Uutiset

Työkoneet

Nyt on kauhalla kokoa – Honkajoki Works

Inkoo Shipping lastaa Inkoon satamassa haketta ja pellettiä pääosin kasasta kuorma-autoihin. Työ tehdään pyöräkuormaajilla. Yritys hankki kesällä näihin koneisiin kolme 15 kuution kauhaa. Toimittajaksi valikoitui Honkajoki Works, jonka hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Myös kotimaisuus painoi vaakakupissa. Nyt kaikki kauhat on saatu satamaan, ja kuormaus isoilla kauhoilla voi alkaa.

Satamaoperaattori Inkoo Shipping Oy on perustettu jo 1960-luvulla. Inkooseen rakennettiin tuolloin sataman läheisyyteen hiilivoimalaitos, ja laitoksen osia tuli sataman kautta työmaalle. Inkoo Shipping hoiti koneelliset laitekuljetukset laiturilta voimalaitokselle ja myöhemmin myös hiilen käsittelyä voimalaitoksen omassa satamassa. Nyttemmin voimalaitos on jo purettu, mutta Inkoo Shipping jatkaa edelleen satama-alueiden operaattorina. Yritys vastaa satamassa käyvien laivojen lastauksista ja purkutöistä. Vuositasolla Inkoon laitureissa käy yli 500 laivaa niin tuoden kuin vieden erilaista bulkkimateriaalia ympäri maailman.
”Viime vuonna käsittelimme bulkkitavaraa noin 2,6 miljoonaa tonnia. Näillä näkymin tuo luku tulee ylittymään tänä vuonna”, sanoo Inkoo Shippingin ahtauspäällikkö Jani Klingberg.

Miten iso saadaan näyttämään pieneltä? Honkajoki Worksin valmistama 15 kuution kärkikippaava kauha saa suurenkin pyöräkuormaajan tuntumaan pieneltä. Tässä peruskoneena Volvon 27-tonninen L180H.

Yrityksellä on kymmenkunta pyöräkuormaajaa, pääosin yli 25-tonnisia. Juuri näihin koneisiin hankittiin kilpailutuksen päätteeksi keväällä kolme 15 kuutiometrin kärkikippaavaa kauhaa. Pyöräkuormaajien lisäksi Inkoo Shipping operoi Inkoon satama-alueella trukeilla sekä parilla Mantsisen ja Fuchsin sekä yhdellä MultiDockerin materiaalinkäsittelykoneella. Konekantaan kuuluu myös muutamia kiskoilla kulkevia satamanostureita. Lisäksi Kantvikin satamassa on käytössä kolme Mantsista.

Henkilökuntaa on viitisenkymmentä, joista noin puolet koneenkuljettajia. Sataman konetöiden lisäksi Inkoo Shipping hoitaa laivanselvityksiä koko Suomen alueella. Laivanselvittäjä toimii laivan edustajana maissa järjestäen alukselle kaiken tarvittavan muonituksesta ja muista materiaali- sekä palvelutarpeista aina lastin purkuun ja lastaukseen.

Honkajoki Worksin miehet kävivät paikanpäällä katsastamassa, millaisiin töihin uudet kauhat päätyivät. Toimitusjohtaja Toni Laitolahti (vas.) ja myynnistä vastaava Timo Vähäsantanen sekä Inkoo Shippingin Jani Klingberg (valkoinen kypärä).

Uusiutuvan energian keskus
Inkoon satama-alueella on varastoituna niin puuhaketta kuin pellettiä. Osa siitä tulee paikalle laivalla ja osa tuotetaan paikanpäällä. Aliurakoitsijat käyvät aika ajoin tekemässä hakekasaa suurtehohakkureilla. Näistä kasoista sitten lastataan tavaraa hakeyhdistelmiin, jotka kuljettavat sen Etelä-Suomen polttouunien ruuaksi. Uusien 15 kuution kauhojen myötä lastaustapahtuma nopeutuu huomattavasti.

Hankinnan yhteydessä myös ostaja pääsi vaikuttamaan tuotteen teknisiin ratkaisuihin, kuten kauhan mittoihin, käytettäviin ainesvahvuuksiin ja sylintereihin. Kyseisiin kauhoihin päädyttiin sijoittamaan päätyvaimennetut sylinterit, jotka vakauttavat kauhaa ja nopeuttavat työskentelyä. Inkoo Shippingin kauhat ja muut työlaitteet sopivat ristiin kaikkiin talon pyöräkuormaajiin saman pikakiinnikkeen (Volvo) johdosta.

Kauhan niveltappien rasvanipat on koottu kiinnikerungon taakse, suojaisaan paikkaan. Näin rasvaus onnistuu ”kuupan” ollessa alhaalla. Se lisää työturvallisuutta. Nippoja on molemmin puolin kolme kappaletta.

Kärkikippaava kauha
Uusien kauhojen tilavuudeksi valittiin lopuksi 15 kuutiometriä. Isompaakin kokoa harkittiin. Kärkikippausominaisuuden myötä saadaan enemmän tyhjennyskorkeutta ja muutoinkin tyhjennys korkealle helpottuu. Tämä seikka korostuu juuri hakeautojen jatkuvassa täytössä.

Pikakiinnitteisen kauhan omapaino on noin viisi tonnia. Kulutusosat ovat Hardox-kulutusterästä. Pulttikiinnitteinen lisäterä on valmistajan mukaan niin sanottu käännettävä säästöterä, joka lisää kustannustehokkuutta. Kauhan selkäpinnan rei’itys auttaa näkemään suuren ”kuupan” läpi. Työturvallisuus on huomioitu sijoittamalla kauhan tappien rasvausnipat (3+3 kpl) kiinnikerungon selkäpintaan. Näin rasvaus onnistuu ilman, että kauhaa tarvitsee kipata yläasentoon. Aina kun jotain on ylhäällä, on olemassa onnettomuusvaara. Nyt sitä ei ole. Helpossa paikassa olevat nipat tulevat myös rasvattua useammin, joten kauhan käyttöikä pitenee.

Haketta kuormattaessa kauhaan saadaan noin 6,5 tonnia hyötykuormaa ja pellettiä käsiteltäessä reilut 10 tonnia.

Päätyvaimennetut kippaussylinterit ovat suojassa kiinnikerungon sisällä. Siten ne eivät kolhiinnu kuormattaessa lavan reunoihin.

Työlaitteita Honkajoelta

Nyt luovutetut 15 kuution kauhat ovat kauttaaltaan Honkajoki Worksin suunnittelemia ja ne on valmistettu Honkajoella.
”Valmistamme tämän kokoluokan kauhoja kymmenkunta vuodessa”, sanoo Honkajoki Worksin Timo Vähäsantanen. Kotimaisuusastetta täydentävät suomalaisvalmisteiset hydrauliikkasylinterit.
Honkajoki Worksin tuotanto-ohjelmaan kuuluu runsas valikoima kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien erilaisia työlaitteita.
”Yksi yrityksemme päävahvuuksista on oma tuotesuunnittelu ja osavalmistus, jolla pystymme takaamaan asiakkaille oikeanlaiset työvälineet”, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Toni Laitolahti lopuksi.


Koneenkuljettaja Daniel Hinderssonin mukaan uusi kärkikippaava kauha on tukeva konstruktio. Se ei huoju eikä väänny kuormauksen missään vaiheessa.


Lue seuraavaksi