Uutiset

Autot

Uusi Vito kaikkiin kuljetustarpeisiin

Mercedes-Benzin odotettu uusi Vito sai ensiesittelynsä alkusyksystä ja Suomen markkinoille auto saatiin mukavasti loppuvuodesta. Mallisto saapuu markkinoille todella kattavana ja valittavissa on sopivin vaihtoehto useista eri moottoriteholuokista, vetotavoista sekä kokoluokista. Tutustuimme uutuuden ominaisuuksiin ajoneuvon syntysijoilla Espanjan Baskimaassa, jossa tarjolla oli niin kaupunkiajoa ruuhkaisilla kapeilla kaduilla, haastavia vuoristoteitä sekä vauhdikasta moottoritieliikennettä.

Baskimaan Vitorian autotehtaalla on 60 vuoden kokemus autojen valmistuksesta ja vuodesta 2003 lähtien tehtaalta on lähtenyt maailmalle jo yli 900 000 Vito- sekä Viano-mallia. Tällä hetkellä tehtaan 3500 työntekijää työskentelee kahdessa vuorossa ja kapasiteettia riittää lähes 80 000 ajoneuvon vuosivauhtiin. Uuden sukupolven Viton tuotantoon on Vitoriassa panostettu huomattavasti, sillä tehtaaseen on sijoitettu yli 190 miljoonaa euroa ja henkilökunnan koulutusmäärä on hulppeat 300 000 tuntia. Ei siis ihme, että paikalliset suhtautuvat Mercedes-Benz Vitoon kuin omaan lapseensa ja koeajolenkillä baskimaassa moni paikallinen tarjosikin Vito-kuljettajille iloisia hymyjä sekä peukalo pystyssä -merkkejä tavanomaisten sormimerkkien sijaan.

Uusi Vito-mallisto saapuu markkinoille miellyttävän monipuolisena ja tarjolla on kolme eri pituusvaihtoehtoa välillä 4895 ja 5370 mm ja akselivälivaihtoehdot ovat 3200 tai 3430 mm. Malliston painoluokat kulkevat 2800 ja 3200 kilon välillä, tavaratilan koko on 5,2-6,2 kuutiota ja suurin kuljetuskapasiteetti löytyy takavetoisesta Vito-pakettiautosta, johon saa jopa 1369 kiloa hyötykuormaa.

Mercedes-Benz Vito on luokkansa ensimmäinen ajoneuvo, joka on saatavilla niin etu-, taka- kuin nelivetoisena vaihtoehtona. Etu- ja takaveto ovat jo markkinoilla, eikä monia suomalaisia miellyttävää nelivetoakaan tarvitse odotella kuin ensi vuoden kevääseen. Moottorin voi valita kahdesta eri versiosta ja etuvetomalleissa käytetään poikittain sijoitettua 1,6-litraista nelisylinteristä dieselmoottoria, jonka tehovaihtoehdot ovat 65 kW (88 hv) tai 84 kW (114 hv). Toisena vaihtoehtona on nelisylinterinen 2,15-litrainen diesel, jossa teholuokkia on kolme: 100 kW (136 hv), 120 kW (163 hv) sekä 140 kW:n (190 hv) BlueTec-moottori. Vito 119 -mallissa käytettävän BlueTec-teknologian ansiosta malli on ajoneuvoluokkansa ensimmäinen Euro 6 -päästötason moottori.

Myös polttoainetaloudellisuudessa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, sillä edelliseen sukupolveen verrattuna kulutus on laskenut keskimäärin noin 20 prosenttia ja pienimmillään Viton keskikulutus on ainoastaan 5,7 litraa satasella. Vakiovaihteistona Vitossa on kuusipykäläinen manuaali, mutta automaattien ystäville on saatavilla 7G-Tronic Plus -automaattivaihteisto. Miltei kaikissa malleissa on vakiona myös BlueEfficiency-taloudellisuuspaketti, johon kuuluu esimerkiksi Eco Start and Stop -pysäytystoiminto.

Ulkoisesti uutuuteen tutustuttaessa huomio kiinnittyy entistä virtaviivaisempaan muotoiluun, sillä kaarilinjat, sulava keula, kaartuva konepelti sekä tyylitellyn V-kirjaimen muotoiset etuvalot antavat Vitolle dynaamisuutta sekä nykyaikaista vaikutelmaa. Mitenkään maata mullistavaa muutosta ei tuoteperhe ole kokenut, sillä kyllä ajoneuvon tunnistaa Vitoksi jo kauempaakin. Sisätiloissa on huomioitu tarkoin ajoneuvon soveltuvuus työpaikaksi, sillä esimerkiksi uudistetut istuimet sekä runsaat säilytystilat tekevät Vitosta toiminnallisen liikkuvan konttorin. Tavaratila on valmistettu kovaan työkäyttöön ja riittävät sidontapisteet sekä hyvä lattiamateriaali pitävät niin ajoneuvon kuin kuljetettavan materiaalin kunnossa.

