Blogi

Hei me messuillaan

Kesälomat ovat monilla takana ja syyspuolen aherrus on alkanut. Paras rakentamisen sesonki on sulan maan aikaan, joten lomaileva henkilökunta asettaa paineita aikatauluissa pysymiseen. Onneksi kesätyöntekijöillä onnistutaan paikkamaan kesäaikaista vajetta.

Ja työvoimaa on tosiaan tarvittu, sillä rakentaminen ei osoita monista negatiivisista ennustuksista huolimatta vieläkään euromääräisen laantumisen merkkejä. Tosin hankkeiden aloitusmäärät ovat jo laskevalla käyrällä.

Tämä käy selville RPT Byggfaktan vuoden 2022 kolmatta neljännestä koskevassa rakentamisaloitusten raportissa. Sen mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä aloitetaan rakennushankkeita 4,3 miljardin euron arvosta. Se on jopa 13 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla. Kuitenkin hankkeiden määrässä laskettuna korjausrakentaminen laskee kahdeksan ja uudisrakentaminen 11 prosenttia.

Hyvä uutinen on, että raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla on laskusuunnassa. Venäjän tänä vuonna helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan nosti Brent-raakaöljyn hinnan maaliskuussa huippuunsa eli lähes 130 dollariin tynnyriltä. Tätä pääkirjoitusta elokuun alkupuolella kirjoittaessani oltiin noin 100 dollarissa tynnyriltä.

Suomessakin polttonesteiden hintahuippu on tältä erää saavutettu ja esimerkiksi halvimmat dieselöljyn litrahinnat olivat elokuun alussa jo hitusen alle kaksi euroa. Suunta on oikea ja onneksi se julkisuudessa peloteltu kolmen euron haamuraja on ainakin toistaiseksi kokematta.

Rapistuva tieverkko uhkaa Suomen talouden hyvinvointia samalla, kun asfalttialan inflaatio laukkaa 40 prosentissa. Ensi vuodelle kaavailtu 130 miljoonan euron määräraha teiden päällystyksiin ei riitä mihinkään. Uutta pintaa sillä saadaan aivan liian vähän. Infra ry povaa, että ensi vuonna lähestytään jopa 1 000 kilometrin haamurajaa, kun tarvetta vuosittain olisi noin 4 000 kilometrille.

Hallituksen pitäisi budjettiriihessään kaksin- tai jopa kolminkertaistaa päällystysmäärärahat, jotta näillä bitumihinnoilla päästäisiin edes 2 000 kilometrin paremmalle puolelle. Korjausvelka tosin tuollakin määrällä kasvaa kestämättömäksi.

Elo- ja syyskuussa Suomessa sekä maailmalla on useita konealan tapahtumia. Meillä elokuuhun sijoittuvat Lepaa 2022 ja Power Truck Show ovat jo ohitettu. Seuraavaksi ohjelmassa ovat Tiepäivät Tampereella 24.–25.8. Kolmepäiväinen FinnMETKO avaa ovensa Jämsässä 1.9.

Syyskuussa homma jatkuu tiiviinä ja logistiikka-ala kokoontuu Logistiikka-näyttelyyn Tampereelle 14.–15.9. Ja Tampereen alueen voittokulku jatkuu, kun odotetut Mansen Mörinät pärähtävät kolmen vuoden tauon jälkeen käyntiin perjantaina 23.9. ja jatkuvat myös seuraavana päivänä.

Mansen Mörinät onkin tunnetusti suurin alan tapahtuma Suomessa. Vuosittain siellä vierailee noin 15 000 kävijää. Kaikki alan merkittävät toimijat ovat mukana. Varsinaisia järjestäjiä tapahtumassa oli vuonna 2019 yli 50 ja kaikkiaan tuotteitaan ja palveluitaan esitteli yli 200 eri raskaskone- ja kuljetusalan toimijaa. Mansen Mörinät on alan ihmisille se ”must” tapahtuma.

Bauma 2019

Ne maailmanlaajuiset Bauma-mörinät koetaan sitten Saksassa. München on se paikkakunta, jonne vaeltaa noin puoli miljoonaa messukävijää lokakuussa (24.10–30.10). Se on seitsemän päivää pelkkää konekiimaa. Konepörssi oli mukana näyttelyn ennakkotapahtumassa kesäkuussa. Syksyn lehdissä ja nettisivuillamme esittelemmekin tulevan näyttelyn tarjontaa.

Yksi pääteemoista tulevassa Baumassa on, kuten olettaa saattaa, koneiden sähköistäminen. Siitä puhuvat kaikki ja maailman konevalmistajat panostavat siihen kaikissa maanosissa. Ukrainan sota on osaltaan kiihdyttänyt tämän kehityskulun tarvetta. Syksyllä Baumassa tullaankin näkemään useita innovaatioita tällä saralla. Myös vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttömahdollisuuksiin uhrataan nyt tuotekehitysrahoja reilulla kädellä.

Toki on taas kerran todettava, että tällä hetkellä ollaan vasta lähtöviivoilla työkoneiden sähköistämisessä, mutta jostain on aloitettava. Tämän lehden artikkelissakin esiintyvässä Volvo Days -tapahtumassa kesäkuussa puhunut pääjohtaja Melker Jernberg totesi, että seuraavat viisi vuotta tulevat olemaan alalla mullistavia. Volvollakin on käynnissä mielenkiintoisia projekteja, jotka vielä 10 vuotta sitten olisi mielletty utopiaksi. Ja samassa veneessä ovat muutkin valmistajat. Fossiilisista polttoaineista on pakko päästä eroon ja entistä nopeammalla aikataululla.

Allekirjoittanut osallistuu Baumaan nyt jo viidennellä vuosikymmenellä. Ensimmäisen kerran matkustin paikalle 80-luvun lopulla ja sen jälkeen aina kolmen vuoden välein on matkaliput Müncheniin ostettu. Aika monta Baumaa on siis takana, mutta melko vähän edessä.

Konepörssin toimitus kerää taas reppuun Bauman kuulumisia, niin etukäteen kuin paikan päällä. Pysy siis kanavilla.



Lue seuraavaksi