Uutiset

Autot

Volkswagen Multivanin uusin painos painaa hinnat alas

Volkswagen Hyötyautot on julkaissut ensimmäisen lataushybridimallinsa. Merkin plug-in-hybriditekniikkaa on jo nähty henkilöautoissa. Nyt vastaavaa teknologiaa nähdään uudessa Volkswagen Multivan eHybridissä, joka kategorisoidaan tila-autoksi. Pakettiauto-termiä ei Multivanin yhteydessä käytetä, koska sitä se ei ole, vaikkakin monille se siltä näyttää. Merkittävin asia on plug-in-hybriditekniikan myötä saavutettu pieni päästötaso. Näin auton hankintahintaan on saatu merkittävä alennus. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista.

Suomen edelleen paksusti voiva autoverotus on pitänyt huolen Multivanin aiempien sukupolvien korkeasta hinnoittelusta. Suurikokoinen ja runsaspäästöinen henkilöauto on saanut niskaansa lähes mielivaltaisen verokohtelun.

”Aikaisempia Multivan-malleja on myyty Suomessa vuosittain keskimäärin noin kymmenen kappaletta”, sanoo Volkswagen Hyötyautojen Juha-Pekka Sihvonen. ”Tämän uuden mallin myötä uskomme vahvasti reilusti yli sadan auton vuosimyyntiin. Ennen Multivan oli noin 100 000 euron tila-auto. Nyt uuden plug-in-hybridivoimalinjan myötä Multivanin hinnat alkaen -hinta tulee olemaan 60 000 euron pinnassa. Kyse on siis todella huimasta hinnanalennuksesta.”

Volkswagen on esitellyt täysin uudistuneen Multivan-tila-auton. Suomen kannalta auton tekee mielenkiintoiseksi sen plug-in-hybriditekniikalla toteutettu voimalinja. Sen myötä auton hankintahinta muodostuu erittäin kilpailukykyiseksi. Värivalikoimassa on myös kaksivärisiä vaihtoehtoja.

Uuden sukupolven Multivan

Multivan on aikaisemmin perustunut Volkswagen Transporterin rakenteisiin. Nyt esitelty uusi malliversio on täysin omaa toteutusta. Transporterin kanssa yhteistä on vain sukunimi. Multivanin uusi korirakenne on käytössä vain Multivanissa. Alusta perustuu merkin MQB-rakenteeseen. Mitoitukseltaan auto on hieman aikaisempaa mallisarjaa pienempi. Silti kuljetuskapasiteetti on parhaimmillaan seitsemän henkilöä. Merkittävin mitoitusmuutos on auton korkeus.

Se on nyt 1 907 millimetriä. Syy madallukseen on Keski-Euroopan parkkihallit ja muut korkeusrajoitteiset tilat, joissa uusi Multivan nyt mahtuu kulkemaan. Pituusvaihtoehtoja on kaksi; 4 973 ja 5 173 mm. Akseliväli on molemmissa sama, 3 124 mm.

Multivanin kuljettajan penkillä on aikaisempaa henkilöautomaisempi tuntuma. Tuulilasi on loivempi ja nokka tuntuu olevan pidemmällä. Tuulilasin loivennuksen myötä eteen on tullut pienet, kiinteät sivuikkunat lisäpilarin kera. Multivanin kuljettajan jakkaralla voi hyvin sanoa istuvansa herroiksi. Muhkea istuin on tukeva, tarjoten runsaasti säätövaroja. Samaa tosin voi sanoa kaikista muistakin istuimista. Matkustamon istuimet ovat uusia, kuten myös niiden kiinnitysjärjestelmä.

Uuden Multivanin saa joko kuusi (kuten tässä) tai seitsemänpaikkaisena. Lattian tukeva kiskojärjestelmä mahdollistaa moninaiset istumajärjestykset. Yksittäisen istuimen irrotus käy käden käänteessä. Lukitusmekanismit ovat luottamusta herättävät.

