Uutiset

Kuljetuskalusto

Daf XD – hyvät näkymät

Daf XD -jakeluauto

Paccar-konserniin kuuluva Daf esitteli vuonna 2021 täysin uudet kaukoliikenteeseen suunnitellut mallit XF, XG ja XG+. Jo tuolloin arveltiin, että alemmas sijoitetulla ohjaamolla varustettu malli olisi valmisteilla. Helmikuussa tehdas vahvisti arvelut oikeiksi, ja syyskuun lopussa IAA-messuilla paljastettiin virallisesti verhon alta Daf XD, joka sai saman tien myös kansainvälisen Vuoden Kuorma-auto 2023 -tunnustuksen.

Jo ensinäkemällä uuden Daf XD:n tunnistaa kuuluvaksi valmistajan uuden sukupolven mallistoon. Yhdennäköisyys XF- ja XG-mallien kanssa on ilmeinen. XD:n ohjaamo on kuitenkin 17 senttimetriä matalampi kuin isommissa sisarmalleissa.

XD ja XF sekä niiden maansiirtokuljetuksiin tarkoitetut versiot XDC ja XFC korvaavat melko pitkään tuotannossa olleen monipuolisen CF-malliston.

Daf XD -jakeluauto
XD:n ohjaamo on matalalla, ja sinne kiivetään kahden askelman portaikkoa pitkin. Askelmien alapuolen soisi olevan avoimempi, sillä varsinkin alemman askelman kuviointi tukkeutui lumesta melko nopeasti tehden siitä liukkaan.

Aluksi 11-litraisena

Alkuvaiheessa Daf XD on tarjolla Paccar MX-11 -moottorilla. Nimensä mukaisesti se on iskutilavuudeltaan noin 11-litrainen, ja tarjolla viitenä tehoversiona, joista kaksi on uusia. Maahantuojan esittelyautoon oli valittu valikoiman keskimmäinen eli 270 kW:n (367 hv) versio, jolloin mallimerkintä on 370.

Vääntömomenttia moottorissa on 1 800 Nm mukavan laajalla käyntinopeusalueella 900–1 400 r/min. Suurimmalla eli suoralla vaihteella vääntömomenttia on käytettävissä vielä 150 Nm lisää. Jos auto varustetaan ylivaihdevaihteistolla, on korkeampi vääntömomentti käytössä kahdella suurimmalla vaihteella.

Odotettavissa on, että pienempi, 6,7-litrainen Paccar PX-7 -moottori tulee jollakin aikataululla valinnaiseksi voimanlähteeksi XD-malliin. Sen sijaan 13-litraista konetta kaipaavan on valittava ohjaamoltaan hieman korkeampi XF, joka on nyt saatavana myös lyhyellä päiväohjaamolla.

Vaihteistona Daf XD:ssä on automatisoitu ZF TraXon. Koeajoauton 12-nopeuksisen vaihteiston suurin vaihde oli suora, myös ylivaihteellinen vaihtoehto on tarjolla. Vaihteiston ja moottorijarrun hallinta tapahtuu ohjauspylvään oikealla puolella olevasta viiksestä, jonka toiminnat ovat aika tavalla samanlaiset, kuin valtaosassa muissakin uusissa kuorma-autoissa.

Daf:n tapauksessa ohjauspylvään kummallakin puolella olevat viikset ovat reilun kokoiset, ja ainakin uutena niiden käyttäminen edellyttää määrätietoisia otteita. Aivan pienestä hipaisusta ei tapahdu mitään, ja ehkä hyvä niin.

Täysin uusi ohjaamo

Daf XD:n ohjaamosta on helppo huomata sukulaisuus XF- ja XG-malleihin. XD:n esittelyn myötä Daf esitteli uudet päiväohjaamot, jollainen siis tuli saataville myös XF-malliin. Päiväohjaamossa on pituussuuntaista väljyyttä, sillä edessä on hyödynnetty samaa, EU-säädösten sallimaa 160 millimetrin mittaista aerodynaamista muotoilua, kuin isommissakin ohjaamoissa, ja takana ohjaamo jatkuu yhtä pitkälle kuin sen alla oleva moottori.

Daf XD
XF-mallin on päiväohjaamon lisäksi tarjolla makuuohjaamot normaalilla ja korotetulla katolla.

Sisällä tilavuuden huomaa siitä, että kuljettajan istuimen säätövarat ovat reilut ja silti istuimien taakse jää mukavasti tilaa.

Kojetaulu, jonka kiiltävän mustaan etupintaan infonäyttö on integroitu miltei saumattomasti ja mittariston tehtäviä hoitava kuljettajanäyttö upotettu, on seesteisen tyylikäs. Yhdessä mattahopeisten yksityiskohtien kanssa kokonaisuus tuo helposti mieleen edustusluokan henkilöautot.

Daf XD -jakeluauto
Näkymät Daf XD:n kuljettajan paikalta ovat hyvin samanlaiset, kuin XF- ja XG-malleissa. Moottoritunnelin korkeuden takia erilaisia säilytystiloja ei ole yhtä runsaasti. Ohjauspyörän säädöt ovat laajat.

Rauhallista kokonaisuutta ei ole onneksi saavutettu sillä, että perinteiset, tuntoaistiin perustuvan palautteen antavat katkaisijat ja säätimet olisi korvattu kosketusnäytöstä kaivettavilla toiminnoilla. Näpyteltävää ja kierrettävää on yhä kuljettajan ovessa, kojetaulussa, kattopaneelissa ja ohjauspyörässä. Infonäyttö tottelee säätimien lisäksi myös kosketusta.

