Blogi

Varovasti tietöiden kohdalla

Tietyö

/

Suomen tieverkko, vaikka ei kokonaisuutta katsottaessa olekaan kovin hyvässä kunnossa, on aivan oleellinen osa toimivaa yhteiskuntaamme. Se on kansallisomaisuutta, josta olisi yritettävä pitää mahdollisimman hyvää huolta. Varoja huolenpitoon osoitetaan yhä liian niukasti, mutta ne, jotka teiden kuntoa ylläpitävät, tekevät parhaansa pitääkseen tiet turvallisina ja muutenkin liikennöitävissä.

Kesä on tietöiden sesonkiaikaa. Päällysteitä uusitaan, rakenteita korjataan ja tiemerkinnät huolehditaan kuntoon tulevaa talvea silmällä pitäen. Tiellä tehtävät työt vaikuttavat tietysti enemmän tai vähemmän liikenteen sujuvuuteen, ja jos aamusta alkaen on ollut hankaluuksia ja viivytyksiä, on helppo ymmärtää, että muutaman minuutin odotus päällystystyömaalla harmittaa.

Laitetaan kuitenkin jäitä hattuun. Työtä tehdään meidän tielläliikkujien olosuhteiden parantamiseksi. Tietyömaan kohdalla on ehdottomasti noudatettava asetettua nopeusrajoitusta. Niin kiire ei saa olla, että kaahailulla tuotetaan vaaraa työmaalla työskenteleville ihmisille. Ei ole nautinto työskennellä tiealueella, kun raskas ajoneuvo pyyhältää puolen metrin päästä ohi sellaisella nopeudella, että työhousut pyörähtävät kierroksen jalassa – ja alushousut kaksi kierrosta.

Kunnossapitotoimet voivat olla joskus lyhytkestoisia tai työ voi olla luonteeltaan etenevää, kuten pientareiden niitto. Sellaisissa kohteissa tekijöiden turvana voidaan käyttää suurikokoisilla varoitustauluilla ja vilkkuvaloilla varustettuja törmäysvaimentimia. Niitä on sekä ajoneuvoon asennettavia TMA-laitteita (Truck Mounted Attenuator) että hinattavia TTMA-vaunuja (Trailer Truck Mounted Attenuator).

Edellä mainittujen turvalaitteiden ensisijainen tarkoitus on varoittaa muita tienkäyttäjiä ja ohjata heitä toimimaan halutulla tavalla työmaan kohdalla. Vasta toissijainen tarkoitus on ottaa vastaan törmäys ja suojata työmaan tekijöitä.

Voisi luulla, että päiväloistevärein raidoitettu, varoitusvaloin varustettu melkein 10 neliömetrin kokoinen varoitustaulu kiinnittää kuljettajien huomion niin, että itse törmäysvaimennin saa olla rauhassa. Kuitenkin tämän kuun alkupäivinä tuli tietooni kaksikin onnettomuutta, joissa törmäysvaimennin joutui tositoimiin.

Toinen tapauksista sattui olosuhteissa, joissa matalalta paistanut aurinko saattoi aiheuttaa havaintovirheen ja sen seurauksena törmäyksen. Toinen onnettomuuksista tapahtui sen sijaan hyvissä olosuhteissa, joten kuljettajan tarkkaavaisuus lienee kohdistunut muuhun kuin liikenteeseen.  Onneksi kummassakin tapauksessa vältyttiin vakavilta henkilövahingoilta, mutta aineelliset vahingot olivat melkoiset. Törmäysvaimentimet tekivät tehtävänsä, eikä loukkaantuneiden joukossa ollut työmaan työntekijöitä.

Kun tömäysvaimennin on joutunut tositoimiin, on se rakenteesta riippuen joko korjaamisen tarpeessa tai pelkkää romua. Joka tapauksessa se on poissa pelistä, ja törmäysvaimenninta edellyttäviä töitä ei voida tehdä ennen kuin korvaava laite saadaan tilalle. Tästä aiheutuu lisäkustannuksia ja töiden viivästymistä.

Olkaamme siis tarkkaavaisia ja kärsivällisiä kesäliikenteessä. Meitä varten teitä kunnostetaan, eikä sitä työtä kenenkään pitäisi joutua tekemään oman henkensä uhalla.

Hyvää kesää lukijoille!