Uutiset

Kuljetuskalusto

Fassi nostaa tekijät ja tarvikkeet Elveran työkohteissa

MAN Elvera

Artikkelikuva: Runsas maavara, neliveto, karkeakuvioiset renkaat ja ykköspyöräasennus taka-akselillakin kertovat vakuuttavasti, että Elveran MAN TGM on puhdasverinen maastokuorma-auto.


Sähköverkon rakennus- ja kunnossapitotehtävissä työryhmän ajoneuvolla on tärkeä rooli. Se kuljettaa työntekijät, työvälineet ja tarvikkeet työkohteeseen. Autoon asennetut varusteet ja työlaitteet luovat edellytykset sujuvalle ja turvalliselle työskentelylle, ja varsin usein auto toimii myös taukotilana ja toimistona.

Elvera Oy kuuluu Suomen suurimpien verkosto- ja infrapalvelualan toimijoiden joukkoon. Yhtiö rakentaa ja ylläpitää sähkö-, vesi- ja lämpöverkkoja eri puolilla Suomea. Yhtiön pääkonttori on Mikkelissä.

Mikkelissä Elveran verkostomestarina työskentelevä Timo Viskari kertoo, että verkostorakentamisessa ja -ylläpidossa tarvetta on monenlaisille ajoneuvoille. Kokonaistaloudellisuus ja tarkoituksenmukaisuus ovat tärkeitä.

”Rakennamme ja ylläpidämme sähköverkkoa Mikkelin ympäristössä. Työkohteet ovat 5–75 kilometrin etäisyydellä toimipisteestä, joten aina ollaan autolla liikkeellä. Autokalusto on monipuolista, ja ajoneuvoja on yhteensä noin 40”, kertoo verkostomestari Timo Viskari.

Yksi Mikkelin toimipisteen autoista on viime vuoden lopussa käyttöön otettu MAN TGM 13.290 4×4. Auto on yksi neljästä samanlaisesta, jotka Savon Rekkahuolto Oy (SRH) on varustanut omaa tuotantoaan olevalla sähkölaitoskäyttöön räätälöidyllä kaksikerroslavalla sekä Fassi F125 -nosturilla.

”Meidän toimintaympäristössämme puhumme isosta autosta. Sillä pystyy tekemään käytännössä kaikki työt, mutta nelivetoinen maastoauto voi olla turhan järeä joihinkin tehtäviin. Joissakin tapauksissa on taloudellisempaa, että asentajat käyvät kohteessa pakettiautolla. Siksi on hyvä, että käytettävissä on sopivasti monenlaisia autoja”, Viskari sanoo.

Fassi henkilönostovarustuksella

Sähköverkon rakentamis- ja kunnossapitotöissä nosturi on yhä tärkeämmässä roolissa. Sitä käytetään paitsi varusteiden ja laitteiden, entistä enemmän myös henkilöiden nostamiseen.

Elveran uudet MAN:t on varustettu Grutech Oy:n maahantuomilla Fassi F125A.2.25 xe-dynamic -nostureilla. Viisi hydraulista jatketta takaavat ulottuvuuden vaakasuunnassa 13,95 metrin päähän, jossa nostokyky on 580 kilogrammaa.

Vakaudesta huolehtivat XXL-tukijalat, joiden kääntömekanismissa on kaasujousikevennys, sekä kiinteät lisätukijalat lavan etuosan kohdalla. Lisäksi nosturi on varustettu Fassi Platform Stability Control (PSC) -valmiudella, eli siinä on soveltuvin osin valmius kahden hengen henkilönostokorille EN280-standardin mukaisesti.

Auton vakiomiehityksen Pekka Kähäri ja Antti Rahikainen kertovat, että nostokori on monissa työtehtävissä verraton työväline, mutta tolppakenkiä ei kuitenkaan jätetä pois matkasta.

Antti Rahikainen (nostokorissa) ja Pekka Kähäri työskentelevät asentajina Elvera Oy:n Mikkelin toimipisteessä. Vuoden alusta saakka heillä on ollut käytössään 12,5 tonnimetrin Fassi-nosturilla varustettu MAN TGM 13.290 4×4 -kuorma-auto.

