Uutiset

Kuljetuskalusto

Helteinen autotapahtuma – Power Truck Show

Tämänvuotinen Power Truck Show on taas taputeltu. Tapahtuma oli järjestyksessään jo neljästoista. Kävijöitä kahden päivän aikana kirjattiin noin 35 000. Kelit suosivat, tosin lauantai-iltapäivän pienoinen sadekuuro ja tuulenmyräkkä aiheuttivat pienoista puuhaa osastoilla. Kertaalleen puunanut autot piti taas kiillottaa uudelleen.

Alun erikoismaalattujen ja -varusteltujen kuorma-autojen näyttely on kasvanut monimuotoiseksi tapahtumaksi. Näyttelyautoja oli paikalle saapunut lähes 400, joista äänestysten perusteella komeimmaksi valittiin helsinkiläisen Kuljetus Auvinen oy:n Mercedes-Benz Actros ”Low Rider” vuosimallia 2017. Kauhajokelaisen Ville Pihlajan MAN TGS 35.480 8×4 sai parhaan päällirakenteen palkinnon.

Tapahtumassa nähtiin myös paljon automyyjien ja päällirakennevalmistajien osastoja sekä varuste-, tarvike- ja palvelumyyjiä (reilut 150 osastoa). Moottorin jylinästä vastasi lauantaina järjestetty Truck Pulling -kisa, joka oli samalla myös SM-kisa. Siinä vakioautoluokan voiton vei alahärmäläinen Mika Nukala ja viritettyjen autojen voitto meni Iisalmeen J-P Kainulaiselle.

 

Seminaari
Viihteellinen yhdessäolotapahtuma sisälsi tälläkin kertaa myös asiapitoista ohjelmaa. Puolentoista tunnin seminaari pureutui ajankohtaiseen aiheeseen, mitta- ja massasäädösten muutoksiin, jotka ovat suurimpia muutoksia koskaan Suomen kuorma-autoliikenteelle. Trafin Otto Lahti kertoi muutosten alkaneen todella tapahtua viimeisen vuosikymmenen aikana. Paljon mallia on haettu muista Pohjoismaista. Viimeaikaiset kokeilut kokemuksineen (esimerkiksi HCT) ovat pian etenemässä lainsäädäntötasolle. Merkittävää on kokemusten laajuus, jolloin tilastollisten tulosten saaminen on mahdollista, eikä tarvitse tyytyä yksittäisiin esimerkkeihin. Testauksia on tehty monentyyppisillä ajoneuvoilla, lähinnä pituutta eri tavoin lisätyillä. Haasteina pituuden lisäämisellä ovat tietyömaat, taukopaikkojen koot, ajoneuvojen ristiinkytkettävyys sekä purku- ja lastauspaikkojen ahtaus. Ottoa Lahden mukaan suurimpia ongelmia testien aikana ovat aiheuttaneet tietyömaiden väliaikaiset rakenteet. Mitta- ja massamuutokset tulevat kuitenkin vääjäämättömästi tapahtumaan jatkossa, joten tienrakennuksen ja -kunnossapidon rooli korostuu erityisesti.

Kuljetusyrittäjien näkökulmasta asiaa tarkasteli SKAL:n johtaja Petri Murto. Hän korosti tiedon merkitystä. Muutokset sisältävät aina runsaasti tietoa, ja sen hallinta on oleellista yritystoiminnassa. Lainsäädäntö asettaa toimintaan paljon vaatimuksia, ja ne vain kiristyvät päivä päivältä. Kannattavuuden nimissä on löydettävä uusia menetelmiä. Tutkimusten mukaan viidennes kuljetusyrityksistä aikoo ottaa käyttöön asetusluonnoksen mukaisia pidempiä tai raskaampia puoliperävaunuyhdistelmiä, jos se tulee mahdolliseksi. Kaiken kaikkiaan työn alla olevat muutokset ovat kuljetusyritysten kannalta massiivisia. Murto totesi Lahden tavoin, että muutokset tulee huomioida myös infrassa; kunnossa- ja perusväyläpidon täytyy pysyä muutosten tahdissa.

Juho Sipilä VAK oy:stä oli puolestaan kertomassa muutosten vaikutusta valmistajien toimintaan. Jos pidentyvät mitat ja kasvavat massat tuovat haasteita kuljettajille, tuovat ne sitä myös kaluston valmistajille. Uudet tekniikat tekevät myös samalla tuloaan, joten suunnittelun osuus korostuu entisestään. Kaluston moninaisuus tulee lisääntymään. Oman haasteensa kasvaneet mitat aiheuttavat myös tuotantotiloille sekä huolto- ja korjauspisteille. Tilaisuuden juontaja Jussi Mikkola totesi seminaarin keränneen tällä kertaa ennätysyleisön, lähes 70 kuulijaa.


Ensi vuoden Power Truck Show tullaan järjestämään taas samoilla sijoilla elokuun toisena viikonloppuna. Nähtäväksi jää, onko ilma tuolloin yhtä suosiollinen. Auringonpaiste voittaisi tässä äänestyksessä aina.

Myöhemmin lisää tarinaa Power Truck Show:sta tällä kanavalla.

 

 

Lue seuraavaksi