Uutiset

Kuljetuskalusto

Ekeri tavoittelee ilmastoneutraalia tuotantoa

Daniel Asplund

Oy Ekerin Ab:n pitkäaikainen ilmastositoumus jatkuu, ja nyt kestävän kehityksen työssä on saavutettu seuraava virstanpylväs, kun Pedersören Kolpissa sijaitsevasta tehtaasta tuli ilmastoneutraali. Ekeri esittelee tätä suurta edistystä Pohjoismaiden suurimmilla kuljetusmessuilla, Elmia Lastbil 2022 -tapahtumassa, joka järjestetään Jönköpingissä 24.–27. elokuuta.

Pohjailmastoneutraalille tehtaalle luotiin jo vuonna 2007, kun Ekeri päätti siirtyä hakelämmitykseen. Sen jälkeen yritys on muun muassa vähentänyt sähkön ja polttoaineen kulutustaan, sekä siirtynyt käyttämään vain vihreää sähköä. Viime aikoina Ekeri on myös entistä enemmän siirtänyt painopistettään biopolttoaineisiin minimoidakseen omien ajoneuvojensa ja koneidensa päästöt.

Vaikka Ekeri onkin jo useiden vuosien ajan toteuttanut erilaisia ilmastotoimia, aiemmin on ollut vaikeaa arvioida tehtyjen muutosten vaikutuksia. Kun yritys sai tänä kesänä päätökseen konsulttivetoisen The Greenhouse Gas Protocolin (GHG) mukaisen arviointiprosessin, yritys sai selkeämmän kuvan omasta ilmastojalanjäljestään.

GHG-protokolla on maailman laajimmin käytetty standardi kasvihuonekaasupäästöjen laskennassa ja raportoinnissa. Ekerille se on ollut arvokas työkalu paitsi ilmastojalanjäljen kartoittamiseen, myös sen näkemiseen, millä toimilla ympäristövaikutuksia voitaisiin vähentää ja kompensoida.

”Haluamme jättää terveen planeetan tuleville sukupolville, ja päästölaskelmat ovat auttaneet ja motivoineet meitä tavoittelemaan ilmastoneutraaliutta. Ympäristöasioiden parissa työskennellessä ei ole mitään syytä toimia umpimähkäisesti”, Ekerin Quality and After Sales Manager Daniel Asplund toteaa.

Jäljelle jäävät ympäristövaikutukset kompensoidaan

Ekeri on laskenutScope 1:n ja 2:n GHG-protokollan mukaan. Scope 1 ja 2 tarkoittavat, että yrityksen tulee selvittää ja kompensoida omien ajoneuvojensa, tuotantonsa ja tehtaansa suorat päästöt sekä lämmityksen ja sähkön käytön välilliset päästöt. Ekeri on siten yksi ensimmäisistä yrityksistä sekä alueella että toimialallaan, joka voi olla ylpeä ilmastoneutraalista tuotannostaan.

”Näemme Kolpin tehtaallamme tärkeänä elää tasapainossa luonnon kanssa. Tuotantoyksikkömme on kauniisti metsän ja peltojen kehystämä, joten joka kerta ikkunasta ulos katsoessaan mieleen muistuu luonto, jota meidän on suojeltava. Siksi tuntui järkevältä kompensoida jäljelle jäävät 94 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia istuttamalla uutta metsää, Asplund sanoo.Lue seuraavaksi