Itse koeajossa uusi Vito saa kuljettajan nopeasti puolelleen. Ohjaamossa kaikki on tuttuun Johtotähden tyyliin paikallaan eikä mitään hallintalaitetta tarvitse sen kummemmin haeskella. Uusien istuimien mukavuus sekä sopiva jämeryys miellyttävät ja oikean ajoasennon löytää varmasti myös isokokoisempi kuljettaja. Peilit ovat riittävät ja onnistuneen muotoilun ansiosta näkyvyys on hyvä joka suuntaan.

Koeajoimme sekä manuaali- että automaattivaihteiset versiot ja molempien tapojen ystävät saavat kyllä valinnalleen katetta. Varsinkin Suomen markkinoilla merkittävään asemaan nouseva automaattiversio miellytti suuresti sulavuutensa ja nopean reagointinsa ansiosta. Moottorin teholuokan valinta riippuu tietenkin ajo-olosuhteista ja kuljetustehtävistä, mutta jo alemman teholuokan koneilla pärjää varsin mainiosti varmasti myös Suomen keleissä. Voimaa runsaammin tarvitsevalle soveltuu hyvin vaikka Vito 116, jonka 163 hevosvoimaa kuljettaa pakettiautoa todella virkeästi. Kokoluokkaan nähden myös vääntöä on mukavasti ja sen saa irti matalilla kierroksilla, mikä näkyy erityisesti täydellä kuormalla ajettaessa. Koeajolenkin Pyreneiden vuoristo-osuuksien serpentiinimutkissa vääntö osoitti tarpeellisuutensa ja varsinkin automaattiversiolla matka taittui vaivattomasti.

Tien päällä Vito suoriutuu sille annetuista tehtävistä moitteetta. Eteneminen on miellyttävän pehmeää ja vaivatonta niin ahtailla kaupunkikujilla kuin moottoritien vauhdikkaassa liikenteessä. Ohjaus miellytti ainakin allekirjoittanutta sopivalla herkkyydellään ja nopeudellaan, olematta kuitenkaan mitenkään yliohjautuva.

Mercedes-Benz kertoo panostaneensa uuden Viton äänieristykseen huomattavasti ja pelkästään lisä-äänieristeet ovat tuoneet lisäpainoa 11 kiloa. Silti takavetoinen malli on 40 kiloa ja etuvetoinen 120 kiloa kevyempi kuin edeltäjänsä. Tulos on onnistunut, sillä mittausten mukaan äänitasoa on saatu laskettua kaksi desibeliä ja numeroina pieneltä näyttävä kehitys on todellisuudessa merkittävä kehitysaskel. Moottorin tai renkaiden meteliä ei ohjaamoon juurikaan kuulu ja keskustelu apukuskin kanssa onnistuu turhia ääntä korottamatta. Koeajossa hiljaisuuteen tottuikin nopeasti ja varsinaisesti eron entiseen huomasi vasta muilla ajoneuvolla matkustettaessa.

Tuttuun Mercedes-Benzin tapaan Viton turvallisuusominaisuudet edustavat alan ehdotonta huippua jo vakiovarustelutasolla. Aktiivista turvallisuusajattelua edustavat Adaptive ESP -ajovakaudenhallintajärjestelmä, tehokkaat levyjarrut kaikissa pyörissä, Attention Assist -vireystila-avustin, sivutuuliavustin sekä rengaspaineiden valvontajärjestelmä. Valinnaisvarusteina voi hankkia vaikkapa aktiivisen pysäköintiavustimen, katveavustimen sekä kaista-avustimen. Valotehoa voi lisätä ILS-valojärjestelmällä, jossa vilkut, huomiovalot sekä lyhyet ajovalot on toteutettu led-tekniikalla.

Mercedes-Benzillä tiedetään myös käyttökustannusten ja kestävyyden merkityksen hyötyajoneuvoa valittaessa ja Vitosta onkin tehty erittäin kiinnostava kokonaispaketti. Esimerkkinä tästä toimii taloudellisuuden lisäksi 40 000 kilometriin kasvatettu huoltoväli, joka takaa yli kuuden prosentin säästöt huoltokuluihin. Kestävyyteen on panostettu runsaasti ja pelkästään korin maalausprosessissa käytetään 40 kiloa maalia ja muita suojausmateriaaleja. Tämän ansiosta Vitolle onkin myönnetty 12 vuoden ruostumattomuustakuu.

Uusi Vito saapui maamme markkinoille marraskuun alussa ja odotukset ovat korkealla malliston laajuuden ansiosta. Tarjolla onkin sopivan kokoinen ajopeli luokan jokaiseen kuljetustarpeeseen ja kun myös vaihteiston, moottorin ja vetotavan saa juuri haluamakseen, on hankintapäätös entistä helpompi. Uutuusmallin hinnoittelussa on saatu halvimman mallin kokonaishinnaksi hitusen alle 30 000 euroa, mikä on hyvä saavutus ottaen huomioon Suomen malliston korkean vakiovarustelutason. Täten Viton hinta jää mukavasti pahimpia kilpailijoitaan edullisemmaksi, mikä tiukkoina taloudellisina aikoina on entistäkin oleellisempaa.

Lue seuraavaksi