Uutiset

Kuljetuskalusto

Ensimmäinen ADR-normit täyttävä Disab-tyhjiöimulaite Suomeen

Porvoossa toimiva MAP Oy on toimittanut ADR-vaatimukset täyttävän tyhjiöimulaitteen asiakkaalleen. Normit täyttävä Disab Centurion P30 ARD -imulaite on asennettuna Volvo FMX 540:n päälle ja kokoonpano tulee Hettula Oy:n käyttöön Kittilään. Syyskuun alussa asiakkaalle Porvoossa luovutettu laite matkasi Kittilään Oulussa toimivan maalarin kautta. Siellä ajoneuvon kylkeen taiotaan Hettula Oy:n autoille tyypillinen Lapin ilme.

Suomen ensimmäinen ADR-normit täyttävä, tyhjiöimulaitteella varustettu imuauto tässä vielä tehtaan väreissä. Kotimatkallaan Porvoosta Kittilään saa auto Oulussa Lappi-aiheisen meikin pintaan.

Pitkän päivätyön pesu- ja puhdistusalalla tehnyt MAP Oy:n Mikko Perokorpi on nyt toiminut konekaupan parissa jo kaksikymmentä vuotta. Myyntiuraa edelsi toimiminen urakoitsijana. Imuautoja oli parhaimmillaan 27 ja työkohteet sijaitsivat ympäri Suomen. Alan kontaktien ja tapojen tullessa tutuksi päätyi Perokorpi ruotsalaisten Disab-tyhjiöimulaitteiden maahantuojaksi ja jälleenmyyjäksi vuosituhannen alussa. Disabin lisäksi yritys edustaa niin ikään ruotsalaisia Danex-murskaimia, joita käytetään purkualalla.
Disab-laitteita on valmistettu jo yli neljäkymmentä vuotta ja Suomessakin niitä on ollut käytössä yli kolmekymmentä vuotta. Ensimmäisten joukossa maahantuotu imuauto on vielä tänäkin päivänä käytössä Harjavallassa. Kuluvana vuonna on Suomeen toimitettu jo viisi Disab-tyhjiöimulaitetta, kuten virallinen nimi kuuluu. Kuorma-auton päälle asennettuna siitä syntyy imuauto, jolla termillä kokoonpano paremmin työmailla tunnetaan. Mikko Perokorpi sanoo Suomessa olevan tällä hetkellä jo yli sata Disabin imulaitteella varustettua autoa. Vuosittain niitä toimitetaan tänne kahdesta viiteen kappaletta.

Maanlaajuinen huolto
MAP Oy huolehtii myynnin ohella Disab-laitteiden varaosista. ”Porvoon varastossa on riittävästi varaosia nopeaan toimitukseen, jotta Suomen kaikki Disab-imuautot pysyvät liikkeellä”, sanoo Perokorpi. Valmistaja edellyttää, että maassa on toimiva huoltopalvelu. Disabien huollot hoitaa Suomessa porvoolainen MAP Oy:n kanssa tiiviissä yhteistyössä toimiva Erikoiskalustohuolto EKH Oy. EKH:n Nicke Westerdahl hoitaa huoltojen lisäksi kaikki Disab-imulaitteiden käyttöönottokoulutukset, jotka kuuluvat aina yhden vuoden tuotetakuun ohella laitetoimitukseen. Nicke järjestää käyttäjille myöhempinä aikoina myös laitteiden kertauskoulutusta, mistä hän on saanut paljon kiitosta. Kertauksen avulla pyritään maksimoimaan laitteen hyöty sekä muistuttamaan miten kallis laite pidetään ehjänä. Toimituksien yhteydessä MAP Oy huolehtii kaikista tarvittavista viranomaishyväksynnöistä, kuten rekisteröinnistä sekä ADR- ja käyttöönottokatsastuksista. Kuorma-auto ja sen päälle asennettu tyhjiöimulaite liikkuvat tiellä kuorma-autoksi rekisteröitynä.

Vaarallisten aineiden siirtoon

Kaikki sulkuventtiilit ovat säiliön ohella valmistettu haponkestävästä AISI 316 -teräksestä. Letkut ja putket liitetään toisiinsa Disabin itse kehittämillä Disaflow-liittimillä. Ne ovat kestäviä ja tiiviitä.

