Uutiset

Kuljetuskalusto

Faymonville-kalustoa erikoiskuljetuksiin

Faymonville Wingmax

Car Office Roponen Oy on toimittanut AT Special Transport Oy:lle uutta Faymonville-erikoiskuljetuskalustoa. Kauppaan kuului kuusi tuulimyllyjen siipien kuljetukseen tarkoitettua Wingmax-perävaunua sekä täydennyksiä AT Special Transportin Combimax-kalustoon.

Jo vuosia on ollut havaittavissa, että tieverkostolla kuljetettavat kookkaimmat kappaleet ovat yhä suurempia. Teollisuuden rakennusprojekteissa laitokset pyritään kokoamaan mahdollisimman suurista kokonaisuuksista, jotka valmistetaan muualla kuin lopullisessa sijaintipaikassa. Vallitseva trendi edellyttää yhä suorituskykyisemmän kuljetuskaluston käyttämistä.

”Teollisuudelle on edullisempaa valmistaa tuotteet mahdollisimman pitkälle omissa toimitiloissaan. Siksi kuljetettavat kappaleet kasvavat koko ajan. Se haastaa tietysti kuljetusliikkeet ja ajoneuvovalmistajat”, kuvailee yrittäjä Pekka Roponen Car Office Roponen Oy:stä.

Lisää Combimax-moduleita

Runsaat puolitoista vuotta sitten AT Special Transport hankki ensimmäiset Faymonville Combimax -akselilinjat, -hanhenkaulat ja -kuormatilarakenteet. Huhtikuun lopulla Kokkolaan saapui lisää Combimax-tuotteita, vielä edellistä hankintaa enemmän.

AT Specialtransport
Aiemmin keväällä AT Special Transportin Combimax-kalustolla kuljetettiin 195 tonnin painoinen syöttövesisäiliö Virossa. Kokoonpanossa oli 26 akselilinjaa, joista 24 oli käytössä. Toisinaan kuljetus edellyttää perävaunulta riittävää pituutta. Varsin usein se on optimaalisinta saavuttaa akselipaketilla, jonka pyörät ovat oikean painojakauman vuoksi kuitenkin ylösnostettuina.

Tällä hetkellä AT Special Transportin Faymonville Combimax -kalustossa on viisi hanhenkaulaa, samoin viisi Add-On-Beam-jatkopalkkia, yksi jatkettava kehto sekä yhteensä 49 akselilinjaa. Niistä voidaan yhdistellä
 sopivia kokoonpanoja tarpeen mukaan.

”Raskaalle kalustolle on yhä enemmän kysyntää, ja kuljetettavat kappaleet ovat yhä aiempaa suurempia. Siksi päätimme hankkia lisää moduuleita Combimaxiin, jonka olemme todenneet meille hyvin sopivaksi tuotteeksi”, sanoo Jonas Ahola, AT Special Transport Oy:n toimitusjohtaja.

Aholan mukaan Combimax sopii hyvin noin 100–250 tonnin kuormien kuljettamiseen, ja koska se on omapainoltaan kevyt, kokoonpanot pysyvät kohtuullisen kokoisina raskaissakin kuljetuksissa.

Jonas Ahola ja Pekka Roponen
Jonas Aholan (vas.) mukaan kaluston pitäminen mahdollisimman tuoreena parantaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Pekka Roposen asiantuntemus ja palvelu saa Aholalta kiitosta.

”Se on lisäksi yksinkertainen ja siten luotettava. Kulloinkin tarvittavan yhdistelmän kokoonpano on helppoa moneen muuhun tuotteeseen verrattuna”, Ahola jatkaa.

Wingmax-uutuusperävaunu

Kiivas tuulivoimaloiden rakentamisen tahti on tarjonnut työtä myös erikoiskuljetusten suorittajille. Myös tällä sektorilla kuljetettavien kappaleiden koko on jatkuvasti kasvanut. Tuulimyllyjen runkorakenteitten, voimalayksiköiden ja niitä käsittelevien nostureiden kuljetukset edellyttävät raskaskuljetuskalustoa. Myllyjen siivet taas ovat kymmenien metrien pituisia ja verraten herkkiä kuljetettavia, joten nekin tarvitsevat oikeanlaiset kuljetusvälineet.

Tuulimyllyjen siipien kuljettamista varten AT Special Transport hankki kuusi uudenlaista Faymonville Wingmax -perävaunua. Kuten nimestä voi päätellä, perävaunumalli on suunniteltu nimenomaan tuulimyllyjen siipien kuljettamiseen.

Wingmax on neljällä pendeliakselilla varustettu jatkettava puoliperävaunu, joka perusmitassaan on 20,85 metrin pituinen. Vaunun teleskooppijatko on neliosainen, ja täyteen mittaan pidennettynä perävaunulla on mittaa huikeat 69,65 metriä!

”Tuulimyllyn siipi kiinnitetään tyvestään vaunun etupäähän. Takapäässä sitä ei voi kiinnittää määräänsä kauempaa kärjestä, jotta se kestää kuljetuksen rasitukset. Siivet ovat jo yli 80 metriä pitkiä, joten näin pitkät vaunut ovat tarpeen. Meillä kuljetuksen kokonaismitta ylittää jo 90 metriä”, Jonas Ahola kertoo.

Faymonville Wingmax
Täyteen pituuteensa jatkettu perävaunu voi epätasaisessa maastossa ottaa keskeltä maahan kiinni. Wingmaxissa etupäätä voi tarvittaessa nostaa 1 700 mm normaalista ajoasennosta. Taka-akseleissa jousituksen liikevara on 600 mm.

Lähes 70 metriä pitkän vaunun vetotapin ja taka-akseleiden välille mahtuu helposti maastonmuotoja enemmän kuin Maamme-laulun sanoituksessa mainitaan. Siksi vaunun etupäätä voidaan hydrauliikan avulla nostaa 1 700 millimetriä ja laskea 380 mm. Ohjattavien taka-akseleiden jousituksen liikevara on 600 mm.

Vaunun takaosassa tuulimyllyn siipi kiinnitetään erityiseen telineeseen, joka tarvittaessa liikkuu pituussuunnassa kiskoja pitkin. Järjestely mahdollistaa vaunun pituuden muuttamisen rajoitetusti myös kuormattuna. Kiskorakenne voidaan tarvittaessa poistaa, jolloin perävaunua voidaan käyttää tavanomaisen pokatun ja jatkettavan perävaunun tapaan.

Ei pihan koristeeksi

Uudet perävaunut tarvitsevat tietysti vetoautoja. Uusia neliakselisia raskasvetureita onkin AT Special Transportille tulossa kuusi kappaletta, kunhan ne valmistuvat Scanian Laxån yksiköstä. Kalustoinvestointi on merkittävä, mutta Jonas Ahola sanoo, että kaikki tulevat tarpeeseen.

”Ei näitä pihan koristeeksi hankita”, hän päättää.Lue seuraavaksi