raskaan hinausauton hankinnasta oli pyöritelty jonkin aikaa, kun vuoden 2021 Power Truck Show:ssa tutustuttiin LHP-Groupin Peter Anderssoniin. Hän edustaa Essel-hinausautoja Suomessa ja on itsekin hinausyrittäjä. Ilmeni, että tehtaalla on rakenteilla uusi, vielä ilman asiakasta oleva auto. Se auto on nyt Seinäjoella.

”Essel on valmistanut metallirakenteita hinausautoihin jo vuosia, ja vuodesta 2016 valmiita hinausautoja omalla tuotemerkillään. Työn jälki on ensiluokkaista ja käytettävät komponentin laadukkaita. Omassa käytössä totesin tuotteen niin laadukkaaksi, että uskallan myydä näitä muillekin”, kertoo Peter Andersson.

Kaikilla pyörillä vetävä MAN

Pitkän hinausalan kokemuksen omaavat kuljettajat Jari Palomäki ja kollegansa Markku Loppi ovat sitä mieltä, että kaikkein haastavimpiin tehtäviin kaikilla pyörillä vetävä, Omars-hinauslaitteistolla varustettu MAN on varmin valinta. Heidän mukaansa vuoden 2016 mallisesta ja pian kolme vuotta talossa olleesta autosta ei etenemis- ja vetokyky aivan äkkiä lopu. Auton sivuvinssit ja -tukijalat ovat kuljettajien mukaan olleet useasti avuksi.

E-P:n Hinauspalvelu
8×8-vetoinen MAN on ollut E-P:n Hinauspalvelun kalustossa alkuvuodesta 2020 lähtien.

”MAN:ssa kauko-ohjain toimii painonapeilla, eikä sillä pysty käyttämään laitetta portaattomasti ja yhtä tarkasti, kuin Volvossa. Tarkassa paikassa ohjaaminen on tehtävä suoraan venttiileiltä, ja sieltä voi olla rajallinen näkyvyys kohteeseen”, kuvailee Palomäki hinauslaitteistojen käyttämisen eroa.

Ensimmäiset liukkaat työllistävät

Lokakuun loppupuolen aurinkoisena päivänä talven ensimmäiset liukkaat tuntuivat vielä etäiseltä asialta. E-P:n Hinauspalvelun kokeneet ammattilaiset kuitenkin tietävät, että ensimmäisen lumisateen sattuessa kohdalle, alkavat kiireet. Kevyemmälle kalustolle sattuu peltikolareita ja suistumisia, raskaammat ajoneuvot saattavat tarvita apua pelkkään etenemiseen.

”Jollakin tavalla tuntuu, että kuorma-autonkuljettajille pitäisi saada edes vähän oppia poikkeuksellisiin tilanteisiin. On aika erikoista, että ei tiedetä, miten tasauspyörästön lukkoa käytetään tai mistä napista vetoluistonesto kytketään pois päältä. Näitä tilanteita tulee eteen säännöllisesti, ja se huolestuttaa”, sanoo Jari Palomäki päätteeksi.Lue seuraavaksi