Nyt luovutettu Disab Centurion P30 ADR -tyhjiöimulaite alustoineen on merkin ensimmäinen Suomeen toimitettu, vaarallisten aineiden kuljetukseen hyväksytty imuauto. Kokoonpano on hyvin pitkälle räätälöity asiakkaan vaatimusten mukaan. Käyttökohteita tällä erikoisautolla on runsaasti tarjolla. Vaarallisia aineita kuljettavien raskaan kaluston onnettomuuksissa tarvitaan myös ADR-normit täyttävä imuauto onnettomuuspaikan puhdistukseen ja kuljetettavan aineen, bulkkitavaran tai nesteen, edelleen siirtoon. Muita kohteita ovat kaivoksissa sekä teollisuudessa tehtävät puhdistukset tai siirrot. Vaarallisten aineiden ohella Disab Centurion P30 soveltuu toki perinteisten materiaalien kuten hiekan, saven, tuhkan, purun, hakkeen sekä Leca-soran imuun ja puhallukseen.

Volvo FMX 540:n päälle asennetun imulaitteen kaikki teräsrakenteet ovat haponkestävää AISI 316 -terästä. Säiliön tilavuus on 12 kuutiota ja se on kauttaaltaan haponkestävää terästä. Tässä laitteessa on imu-/puhallustoiminto materiaalien siirtoon. Saatavana on toki myös pelkällä imulla varustettuja laitteita. Ilmantuottoa syntyy 8500 kuutiota tunnissa Kaeser Omega 83 PV -alipainepumpulla. Käyttövoima otetaan kuorma-auton moottorilta Omsin välilaatikon kautta. Disabissa käytetään edelleen hihnoja toisiovedossa pumpulle. Veto tapahtuu kahdeksalla hihnalla, jotka myös tavallaan suojaavat pumppua häiriötilanteissa.

Käytettävyyttä ajateltu

Pitkät ruostumattomasta materiaalista olevat lokasuojat toimivat hyvänä laskutasona sekä kuljetusalustana varusteille. Letkuilla ja alumiiniputkilla on kaikilla omat paikkansa säiliön sivulla.

Kestävän materiaalin lisäksi laitteessa on paljon käyttöä helpottavia ja nopeuttavia ominaisuuksia. Pitkä imupuomi ja langaton radio-ohjaus lisäävät tehokkuutta. Ajoneuvon sivulla on pitkät ruostumattomasta materiaalista valmistetut lokasuojat, jotka toimivat samalla hyvänä laskualustana sekä välineiden kuljetuspaikkana. Letkuille ja alumiiniputkille on kaikille omat paikkansa säiliön sivulla tukevilla kiinnikkeillä. ADR-hyväksynnän myötä suodattimien tulee olla normaalia paremmat. Käytössä on 70 kappaletta antistaattista Goretex-materiaalista valmistettua sukkasuodatinta. Huomionarvoisia ovat myös sulkuventtiilit, jotka ovat kaikki valmistettu haponkestävästä AISI 316 -teräksestä sekä Disabin omat Disaflow-letkuliittimet. ”Liittimet ovat kestäviä ja liitos on aina tiivis”, muistuttaa Mikko Perokorpi.

Tunturi-Lappiin imuhommiin

Uutta laitetta vastaanottamassa vasemmalla Santtu ja Tuomas Hettula. Keskellä Disabin toimitusjohtaja Mats Lindskog ja oikealla myyntipäällikkö Ronny Lindbäck. MAP Oy:n Mikko Perokorpi (toinen oik.) huolehti kaikista järjestelyistä.

