Blogi

Inhimillinen tekijä

Joskus kuulee väitettävän, että kone- tai muukaan kauppa ei saa perustua ihmisten väliseen kemiaan ja kanssakäymiseen. Joidenkin mielestä kylmät faktat ratkaisevat, eikä ihmissuhteille saa antaa liikaa painoarvoa. ”Business is purely business”.

Olen asiassa eri mieltä. Vielä me ihmiset onneksi haluamme katsoa kanssaihmistä silmiin ja ammentaa henkilökohtaisista tapaamisista luottamusta, jota kaikessa kaupankäynnissäkin tarvitaan. Sosiaalinen media ja internet ovat valitettavasti muuttaneet usean ihmisen suhtautumista henkilökohtaiseen kanssakäymiseen.

Konepörssistäkin saa tuon tuosta lukea eläkkeelle jääneistä, jäävistä tai muuten pitkän työuran tehneistä konekaupan edustajista ja urakoitsijoista. Kohtaamisia muistellaan tarkasti ja lämpimästi eli ihmisiä, ei niinkään niitä hankittuja koneita ja laitteita.

Usein jutustellessa puhe kääntyy jossain kohtaa juuri niihin henkilöihin, joiden kanssa on tehty vuosikaudet yhteistyötä. Tiedän tapauksia, joissa koneen ostajasta ja myyjästä on tullut hyviä ystäviä vuosikymmeniksi. Luottamus on syntynyt pitkällä aikavälillä. Se voi alkaa ensimmäisestä kädenpuristuksesta ja jatkua vaikkapa eläkkeelle siirtymiseen saakka. Ja sen ylikin. Työelämän kauttakin
syntyy ihmisen elinajan kestäviä ihmissuhteita. Ihmiset tekevät kauppaa, eivät toistaiseksi koneet.

Konemyyjät vaihtavat välillä taloa, se tiedetään. Henkilösuhteiden merkitystä korostaa sekin seikka, että kovin usein asiakkaat seuraavat myyjää, vaikka merkki vaihtuu. Tänä päivänä käyttökelpoisia hyviä konemerkkejä on paljon. Keneltä ostan ja miten minua kohdellaan merkitsevät paljon. Tämä pätee ihan kaikkeen kaupankäyntiin ja asiakassuhteisiin.

Sitä helposti menee lähikaupassakin tutun iloisesti tervehtivän kassan luo. Tai siihen samaan parturiin, joka ei tuputa elämänfilosofioitaan silloin, kun sitä haluaa vain olla hiljaa tai lukea rauhassa lehteä. Siinäkin on kyse asiakkaan ja palveluntarjoajan keskinäisestä luottamuksesta ja tuttuudesta. Hyvällä myyjällä asiakaspalvelijalla on yleensä myös hyvät ihmissuhdetaidot ja sosiaalista pelisilmää.

Rakkauteen tulee silloin tällöin ryppyjä ja niin myös liikesuhteisiin. Luottamuksen voi myös menettää ja ratkaisevaa on, kuinka ongelmatilanteet selvitetään. Vaikka tänään koneet ja laitteet ovat luotettavia ja takuujärjestelmät hyviä, ei aina ongelmilta vältytä. Tässä kohtaa kuvaan astuu jälkimarkkinointi.

Myyjä myy sen ensimmäisen koneen ja jälkimarkkinointi seuraavan, sanotaan. Tutun myyjän kanssa vaikeuksien voittaminen ja ongelmien ratkominen onnistuu mutkattomammin. Usein se koneen myynyt henkilö on ensimmäinen, jonka puhelin ongelmatilanteessa soi. Pitkät asiakassuhteet auttavat merkissä pysymisessä, vaikka välillä olisi erimielisyyksiäkin. Ratkaisevassa roolissa on se inhimillinen tekijä.

Konepörssi 10/2023 teemana on henkilönostimet. Erityyppiset henkilöiden nostamiseen tarkoitetut laitteet ovat kokeneet viime vuosina sähköistymisen ehkä voimakkaampana kuin mikään muu sektori. Henkilönostimen työrupeama puoltaa akkukäyttöä.

Usein nostin ajetaan sijoilleen ja samasta paikasta voidaan tehdä ajoittaisia nostoja pitkin työpäivää. Tai ainakin siirrot ovat kohtuulyhyitä ja vähän energiaa kuluttavia. Tämän ansiosta yhdellä latauksella voidaan työskennellä useita päiviä. Rakennustyömailla ja huoltotehtävissä pakokaasujen puuttuminen ja hiljainen
käyntiääni ovat niin ikään tervetulleita ominaisuuksia.

Erilaisia nostimia laajalla sektorilla tarjoava Simeri Oy on oiva esimerkki sähkön voittokulusta. Heillä dieselkäyttöisiä nostimia myydään enää vain murto-osa täyssähkökäyttöisiin malleihin verrattuna.

Kuvitus: Pauli Maukonen