Blogi

Kuljetusala tarvitsee nuoria yrittäjiksi

Nuoria yrittäjiksi. Kuva: Pauli Maukonen, konepörssi

Suomen Kuljetus- ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan Suomessa on noin 9 500 kuljetusyritystä, joilla on ammattimaisessa tavarakuljetuksessa noin 34 000 kuorma-autoa ja noin 8 000 pakettiautoa.

Suomalaiset kuljetusyritykset ovat tyypillisesti pieniä perheyrityksiä. Lähes puolet kuljetusyrityksistämme liikennöi yhdellä autolla. Vain noin neljänneksellä yrityksistä autoja on enemmän kuin kolme, ja yli sadan ajoneuvon yrityksiä on vain noin kymmenen. Keskimääräinen yrityskoko on kasvussa.

Vähemmän tieteellinen näppituntumaan ja kuulohavaintoihin perustuva päätelmä on, että kuljetusyrittäjien keski-ikä on kasvussa. Nuoret eivät ryhdy kuljetusyrittäjiksi samassa tahdissa kuin vanhat lopettavat.

Nuoria pitäisi saada innostumaan kuljetusyrittäjyydestä. Mikään yrittäjyys ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta matalakatteinen ja pääomavaltainen kuljetusala kuuluu ehkä haastavimpiin aloihin. Silti hyvillä pohjatiedoilla, oikealla asenteella ja riittävällä ahkeruudella kuljetusalallakin voi menestyä. Siitä on kyllä olemassa lukuisia esimerkkejä.

Jotta nuoria saataisiin kuljetusalalle, tulisi meidän jo alalla toimivien muistaa arvostaa omaa työtämme. Harmittaahan se perjantaina iltapäivällä, kun on ollut tekniikan kanssa ongelmia, kuormaa on pitänyt odotella ja kotiinkin olisi jo mukava päästä. Siltikään omasta uravalinnasta ei kannattaisi baarin pöydässä kovin myrkyttynein sanakääntein kollegalle avautua.

Voi olla, että viereisen pöydän hälisevästä nuorisojoukosta joku saattaa harkita alalle ryhtymistä, eikä sitä intoa kannattaisi omaa työtä mollaavilla puheilla tukahduttaa. Alalle aikoville nuorille olisi annettava kuljetusalasta realistinen ja samalla innostava kuva.

Koulutusta yrittäjyyteen

Nuorten kuljetusyrittäjyyttä koskien huhtikuun alussa tuli Savon suunnalta oikeinkin hyvänkuuloisia uutisia. Savon ammattiopiston (SAKKY) logistiikka-ala aloittaa yrittäjyyspainoteiset perustutkinto-opinnot Kuopiossa syksyllä 2024. Oppilaitos tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella yhtä aikaa ammatillinen perustutkinto ja liikenneyrittäjän pätevyys.

Koulutuspäällikkö Harri Hakkolan mukaan koulutus on ainutlaatuinen Suomessa. Pilotointivaiheessa syyslukukaudella 2024 ryhmä muodostetaan logistiikka-alalle yhteishaun kautta tulevista opiskelijoista haastattelujen perusteella. Ryhmään otetaan yrittäjyydestä ja innovaatiotoiminnasta kiinnostuneita opiskelijoita, ja suunnitelmissa on, että keväällä 2025 linjalle voi hakea jatkuvassa haussa.

Ammattiopiston opettaja ja yrittäjyysvastaava Risto Räsänen sanoo, että monilla logistiikka-alan opiskelijalla on mielessä yrittäjyys, ja että yrittäjämäinen ajattelutapa on eduksi myös työntekijänä elantonsa ansaitsevalle.

Yrittäjyysopinnot suoritetaan osana perustutkinnon valinnaisia opintoja. Ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelijat perehtyvät yrittäjyyden perusteisiin ja innovaatiotoimintaan, toisena vuotena he perustavat NYT-harjoitusyrityksen ja kolmantena vuotena ohjelmaan kuuluu liikenneyrittäjätutkinnon suorittaminen.

Savon ammattiopiston syksyllä alkava koulutus on askel oikeaan suuntaan. Se antaa tekniset valmiudet ryhtyä yrittäjäksi kuljetusalalle, ja alalle haluava opiskelija saa varmasti myös reilusti henkistä pääomaa yrittäjän taipaleelle. Koulutuksen käyneelle ja tutkinnot suorittaneelle yrittäjäksi ryhtymiselle on hyvät valmiudet, ja eväät menestymiselle ovat olemassa.

Suomi tarvitsee kuljetusyrittäjiä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse yrittäjiksi ryhtyä, sillä kuljettajille, jotka osaavat ajatella ja toimia yrityksen parhaaksi on yhä kovempi kysyntä. Siksi olisi toivottavaa, että Savon ammattiopiston koulutusohjelmasta tulee menestys, ja että samanlaista koulutusta aloitettaisiin muuallakin.



Lue seuraavaksi