”Uusi tyhjiöimulaite on pitkän harkinnan tulos. Päätös hankinnasta tehtiin noin vuosi sitten, mutta sitä edelsi kiivas mietintä”, sanoo Hettula Oy:n Santtu Hettula. Hettula Oy on kittiläläinen perheyritys, jonka serkusten Santtu ja Tuomas Hettulan isoisä käynnisti jo vuonna 1959. Nyt yritystä johtaa toisessa polvessa Tuomaksen isä Pertti. Kuorma-autoilusta alkanut toiminta on kasvanut monimuotoiseksi palvelutarjonnaksi. Ensimmäiset loka-autot yritys hankki 1990-luvulla. Repertuaarissa on jätehuoltopalvelut kuljetuksineen, erilaiset loka-autotyöt kuten likakaivojen tyhjennykset, viemäreiden aukaisut, pesut ja kuvaukset sekä vaihtolava- ja lavettikuljetukset. Yritys on paljon mukana purkuhommissa ja oma hyötyjäteasema Kittilässä huolehtii alueen jätteiden kierrätyksestä. Poltettavaa jätettä on ajettu Ouluun säännöllisesti vuodesta 2012 lähtien. Yritys vuokraa myös jätekontteja, lavoja ja työmaakoppeja sekä jätepuristimia Tunturi-Lapin alueella. Kuorma-autoja on yksitoista, jotka kaikki ovat Volvoja. Muuta kalustoa on kaksi kaivukonetta ja yksi pyöräkuormaaja, Volvoja nekin.
Talon hinausauto, joka palvelee Falckin väreissä, on sekin Volvo. On joukossa sentään yksi muukin merkki edustettuna. Sinertävä Mercedes-Benz Vito -tilataksi on tuttu näky varmasti monelle Levin kävijälle. Vito toimii myös invataksina. Henkilökuntaa Hettula Oy:ssä on 14.
Nyt hankittu Disab on jo merkin toinen laite Hettuloilla. Ensimmäinen kuivaimurilaite tuli taloon vuonna 2008. ”Ylä-Lapin alueella ei ole aikaisemmin ollut ADR-normeja täyttävää imuautoa. Tämä on ensimmäinen”, sanoo Santtu Hettula joka oli Tuomas Hettulan kanssa vastaanottamassa uutta ajoneuvoa etelässä. ”Täältä auto jatkaa matkaa Ouluun maalarille ja lisäksi teemme hieman omaa lisävarustelua ennen kuin yhdistelmä on valmiina ansiotyöhön”, toteaa puolestaan Tuomas Hettula.
Hettula Oy:n ajoneuvojen tyylikkyydestä vastaa oululainen Kimmo Takarautio, joka on loihtinut valtaosaan Hettulan autoja ja koneita Lapin aiheisia maalauksia. Kynäruiskulla maalatut autot ovat itse asiassa pyörillä kulkevia taideteoksia. Sellainen myös uudesta Volvo FMX 540:n ja Disab Centurion P30:n yhdistelmästä tulee. Piristävä näky arjen harmauteen.

Imutehoa Ruotsista

Säiliön kyljessä on valmiina paikat tarvittaville kilville, kun kuljetetaan vaarallisia aineita.

Etelä-Ruotsissa toimiva Disab Ab on valmistanut imulaitteita jo yli neljäkymmentä vuotta. ”Alusta alkaen vain imulaitteita tehnyt yritys tuottaa nykyään vuosittain noin neljäkymmentä isoa tyhjiöimulaitetta”, sanoo toimitusjohtaja Mats Lindskog Disabilta. Tuotannossa ollaan paljon yhteistyössä eri autovalmistajien kanssa. Disab-imulaitteet eivät ole merkkisidonnaisia, vaan ne ovat asennettavissa minkä tahansa autonvalmistajan rungon päälle. Imulaitteet asennetaan pääsääntöisesti kolme- tai neljäakselisiin kuorma-autoihin. Tarjolla on myös puoliperävaununa käytettävä malli.
Disab hankkii osat alihankkijoilta ja komponenttien toimittajilta. Laitteet kootaan ja asennetaan alustoilleen kaikki itse. Kokoonpanoa ja varustelua seuraa tarkka ja vaativa testaus ennen kuin laitteet ovat valmiina toimitettavaksi asiakkaille. Henkilökuntaa Disabilla on yli 50.
Tuotannosta menee nykyisin noin 75 prosenttia vientiin. Kohdemaita ovat Suomi, Norja, Englanti, Tanska, Saksa ja muutamat Lähi-Idän maat. Asiakkaat ovat pääosin urakoitsijoita. ADR-normit täyttäviä laitteita on tehty jo jonkin aikaa ja uusimpana mallina on juuri tulossa ATEX-normit täyttävä imulaite. Se mahdollistaa räjähdysvaarallisten aineiden käsittelyn. ”Näitä laitteita on jo menossa Venäjälle, Puolaan ja Lähi-Itään”, sanoo lopuksi Mats Lindskog.

Hettula Oy:n ajoneuvot erottuvat joukosta tyylikkäillä maalauksillaan. Lappi-aiheiset taideteokset koristavat autojen kylkiä. Ne ovat varmasti tuttuja monille Lapin kävijöille ja tietenkin lappilaisille.

Lue seuraavaksi