”Joissain töissä täytyy nosturilla nostaa tavaraa ja samalla täytyy olla tolpassa tekemässä asennusta. Ja ammattilainen kipaisee tolpassa tolppakengillä paljon vikkelämmin kuin nostimella”, Rahikainen valaisee asiaa. ”Toisaalta rakennusten seiniin tehtävissä asennuksissa kori on välttämätön ja esimerkiksi katkenneen johtimen liittäminen onnistuu oikein mainiosti korista työskennellen.”

Nosturin varusteisiin kuuluva, hydrauliikan ryhmäpikaliittimellä varustettu koura saa Elviran asentajilta kiitosta. ”Raivaustöissä ja uusien tolppien varustelussa se on verraton apulainen”, Pekka Kähäri sanoo.

”Nosturi on tarkka ja miellyttävä käyttää”, tiivistää Antti Rahikainen, jolla on kokemusta autojen nostureista paitsi Eleveran työntekijänä, myös aiemmalta työuralta puutavara-auton kuljettajana.

Maastokelpoinen MAN

Elveran uudet MAN:t ovat jo ulkoapäin helposti tunnistettavissa tarkoin käyttötarkoituksensa mukaisesti varustelluiksi. Neliveto, karkeakuvioiset maastorenkaat ja korkea maavara kielivät siitä, että tarkoitus on päästä tarvittaessa pitkällekin maastoon.

”Aiemmin meillä oli käytössä takavetoinen auto, ja vaikka silläkin pääsi yllättävän hyvin, on tämä aivan toista maata”, Kähäri sanoo, ja jatkaa, että tiukan paikan tullen avuksi voi ottaa auton keulalla olevan vinssin. Vinssi saa käyttövoimansa nosturin hydrauliikasta, ja sitä ohjataan nosturin kauko-ohjaimella. ”Kävely- ja hiihtokilometrit vähenevät aikaisempaan verrattuna”, hän arvelee.

Elveran autojen Fassi-nostureissa on EN280-standardin mukainen valmius henkilönostokorin käytölle. Vetokita ja siihen kytkettävä vetokuulavarustus mahdollistavat erilaisten perävaunujen ja hinattavien laitteiden vetämisen. Kaasujouset helpottavat tukijalkojen kääntämistä ajoasentoon.

”Tässä on etuakselilla paraabelijouset ja takana ilmajouset. Hyvin etenee maastossa, ja silti ajo-ominaisuudet ja mukavuus kaikenlaisilla teillä ovat hyvät. Kokemusta on sellaisistakin autoista, joissa näin ei ole”, sanoo Rahikainen. Vikapäivystyksessä työpäivät voivat olla pitkiä ja vaativia, eikä siihen turvallisuudenkaan takia lisäkuormaksi kaivata jännityksentäyteistä kotimatkaa.

Koska ohjaamoa käytetään myös tauko- ja toimistotilana, on niin sanottu makuuohjaamo perusteltu valinta. Vuodetta ohjaamossa ei kuitenkaan ole, vaan sen tilalla on erilaisia säilytystiloja, kuten asiakirjalaatikosto. Lisää lämmintä tilaa on lavarakenteessa, johon on loihdittu erillislämmittimellä toimiva kaappi varusteiden kuivattamista varten.

Viisijatkoisella puomilla ulottuvuutta on noin 14 metriä. Kahden hengen nostokorilla voi työskennellä täydellä ulottuvuudella, ja vakaudesta huolehtii Fassi PCS -järjestelmä.

Pitkäaikainen työkalu

Tutustumisen kohteena olleen MAN:n kaltaiset ajoneuvot eivät kuorma-autoina ole kaikkein halvimpia hankintoja, etenkään saman kokoluokan muihin autoihin verrattuna. Säntillinen ylläpito ja maltillinen kilometrikertymä pitävät ajoneuvot melko pitkään liikenteessä. Siksi investoinnin yhteydessä on tarkasti mietittävä, että auto ja sen päällirakenteet vastaavat parhaalla mahdollisella tavalla nykyhetken ja myös tulevaisuuden tarpeisiin.Lue seuraavaksi