Lattiassa on kolme paria kiskoja, joissa istuimia voi liikutella pituussuunnassa. Istuimet ovat kaikki yksittäisiä elementtejä, joista voidaan rakentaa vaikka minkälainen istumajärjestys, niin selkä menosuuntaan kuin päinvastoin. Paikkaluku on maksimissaan seitsemän henkeä, mutta kuuden hengen versiokin on saatavilla. Selkänojat alas kaadettuna saadaan nopeasti käyttöön lähes pakettiauton verran kuljetustilaa.

Yksittäinen istuin voidaan myös irrottaa helposti. Lukitus- ja kiinnitysmekanismit vakuuttivat jämäkkyydellään. Keskimmäiseen kiskopariin saa siirreltävän saarekkeen, josta löytyy käsinojaa, kirjoitusalustaa ja paljon säilytystilaa. Senkin lukitusmekanismi on luottamusta herättävä.

Multivanissa on aina sivuliukuovet molemmin puolin. Life-varustelutasosta alkaen ne ovat sähkötoimiset. Takaluukku on aina yläreunastaan saranoitu, jolloin luukun alle pääsee mukavasti sateensuojaan, jos sade yllättää retkellä.

Mittaristo on nykytyylin mukaisesti täysdigitaalinen. Keskikonsolissa on iso kosketusnäyttö kaikin infotainment-toiminnoin varustettuna. Vaihdevipu tai paremminkin ajosuunnanvaihdin on kojelaudassa, ylhäällä ohjauspyörän oikealla puolella. Ohjauspyörän runsaiden kytkimien lisäksi keskikonsolissa on ”oikeat” kytkimet lämmönsäädölle ja radion äänenvoimakkuudelle.

Lataushybridi

Uusi Multivan tulee tarjolle plug-in-hybridiversiona sekä kahtena bensiinimoottorin eri tehoversiona. Diesel-versio nähdään myöhemmin. Plug-in-hybridin polttomoottorina on 110-kilowattinen (150 hv), 1,4 litrainen TSI-bensiinimoottori. Sähkömoottorin teho on 85 kilowattia. Yhteiskäytössä saavutetaan 160 kilowatin teho (218 hv). Eli kun akussa on reilusti virtaa ja tankissa bensiiniä, päästään nauttimaan tästä kokonaistehosta. Voima välittyy tiehen etupyörien kautta.

Lataushybridi- eli eHybrid-mallissa latauspiste on auton oikeassa etukulmassa. Sen käyttö edellyttää näin väkisinkin auton ympäri juoksentelua. Polttoainesäiliön korkki on puolestaan auton vasemman takapyörän yläpuolella.

Ajoakun energiasisältö on 13 kilowattituntia. Latausaika on parhaimmillaan 3 tuntia 40 minuuttia (3,6 kW). Autolle luvataan 49 kilometrin toimintamatka pelkällä sähköllä ajaen (WLTP). Peruskäytössä sähkö- ja polttomoottori vaihtelevat vetovastuuta kuljettajan ollessa täysin tietämätön, millä voimalla kulloinkin liikutaan.

Osansa asiaan on myös 6-vaihteisella DSG-vaihteistolla, joka toimii erittäin jouheasti. Koeajossa tosin kiinnitti huomiota laatikon korkeille kierroksille yltävä ”venytys” ennen kuin isompi vaihde kytkeytyi päälle. Se oli jotain aivan muuta, johon on nykyautoissa totuttu. Pikaisen koeajon johdosta ei todellisia kulutuslukemia päästy mittaamaan, mutta jos ajotietokonetta on uskominen, lukemat olivat hämmästyttävän pieniä, lähes pikkuautojen luokkaa.

Plug-in-hybridivoimalinjasta huolimatta uusi Multivan kelasi helposti mittariin Saksan moottoritiellä 200 kilometrin tuntinopeuden. Huomioitavaa on, että tuo nopeus syntyi kohtalaisen pienellä bensiinimoottorilla ja lähes tonniluokan pakettiauton korilla. Sähköstä ei suurissa nopeuksissa ole etua, mutta pienissä nopeuksissa sitäkin enemmän.

