Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajokoneelta pidempi koneenkuljetusauto Metsä-Multialle.

Aki Laaja, Metsä-Multia Oy vastaanottamassa erikoispitkää autoa, luovuttamassa Markku Pihlajamäki Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy:stä.

Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy on valmistanut tavanomaista pidemmän metsäkoneiden kuljetusauton Metsä-Multia Oy:lle. Poikkeusluvalla rekisteriin merkitty auto on 13 metrin pituinen.

Lisää tilaa koneille

Vuosien saatossa puunkorjuuseen käytettävä kalusto on kasvanut kasvamistaan. Tehokkuus metsässä on parantunut, mutta samalla koneiden siirrot työmailta toiselle asettavat melkoisia haasteita käytettäville ajoneuvoille. Koneiden nousseet painot edellyttävät viisiakselisia alustoja. Koska asetus rajoittaa auton suurimmaksi sallituksi pituudeksi 12 metriä, akselivälillä oleva, alas laskettu kuormatila eli ritilä tahtoo jäädä lyhyeksi. Kuljetettava konetta ei välttämättä saakaan sellaiseen kuljetusasentoon, jossa sen korkeus ei ylittäisi sallittua kuljetuskorkeutta. Myös painonjakauman kanssa saattaa olla ongelmia. Tilannetta ei yhtään helpota Euro 6 –moottoreiden vaatimat entistä suuremmat pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet.

Toimitusjohtaja Markku Pihlajamäki Ajokoneelta kertoo, että ratkaisuna päätettiin anoa poikkeuslupaa tavanomaista pidemmälle autolle. Poikkeusluvan hakeminen koneenkuljetusautolle ei sinällään ole uutta, sillä jokseenkin kaikkiin autoihin lupa haetaan korotettuja kokonaispainoja varten. Uutta oli se, että myös pituuteen haettiin poikkeuslupa. Lupaa olisi tietenkin voinut hakea vieläkin pidemmälle autolle, mutta Pihlajamäen mukaan auton alusta asettaa omat rajoituksensa, samoin peräylityksen sivusiirtymä käännöksissä haluttiin pitää asetuksen määräämissä rajoissa. Lisäksi auton ketteryys olisi kärsinyt entisestään.

Parantuneita ominaisuuksia

Alustaksi valikoitui Scania R490 10×4*6, jonka kaikki akselit ovat ilmajousitettuja. Ohjaamona on puolipitkä CR 16, joka on käyttötarkoitus huomioiden riittävän tilava viemättä liikaa tilaa etukannelta eli kuormatilan etuosalta. Auton kuljettaja Olli Laurila kiteyttää tuntemuksensa uudesta autosta lyhyesti: ”Olen positiivisesti yllättynyt.” Laurila myöntää olleensa hivenen ennakkoluuloinen ketteryyden suhteen. ”Selvähän se on, että edeltäjä oli ketterämpi, kun kerran oli lyhyempi, mutta ei tämä niin kankea ole kuin ennakkoon ajattelin”, hän jatkaa.

Olli Laurilan mukaan uusi auto on edeltäjäänsä huomattavasti helpompi lastata. Nousukulmat ovat loivempia ja painojakauma on helpompi saada kohdalleen. Pidemmässä autossa etuakselit kantavat suuremman osan painosta eikä telipaino ylity. Laurila näkee asiassa monta hyvää puolta: ”Ajo-ominaisuudet ovat paremmat, käännöksissä puskeminen on vähäisempää ja metsäautoteiden kunto pysyy parempana.”

Trafi kerää kokemuksia

Tarkastaja Petteri Hietalan mukaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa ollaan tietoisia nykyisten ritiläautojen kehitystarpeista. Trafi on kuluvana vuonna myöntänyt muutaman poikkeusluvan normaalia pidemmille koneenkuljetusautoille. Näiden autojen avulla tutkitaan, voidaanko pidemmät ritiläautot sallimalla päästä parempaan käytettävyyteen ja ajettavuuteen, ja sitä kautta lisätä liikenneturvallisuutta. Nyt myönnettyihin lupiin sisältyy velvoite raportoida auton käyttökokemuksista sovitusti Trafille.

Lue seuraavaksi