Verraton näkyvyys

Näkyvyys XD:n kuljettajan paikalta on ensiluokkainen. Matalalla oleva ohjaamo, suuret ikkunapinnat ja matkustajan oven lisäikkuna avaavat hyvin näkymiä. Vaikka oikeanpuoleinen ovi on melkein yhtä ikkunaa, Daf on onnistunut tekemään ylemmästä ikkunasta alaspäin avautuvan. Ei se täysin avaudu, mutta kyllä aukosta ääni kuuluu – kumpaankin suuntaan. Kuulohavainnot ovat joskus kuljettajalle tärkeitä.

Daf XD -jakeluauto
Matkustajan oven lisäikkuna avaa näkymiä aivan auton viereen. Ilman ikkunaa vieressä oleva henkilöauto ei näkyisi kuljettajan paikalle.

Peilit olivat esittelyautossa perinteiset, ja ne saavat hyvän arvosanan. Etu- ja ramppipeili on vakiona korvattu laajakulmakameralla ja näytöllä, jonka näkymä oikeanpuoleiseen A-pilariin sijoitetulla näytöllä on laaja, mutta aluksi hieman vaikeasti tulkittava. Muilta osin Daf Digital Vision System -kamerapeilijärjestelmä on valinnaisvaruste.

Daf XD -jakeluauto
Oven lisäikkunan sisäpuolen ruutu voidaan irrottaa helposti ruutujen puhdistamista varten.

Selkeästi talvikelissä

Daf:n maahantuojan, Nordic Truck Centerin kanssa oli sovittu, että sivusta avattavalla, 8,6 metriä pitkällä Fokor-korilla ja Zepro-takalaitanostimella varustettu esittelyauto koeajetaan siirtämällä auto Vantaalta Seinäjoelle asiakkaiden tutustuttavaksi. Käytännön syistä matka ajoittui niin sanotusti virka-ajan jälkeen, eli käytännössä pimeään aikaan. Sekös antoi hyvän tilaisuuden arvioida Daf:n valoja.

Aikanaan Daf toi ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana led-ajovalot markkinoille, ja tietysti nytkin oltiin liikkeellä ledien valossa. Nordic Truck Centerin myyntipäällikkö Hannu Timonen kertoo, että esittely-XD jätettiin tarkoituksella ilman lisäkaukovaloja, jotta koeajajat voisivat arvioida helposti vakiovalot.

Daf:n mittariston tietomäärää saa helposti säädettyä ohjauspyörän rullasäätimestä.

Hyvin vakiovaloilla ainakin joulukuussa pärjäsi. Lähivalot ovat hyvät ja kaukovaloillakin kantama on kelvollinen, eikä lisäkaukovaloja välttämättä tarvita. Auton pääasiallinen työtehtävä vaikuttaa siihen, onko lisävaloihin tarpeen sijoittaa.

Koeajon aikana vallitsi Ilmatieteenlaitoksen mukaan huono tai erittäin huono ajokeli. Sivuvastaisessa kovassa tuulessa ja ajoittaisessa lumisateessa tehty taival tuotti auton oman ajotietokoneen mukaan 21,3 litran keskikulutuksen sadalle kilometrille pääosin vakionopeussäädin päällä ajettuna. Aivan koko 350 kilometrin matkaa ei valtaväylillä ajettu, vaan matkalla poikettiin myös taajamiin. Kuormaa ei autossa ollut. Seesteisemmällä säällä kulutus olisi luultavasti ollut selkeästi alhaisempi.

Vallinneessa kelissä Daf taittoi matkaa kiitettävän vakaasti. 5,7 metrin akselivälillä on tietenkin vakauttava vaikutus, mutta siltikään rajut tuulenpuuskat eivät aiheuttaneet erityisiä sydämen tykytyksiä.

Risteyksissä ja kadunkulmissa huomio kiinnittyi ohjauksen hieman vaisuun palautukseen. Käännöksen jälkeen rattia sai aivan reilusti pyörittää takaisinpäin. XD:n kaltaisessa autossa palautus voisi olla ponnekkaampi.

Daf XD -jakeluauto
Kilon Osuus-Auton kuljettaja Liina Mets sai koeajaa Daf XD:n omassa työssään. Päällimmäisenä huomiona oli hyvä näkyvyys, ja muutenkin auto tuntui hänestä hyvältä.

Kolmen vuoden takuu

Daf XD on varteenotettava vaihtoehto sellaisiin kuljetustehtäviin, joissa hyvä näkyvyys ja matala nousukorkeus ohjaamoon ovat tärkeitä. Päiväohjaamon lisäksi tarjolla olevat normaali- ja korkeakattoinen makuuohjaamo laajentavat käyttöaluetta myös kaukokuljetuksiin, jos yhdistelmäpainot pysyvät maltillisina.

Daf-kuorma-autojen saatavuus on hyvä, ja ehdoton valttikortti on kolmen vuoden tai 500 000 kilometrin takuu.

Daf XD:n Paccar MX-11 moottorivaihtoehdot:

  • 220 kW / 299 hv / 1 350 Nm
  • 251 kW / 341 hv / 1 550 Nm
  • 270 kW / 367 hv / 1 800 Nm
  • 300 kW / 408 hv / 2 000 Nm
  • 330 kW / 449 hv / 2 200 Nm



Lue seuraavaksi