Taajama-ajo on suorastaan nautinnollista hyvän liikkeellelähtöväännön myötä, josta ansio kuuluu sähkömoottorille. Ja jos ajoakussa on virtaa, ei polttomoottori paljoakaan hörähtele kaupunkiajossa. Oman panoksensa helppoon taajama-ajoon tuo sähköisesti tehostettu ohjaus, joka toimii kevyesti mutta tunnokkaan tarkasti kaikilla nopeuksilla, myös noissa huippunopeuksissa.

Uusi Multivan on pienentynyt hieman ulkomitoiltaan aikaisempaan malliversioon verrattuna. Korkeus on nyt 1,9 metriä. Näin se mahtuu Keski-Euroopan parkkihalleihin.

Enemmän halvemmalla

Multivan eHybrid tulee varmasti olemaan se Suomen myydyin Multivan-malli. Vähäpäästöisyyden tuoma hintaetu on sitä luokkaa, että pelkkiä polttomoottoriversioita tullaan tuskin Suomessa näkemään. Merkittävästä hinnanalennuksesta huolimatta uusi Multivan tarjoaa paljon ominaisuuksia ja varusteita, joita on totuttu näkemään tämän päivän uusissa henkilöautoissa.

Tukevat ja siirrettävät istuimet ovat siis aina vakiona, kuten myös täysdigitaalinen mittaristo ja keskikonsolin kosketusnäyttö infotainment-järjestelmällä ja muilla tämän päivän tutuilla toiminnolla varustettuna.

Ajoavustimia on tarjolla päivän trendin mukaisesti lähes koko setti niin ajoon, peruutukseen kuin perävaunun sompailuun. Vetokoukkukin kuuluu siis lisävarustelistaan. Vetomassaa voi eHydridin perään kytkeä maksimissaan 1 600 kilogrammaa.

Istuimien alla on säilytystilaa.

Led-toimiset ajovalot ovat aina vakiona, kuten myös avaimeton käynnistys ja tuhdikkaasti potkiva äänentoistojärjestelmä. Varustelutasoja on kolme, joiden päälle voi vielä ruksata reilusti lisävarusteita. Halutessaan autoon saa lähes koko katon alan käsittävän panoraamalasikaton. Erillisiä kaihtimia ei ole, vaan lasimateriaali absorboi auringon säteet itseensä 95 prosenttisesti. Ulkovärivaihtoehtoja on toistakymmentä, sisältäen niin kaksi- kuin yksivärisiä malleja. Keulan ilmeessä on häivähdys merkin täyssähköautoista.

Tila-autoa tai muuten vaan suurta henkilöautoa metsästävälle, uusi Multivan eHybrid tulee olemaan tutustumisen arvoinen. Kuljettajan etuna on korkea istumakorkeus ja hyvä näkyvyys kaikkiin suuntiin. Ajoneuvoon nousu on helppoa kaikille, ja takamatkustajillekin on tarjolla lähes VIP-luokan tilat jo halvimmista malleista lähtien. Lopuksi täytyy vielä mainita auton hämmästyttävä äänettömyys noissa 200 km/h:n nopeuksissa. Meno oli täysin suhinavapaata ja rengasmelutonta. Toki Saksan maan sileällä asfaltilla oli ainakin pieni osuus tähän asiaan.

Volkswagen Hyötyautojen taholta todetaan, että uusia Multivan eHybrid -malleja saadaan Suomeen vuoden 2022 alussa.


eHybridin moottori on varsin alhaalla. Se tekee hyvää painopisteelle.
Auton mukana toimitettavat latausjohdot.
eHybridin voimalinja. Vasemmalla poltto- & sähkömoottoripaketti ja vaihteisto. Oikealla akkupaketti.
Saksan moottoriteillä voi ainakin vielä vähän irrotella. Parhaimmillaan auto kelasi mittariin 201 km/h.
Etuovien alle ilmestyy tyylin mukainen led-valokuvio, kun oven avaa.


Lue seuraavaksi