Uutiset

Kuljetuskalusto

Älykäs vakionopeudensäädin tuli myös Scaniaan

Vakionopeudensäädin kuuluu nykyisin lähes poikkeuksetta raskaiden hyötyajoneuvojen varustukseen. Viimeisen vuoden aikana vakkareista on tullut entistä älykkäämpiä, mikä tekee ajamisesta paitsi taloudellisempaa, myös miellyttävämpää. Vakionopeudensäätimen suurimpana puutteena on pidetty sen silmättömyyttä, mikä näkyy epätaloudellisena ajotapana varsinkin kumpuilevassa maastossa ajettaessa. Viime vuoden loppupuolella Scania kertoi ensimmäisenä kuorma-autovalmistajana tuovansa markkinoille aikaisempaa älykkäämmän vakionopeudensäätimen, joka huomioi myös maaston muodot.

Ari Perttilä

Scania Active Prediction –vakkarin silminä toimii Scania Communicatorin kautta saatava paikannustieto, joka yhdistetään reaaliaikaisesti topografiakarttoihin. Järjestelmä laskee polttoainetaloudellisuuden ja matkanopeuden suhteen edullisinta etenemistapaa käytännössä jatkuvasti – laskutehtävän kerrotaan tapahtuvan kerran sekunnissa.

Suomalainen kumpuileva maasto tarjoaa eittämättä oivan maaperän helppokäyttöiselle Active Predictionille, joka tekee ratkaisuja kellonajasta ja valonmäärästä riippumatta. Reitin tunteva ammattikuljettaja osaa virkeänä ollessaan säädellä kaasujalan asentoa ajomukavuuden ja polttoainetalouden kannalta optimaalisella tavalla. Aamuyön pimeinä tunteina vierailla teillä tilanne on tyystin toinen.

Vakionopeudensäätimen symbolin keskeltä löytyvä vihreä E-kirjain kertoo ennakoivasta ajotavasta. Tavoitenopeudeksi on asetettu 82 km/h, jolloin järjestelmä antaa nopeuden vaihteluväliksi 75-85 km/h. Nopeudenvaihteluväli on kiinteä, joten kuljettajan ei voi siihen toimillaan tai valinnoillaan vaikuttaa. Active Prediction tekee ratkaisunsa analysoimalla tiestön muotoja kolmen kilometrin päähän.

Lue seuraavaksi